Weekend magazine cover
  • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

  • Z Life - week 9 Path 400 Created with Sketch.

  • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Breintest voor een betere baanmatch

De juiste man of vrouw op de juiste plek zien te krijgen is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Het Amsterdamse BrainsFirst ontwikkelde een methode die toepasbaar is op de voorselectie van een brede reeks beroepen. “Luchtverkeersleiders en profvoetballers hebben opvallend veel overeenkomsten.”

Het is niet zijn eerste bedrijf, vertelt Eric Castien op de zolderkamer van een oud pand in de Amsterdamse binnenstad. Terwijl buiten de tram voorbij rinkelt, somt Castien zijn geslaagde en soms wat minder geslaagde ondernemingen op.
In 1998 startte hij een van de eerste reisweblogsites, waar backpackers op reis konden delen waar ze ergens op de wereld uithingen. Dat werd verkocht aan uitgever PCM, die het initiatief, zoals hij zegt, vakkundig om zeep hielp.
Daarna volgde -te vroeg- een downloadbon, waarmee muziek kon worden gedownload (Castien: “Ik heb daarvan geleerd dat timing best belangrijk is.”) en een wereldwijde fietstour & -verhuurservice (“Focus.”). Baja Bikes bestaat nog steeds en draait inmiddels in meer dan honderd steden op de wereld.

De door BrainsFirst ontwikkelde online breintest bestaat uit vier games en meet zestien cognitieve vaardigheden, zoals het functioneren van het werkgeheugen. Na in de wereld van de sport verzeild te zijn geraakt, startte Castien in 2012 BrainsFirst. Hij kwam op het idee toen hij tweewekelijks langs de lijn bij FC Barcelona stond. Wat nou, als je de spelintelligentie van een sporter kunt meten aan de hand van een cognitieve test, eentje die verder gaat dan een traditionele IQ-test?
Door de verzamelde data van de afgelopen zes jaar naast het succespercentage van plaatsingen op functies te leggen, is een voorspellende waarde ontstaan die helpt bij de voorselectie van geschikte kandidaten voor een functie.


De games van BrainsFirst

Hoe kwam je op het idee om de capaciteiten van mensen te meten aan de hand van hun hersenfuncties?
“Wie ik in Barcelona ook sprak, altijd hadden ze het over die domme voetballers. Terwijl ik, als ik naar de training stond te kijken, eigenlijk niet goed begreep hoe ze het voor elkaar kregen razendsnel de complexe puzzels op het veld op te lossen.
Toen dacht ik: als mensen in bepaalde omstandigheden hoogbegaafd gedrag vertonen, maar toch te boek staan als dom, dan klopt het framework van intelligentie niet.”

Wat ontbrak daar dan aan?
“Veel te grof, te contextloos en te eenzijdig. Dat heeft het zaadje in mijn hoofd gepland. Maar ik wist ook meteen dat ik daar niet alleen uit zou komen, want ik moest een kijkje kunnen nemen in de oorsprong van het menselijk functioneren: het brein.”

Heb je toen hulp ingeroepen?

"Het framework van intelligentie klopte niet"

“Ja van Ilja Sligte en Andries van der Leij. Ilja is hersenwetenschapper. En Andries weet alles van techniek en data. Ik zag het als mijn taak om alles samen te brengen.”

Zag je meteen dat er meer mogelijk was dan alleen het testen van sporters?
“In eerste instantie wilde we een spelintelligentietest voor topsporters maken. Gaandeweg kwamen we er achter dat bepaalde breinfuncties bepalend waren voor prestaties. We ontdekten dat dit niet alleen tot binnen de lijnen van het voetbalveld beperkt bleef.”

Hoe kwam de wereld van HR in zicht?
“Ik las een keer iets over André Stuijt, voormalig profvoetballer van FC Volendam. Hij werd de Romario-killer genoemd en is na zijn profcarrière als luchtverkeersleider aan de slag gegaan waar hij uitgroeide tot opperhoofd. Als je goed bent in het één, spelinzicht op het veld, dan is het kennelijk mogelijk dat je ook goed bent in het managen van complexe vliegbewegingen. Ik heb hem benaderd en hij bracht ons in contact met de afdeling Selectie. Dat was het startschot.”

Hoe gaat de test in zijn werk?
“Mensen worden op zestien cognitieve vaardigheden getest middels vier games. Het gaat er niet om hoe goed of slecht je bent. Het gaat er vooral om wáár je goed of minder goed in bent. Iedereen heeft van nature een uniek profiel.”

En hoe breng je wat je kunt en waar je geschikt voor bent samen?
“Doordat we inmiddels een heleboel tests hebben gedaan, hebben we profielen verzameld. Die profielen zetten we af tegen een doelprofiel. Heb jij bij Deloitte een match van 82 maar voor AZ een match van 12, dan kun je beter bij Deloitte aan de slag.”


De drie founders Sligte, Castien en Van der Leij

Zeggen de tests ook iets over aspecten als doorzettingsvermogen en discipline?
“Persoonlijkheid en intelligentie laten zich moeilijk scheiden. Sowieso is het voor mensen moeilijk voor te stellen dat alles uit het brein komt. Persoonlijkheid komt daar natuurlijk ook vandaan, maar laat zich moeilijker aanwijzen dan klassieke intelligentie.”

Hoe wil je dat jouw klanten de tests toepassen?
“Ik zie wat wij doen als een vervanging voor intelligentietests en capaciteitentests. Traditionele persoonlijkheidskenmerken kun je er nog wel naast testen. Maar als je wilt weten waartoe iemand in staat is, wat diens potentiele capaciteit is, dan moet je hem of haar deze vier games laten spelen. Of iemand een beetje gezellig aan de lunchtafel is of netjes op tijd komt, dat moet HR nog steeds zelf onderzoeken.”

Kun je een voorbeeld noemen van een cognitieve functie die wordt getest?
“Neem werkgeheugen. Hoe meer informatie je voor korte tijd op kunt nemen, des te beter je weloverwogen beslissingen kunt nemen. Maar ook:

"Persoonlijkheid en intelligentie laten zich moeilijk scheiden"

aandachtcontrole. Kan iemand in een drukke kantoortuin werken, of wordt diegene daar gek? Het gaat erom vroeg in het proces zo veel mogelijk objectieve informatie te verzamelen. De voorselectie van kwantiteit naar kwaliteit aan je tafel.”

Zijn er concurrenten, internationaal?
“Nee. Niet zoals wij het doen. Er gebeurt wel veel in HR-land. De nadruk ligt wel vaak, valt me op, in het beter zoeken. Met algoritmes, met voorkeuren. Zoeken op fora van pokeraars. Men wijkt nu heel erg af van de standaardkanalen. Maar wat nou als je van de buitenkant, van een cv niet kunt herkennen of iemand geschikt is? Dan ga je het nergens vinden.”

Hoe belangrijk is data voor jullie?
“Wij zijn zo goed als onze data. De data is wat ons maakt. Doordat we al zes jaar meten in sport en bedrijfsleven, hebben we een schat aan informatie verzameld. Daar komt informatie uit die je met het blote oog niet kunt zien.”


BrainsFirst-founder Castien

Kijk je dan naar het succes van matches?
“Ja, de partijen waar we mee samenwerken delen die informatie met ons. Zo kunnen we de profielen en hun doelfuncties doorlopend verbeteren.”

Hoe groot is het probleem van mismatching eigenlijk?
“Wat je ziet is dat functieprofielen alsmaar uitbreiden. Kijk naar accountants. Die moeten niet alleen goed zijn, maar ook voor veel omzet zorgen, zo gaat dat maar door. Kandidaten die niet goed op hun plek komen te zitten, kosten afhankelijk van de functie tienduizenden tot wel tonnen euro’s.”

Waar eindigt dat denk je?

"Wij zijn zo goed als onze data"

“Over vijf of tien jaar krijg je in vacatureteksten zoiets als een specslijstje, een opsomming van gevraagde specificaties zoals apparaten ook hebben. Ik laat even achterwege wat mijn eigen ethische mening is hierover.”

Je bent daar persoonlijk niet zo enthousiast over?
“Nou, daar gaat het nu niet om. Maar ik denk dat wel dat samen met de robotisering die kant op gaat. Wat voor productiviteit kom je brengen of mag een werkgever verwachten? In die context wordt het eerlijk testen van mensen steeds essentiëler.”

Krijg je daar kritiek op?
“In het begin wel. In de topsportwereld zeiden trainers wel eens tegen ons: jullie maken alles zo kil. Maar dan vroeg ik hen waar zij spelers op beoordelen. Is dat, volledig subjectieve oordeel over balaanname of dat ie een beetje krom loopt, ook niet heel kil? Je kunt veel beter beoordelen op basis van objectieve informatie. Ook al is dat soms een ongemakkelijke waarheid. Die is tijdelijk.”


Eén van de games wordt gespeeld

Is de test duur?
“Dat is een relatief begrip. De aanpak is goedkoop. Zeker als je het afzet tegen kosten van mishires. Dan is het een schijntje.”

Hoe wordt er vanuit de markt gereageerd?
“Vorig jaar was ons pilotjaar. We hadden vijf jaar onderzoek achter de rug. Dus we moesten echt laten zien dat het werkt. Dit jaar is het jaar van de waarheid. Bedrijven zien dat de Luchtverkeerleiding er gebruik van maakt, naast banken, accountants, consultants, IT-ers en PSV en AZ. Het gaat lopen.”

Heb je bij de werving van eigen medewerkers ook gebruik gemaakt van de test?
“Ja.”

En, is het al een keer anders uitgepakt dan verwacht?
“Hahaha, ja. Zo gaat het altijd. De websitebouwer heeft z’n eigen website niet in orde. De psycholoog ligt thuis met de kinderen overhoop. Wij hebben

"Deze test kan een grote maatschappelijke functie vervullen"

ook wel eens iemand aangenomen waarbij de testscore toch wat aandachtspunten had. Dan wil je in de test lezen wat je zelf wilt zien. Die fout heb ik ook een keer gemaakt. Omdat ik dacht dat ik slimmer was dan de data.”

Wat heb je daarvan geleerd?
“Als je de test heel serieus neemt, dan kun je een werkelijk objectief oordeel over iemands geschiktheid vellen. Daarom kan deze test ook een grote maatschappelijke functie vervullen. De uitkomsten zijn genderneutraal en cultuur- en taalonafhankelijk. Wie diversiteit binnen organisaties willen verbeteren, moet hier zeker naar kijken.”

Wat zijn de plannen, gaat Brainsfirst binnenkort internationaal?
“Nederland is onze testmarkt. Daar gaan we dit jaar voor het 'eggie'. We zijn ook al actief in Duitsland en Engeland. Volgend jaar gaan we daar vol gas uitbreiden. En als de VS aanhaakt, dan kan het wel eens heel snel gaan.”

Tekst: Matthijs van der Pol
Beeld: Annelou Jansen en Aldo Allessie

Cultuuragenda

Kim de Molenaer - Hellenic / Nostalgic

Tentoonstelling

De Belgische kunstfotograaf Kim De Molenaer heeft zijn eerste grote solo-expositie in Nederland te pakken. De Eduard Planting Gallery in Amsterdam toont de klassieke, tijdloze fotoserie Hellenic / Nostalgic, die Griekenland als decor heeft. Atletische, jonge mensen bevolken het fraaie landschap in foto's vol historische en mythologische verwijzingen. Zo worden figuren als Atlas en Aphrodite door de fotograaf in een moderne context weer tot leven zijn gebracht. Schaduw en contrast spelen een belangrijke rol in de foto's van De Molenaer, die voor deze serie met natuurlijk licht en analoge camera's werkte.
25 februari t/m 14 april, Eduard Planting Gallery Amsterdam, vrije toegang

Do it like Droog

Design

Het zilveren jubileum van Droog Design wordt gevierd in Museum Kranenburgh. Droog is een begrip in de wereld van design. Al 25 jaar houden bekende namen als Marcel Wanders, Hella Jongerius en Chris Kabel zich bezig met het ontwerpen van producten waarin het alledaagse op een ongewone manier wordt gepresenteerd. Denk aan de Knotted chair van Wanders of de Milk bottle lamp van Tejo Remy. In de zalen wordt een overzicht gegeven van deze en andere pronkstukken uit de geschiedenis van het ontwerperscollectief. Maar ook in de sierlijke tuin van het museum staan werken opgesteld.
18 februari t/m 21 mei, Museum Kranenburgh Bergen, toegang €10

Ava

Film

In deze mooi gedraaide, heerlijk anarchistische coming-of-age film krijgt de dertienjarig Ava tijdens de zomervakantie slecht bericht. De oogarts vertelt haar dat ze op korte termijn blind zal worden. Aan haar moeder heeft Ava weinig, dus gaat ze op haar eigen manier met het nieuws om en sluit een innige vriendschap met een jonge, aantrekkelijke Spanjaard die zo zijn eigen problemen heeft. Samen met zijn hond gaan ze er op een gestolen motor vandoor. Een bizar en turbulent avontuur volgt. Het drama werd op 35 mm geschoten en is de bekroonde debuutfilm van Léa Mysius, een veelbelovende Franse filmmaakster.
Ava draait vanaf 22 februari in Nederlandse bioscopen

Cafe Theater Festival

Theater

In Utrecht vormt de kroeg komende week het podium voor uiteenlopende vormen van theater, zoals teksttoneel, kleinkunst, dans, opera, mime en poppenspel. Op slechts enkele vierkante meters vinden zo verrassende en intieme ontmoetingen plaats tussen aanstormende theatermakers en – soms onwetende – bezoekers. Door de voorstellingen het publieke domein in te slingeren, wordt theater voor iedereen toegankelijk. Cultuurliefhebbers, maar ook argeloze passanten en stamgasten staan met een biertje in de hand dicht op de spelers. De wetten van het theater en de wetten van het café worden even vermengd tot de wondere wereld van het cafétheater: een speeltuin waarin niets is wat het lijkt en grenzen niet bestaan.
1 t/m 4 maart, diverse cafés in Utrecht, gratis toegankelijk, maar donaties in de hoed zijn welkom

'Hé Alexa, zet mijn jas aan'

Tech & Gadgets by Bright

Deze jas houdt je automatisch warm, dankzij een ingebouwde accu en sensoren. En je zet hem aan en uit door er tegen te praten.

Het Amerikaanse modemerk Ministry of Supply verkoopt via crowdfundingsite Kickstarter een slimme jas die zichzelf opwarmt als het buiten koud is. Het opwarmen gaat met een ingebouwde accu, die maximaal 4 uur lang kan opwarmen. Slimme algoritmes moeten er volgens de fabrikant voor zorgen dat de jas niet constant de verwarming aan hoeft te houden.

Dankzij temperatuur- en bewegingssensoren aan de binnen- en buitenkant kan de jas automatisch de temperatuur aanpassen. Als je veel beweegt, gaat de verwarming weer uit. De jas werkt automatisch, maar is ook te bedienen via een smartphone-app met drie temperatuursettings. Ministry of Supply belooft dat de app dankzij 'machine learning' ook je favoriete temperatuur kan bepalen. De waterproof jas is in wasmachines te wassen en heeft een afneembare capuchon. Volgens techsite CNet, dat de jas al aan heeft gehad, voel je de verwarming goed in je rug en in de handzakken.

De verwarming in de jas is ook aan en uit te zetten door tegen Amazons slimme Echo-speakers te praten. Zo trek je een warme jas aan als je van huis gaat. De jas is te koop in zwart en blauw en kost 285 dollar, de bodywarmer kost 195 dollar, inclusief verzendkosten. De levering staat in november gepland.Door: Tonie van Ringelestijn voor Bright

Van Londen naar de Australische outback

Van haar man kreeg ze een clinic met twee Australische paardentrainers cadeau. Dat veranderde de loopbaan van Carola Colson van 't Hof (36) definitief. Ze schoolde zich om van locatiescout voor films en series tot fulltime paardentrainer. "Ik heb met een zakenpartner net een locatie gekocht met 25 hectare grond."

Over een paar maanden vliegt Colson van 't Hof voor haar werk naar Australië. Met een groep van tien man, allemaal paardentrainers, gaat ze er wilde paarden helpen herplaatsen.
De paarden beschadigen natuurgebieden, en zouden worden afgeschoten als ze niet verplaatst worden. Een vereniging die zich inzet voor de wilde paarden zocht naar een andere oplossing en schakelde de paardentrainers in. "Ik had nooit gedacht dat ik dit zou gaan doen: naar Australië om te werken met paarden die nooit met mensen contact hebben gehad."


Australische paardentrainer Shane Ransley, ookwel Master Horseman genoemd 

Kinderfilms
Niet zo gek, want acht jaar geleden was Colson van 't Hof nog locatiescout voor films en series. Ze zocht naar geschikte locaties voor met name kinderfilms. Dat liep zo goed, dat een Engels bedrijf haar vroeg of ze niet in Londen aan de slag wilde. Met haar man verhuisde ze naar een woning vlak buiten de stad.
Het werk als locatiescout en manager was leuk, maar ook zwaar. Colson van 't Hof werkte veel 's nachts, soms 80 uur per week. "Ik moest me in

"In Londen werkte ik soms 80 uur per week"

Engeland opnieuw bewijzen, voor niet zo veel geld. Ik heb er twee jaar gewerkt, en in de tussentijd mijn oude passie weer opgepakt: paarden."

Amper buiten
Al vanaf haar zesde heeft Colson van 't Hof paarden gehad. Ze hield van de dieren, maar een stuk minder van de manier waarop maneges op dat moment met pony's en paarden omgingen.
"Daar zag ik beesten die suf achter elkaar aan hobbelden, amper buiten kwamen en absoluut niet gelukkig waren. In de traditionele paardenwereld was er veel sprake van dwang om dieren te laten doen wat de bedoeling was. Die wereld was niet voor mij."
Dat het ook anders kan, zag ze pas in Engeland. Haar eigen paard bleek nogal problematisch. Hij was gevaarlijk, viel mensen aan, had gedragsproblemen. Erop rijden was uit den boze. Bokken, bijten, hij deed het allemaal. "Ik had hem voor weinig geld gekocht, zijn vorige eigenaar

"Vanaf dat moment wist ik dat dit is wat ik wilde"

wilde hem laten inslapen." Nobel, maar ja, hoe ga je met zo'n paard om?

Paardentrainers
Op zoek naar een oplossing stuitte Colson van 't Hof in de buurt op twee Australische paardentrainers, die op een heel andere manier met paarden omgaan. In plaats van alleen te kijken of een paard fysiek in orde is, keken zij ook naar de mentale en emotionele staat van het dier. Is er wel een band met het paard? Hoe voelt het dier zich? Welke dingen zijn er in het verleden mis gegaan?
Pas als het paard helemaal goed in zijn vel zat, kon er rustig worden paardgereden. "Er ging een wereld voor me open: zo kon het dus ook. Vanaf dat moment wist ik dat dit is wat ik wilde."

Naar Australië 
Ze volgde een intensief trainingsprogramma, een groot aantal clinics, en gaat nu elk jaar twee weken naar Australië om bij de paardentrainers van Quantum Savvy een opleiding te volgen. Ze leerde er om eerst een band met een paard op te bouwen, te kijken naar hoe het dier in zijn vel zit, waar zijn angsten zitten. Dat klinkt zweverig, geeft ze toe, maar dat valt mee. "Ik heb gezien dat het werkt bij mijn eigen paard. Inmiddels heb ik van het

"No way dat ik ooit nog iets anders ga doen"

trainen van paarden mijn werk gemaakt."

25 hectare
Samen met een zakenpartner heeft ze net 25 hectare grond in Engeland gekocht. Er staan negen eigen paarden en drie paarden die op het moment getraind worden. Zo'n training duurt ongeveer twee weken, maar soms blijft een paard langer. Iedere dag wordt er 1,5 uur met een paard gewerkt.
Dan zijn er ook nog studenten, die een trainingsprogramma volgen. Iedere drie maanden gaat Colson van 't Hof naar Nederland om ook hier lessen en trainingen te geven. Het werk is weer veeleisend, zowel fysiek als mentaal. "Maar dit ligt heel dicht bij me. No way dat ik ooit nog iets anders ga doen."

Door: Carien ten Have