Weekend magazine cover
  • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

  • Z Life - week 7 Path 400 Created with Sketch.

  • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

"Een businessplan hebben we tot op heden niet"

Rachida en Najima vormen samen de succesvolle Healthy Sisters, healthbloggers met hoofddoek die hun doelgroep de voordelen van een gezonde leefstijl wil bijbrengen. In etnomarketing geloven ze niet zo, wel in bruggen bouwen en de natural high van hardlopen. “Eigenlijk zijn we twee boerinnetjes uit Brabant.”

Wie een blik werpt op de social media van de Healthy Sisters kan niet anders dan bezwijken onder de charme van Rachida en Najima Kharbouch. De bloggende zusjes (32.000 Instagram-volgers en 26.000 YouTube-abonnees) kijken steevast met vrolijke blik in de camera en lachen hun parelwitte tanden bloot. Vier jaar geleden dreigden Rachida en Najima te bezwijken onder overgewicht. Omdat het ene na het andere dieet mislukte en de bezoekjes aan de sportschool geen succes bleken, besloten ze het over een andere boeg te gooien. Ze starten ze hun onderneming Healthy Sisters, geboren uit noodzaak. Inmiddels runnen ze een website, verzorgen social media, hebben ze een eigen boek en treden overal in het land op als veelgevraagde sprekers.

Waarom zijn jullie Healthy Sisters gestart?
Rachida: “Ik had last van overgewicht. En toen ben ik gaan hardlopen. Najima zag dat het sporten wat met me deed. Ik werd gelukkiger, fitter, levendiger. Dus toen wilde zij dat ook.” 

Zij jullie je gaan verdiepen in eten en sporten?
Najima: “Ik ben over voeding gaan leren en Rachida heeft zich verdiept in hardlopen.”
Rachida: We kregen steeds meer vragen uit de omgeving: hoe doen jullie dat? De meeste mensen willen hetzelfde: zo veel mogelijk kilo’s afvallen in een zo kort mogelijke tijd. Daarom zijn we heel laagdrempelig met een Facebookpagina gestart. ”

Waarom hebben jullie voor hardlopen gekozen? Je kunt ook in een sportschoolzaaltje gaan springen voor een spiegel.
Rachida: “Dat hadden we allemaal gedaan.”

En dat werd geen succes?
Rachida: “Noem een dieet en we hebben het uitgeprobeerd. En noem een sport en we hebben het gedaan. Maar we hielden het allemaal niet vol. Dat hardlopen was de enige sport waar we gelijk verliefd op werden. Daar zijn we echt verslaafd aan geworden.”

"Onze boodschap is balans"

De kracht van de endorfine?
Rachida: “Haha, toch een natuurlijke drugs, ja.”

Veel gezondheidsbloggers claimen allerlei zaken als het gaat om wat je wel en niet mag eten. Hoe kijken jullie daar tegenaan?
Najima: “Ik was als kind met overgewicht gefascineerd door voeding. Daarom ben ik ook een opleiding in die richting gaan doen. Wat wij niet zeggen is dat je dit of dat niet mag eten.”

Daar ben je voorzichtig mee?
Najima: “Met het bereik wat we hebben, wel ja. Dat kan wel effect hebben op onze volgers. Onze boodschap is balans. Een frietje of chocola op z’n tijd mag best. Voedingsstoffen uitsluiten of je eten op de gram afwegen; dat is niks. Eten moet geen obsessie worden.”

Wat zijn de heikele gezondsheidskwesties onder jullie volgers?
Rachida: “Overgewicht is het belangrijkste. Maar wat we juist willen overbrengen is dat gezondheid meer is dan in die spijkerbroek passen.”

Ook belangrijk.

"Onze doelgroep is een afspiegeling van de maatschappij"

Rachida: “Als vrouw vind je het ook belangrijk om er goed uit te zien. Maar naarmate we meer onderzoek deden naar gezonde levensstijl, kwamen we er achter dat gezondheid meer is dan die spijkerbroek. Een gezonde mindset is net zo belangrijk. Misschien zelfs wel belangrijker. Als het daarboven niet oké is, dan behaal je lang niet alle resultaten die je wilt behalen.”

Dus gezond leven weegt voor jullie misschien wel zwaarder dan het esthetische aspect?
Najima: “Het draait niet alleen maar om een sixpack.”:

Richten jullie je uitsluitend op een Marokkaanse doelgroep?
Rachida: “Nee! Onze volgers zijn juist heel gemengd. Net als de maatschappij eigenlijk is. Onze doelgroep is een hele mooie afspiegeling. Omdat we allebei een hoofddoek dragen denken mensen dat we vooral voor Marokkanen en moslims bezig zijn, maar dat is niet zo. We doen niks met geloof op de website, behalve rond suikerfeest en ramadan. Onze moslimdoelgroep weet dat allemaal wel. Maar de rest kunnen we iets uitleggen. Dus dat is ook een beetje bruggenbouwen.”

Doen jullie ook aan etnomarketing, omdat je voor merken een waarde vertegenwoordigt als je een specifieke doelgroep kunt bereiken?
Najima: “Nee, we richten ons op iedereen die bezig is met gezondheid.”
Rachida: “Mensen hebben natuurlijk wel een bepaalde herkenning bij ons. Sommige moslima’s durven bijvoorbeeld niet te hardlopen met hoofddoek. Wij krijgen vaak mailtjes van mensen die het dankzij ons dan toch aandurven. Maar we krijgen ook vragen als: is het niet warm, hardlopen met een hoofddoek?"

En: is het warm, hardlopen met een hoofddoek?
Rachida: “Je hebt steeds meer sporthoofddoeken, gelukkig. Nike is mooi uitgepakt met een sporthoofddoek. Die ademt goed. Daar zijn we wel heel erg blij mee. Want daardoor gaan steeds

"Het is nooit onze bedoeling geweest om een bedrijf op te zetten"

meer grote merken dat doen. En dan hebben wij meer keus.”

Inmiddels zijn de Healthy Sisters online, is er een boek en zijn er spreekbeurten. Hoe hebben jullie je bedrijf opgezet?
Rachida: “In hele kleine stapjes, eigenlijk.”
Najima: “Wat ons voordeel is geweest, is dat we als hobby zijn begonnen. Het is nooit de bedoeling geweest om samen een bedrijf op te zetten. Maar met social media kan het snel gaan. Daardoor werden we ineens door het hele land gevraagd voor lezingen. We zijn ook hardloopgroepen begonnen me trainers en we geven wekelijks clinics over gezondheid op een ROC. Dus we zijn zowel online als offline bezig.”

Dus jullie zijn niet met een businessplan begonnen, maar organisch gegroeid?
Najima: “Een businessplan hebben we tot op heden niet, haha.”
Rachida: “We doen het meeste op gevoel. Er komen natuurlijk leuke aanbiedingen voorbij. Als dingen goed voelen, dan gaan we er voor. Soms krijgen

"Een businessplan hebben we tot op heden niet"

we aanbiedingen en dan verklaren mensen ons gek dat we het niet doen. Maar dan hebben we er geen goed gevoel bij. En we moeten hier over vijf jaar wel goed op terug kunnen kijken.”

Door wat voor partijen worden jullie benaderd?
Rachida: “Commerciële en niet-commerciële partijen. Voor reclames, samenwerkingen en noem maar op. Heel verschillend.”

Hoe belangrijk is social media?
Najima: “Heel belangrijk. Daar is het allemaal mee begonnen.”

Zijn er veel vloggers en bloggers die je vaak tegenkomt?
Rachida: “Er zijn natuurlijk feestjes en partijtjes. Met sommigen hebben we een hele leuke klik. Die spreken we ook buiten dat soort dingen om.”

Het lijkt een beetje een scene.
Rachida: “Ja, maar wat dat betreft zijn we twee nuchtere boerinnetjes uit Brabant. We krijgen zo veel uitnodigingen. Het is niet haalbaar om altijd overal te zijn. Er zijn zo veel events. Het is wel een voordeel om er dan niet al te diep in te zitten.”

Is er onderlinge zusterlijke rivaliteit: wie het meest kan afvallen, of het snelst de marathon loopt?
Najima: “Ik ben heel sportief: ik weet dat Rachida sneller is dan ik. Dat is voor haar een gewonnen en voor mij een verloren zaak.”
Rachida: “Hahaha. Ik ben meer van het hardlopen, ja.”

En hoe is de onderlinge taakverdeling?
Rachida: “We doen best wel veel samen. Najima is wel wat zakelijker dan ik ben. Ik ben eigenlijk meer de sociale van ons twee, kan echt kletsen. Maar als we to-the-point moeten komen, dan komt Najima om de hoek.”

"Healthy Sisters moet een begrip worden"

Najima: “En dan nu even het zakelijke gedeelte.”

Er moet ook nog wat verdiend worden.
Rachida: “Precies. Ik had dan al lang ja gezegd terwijl het zakelijk niks voorstelt.”
Najima: “Ik zorg er voor dat we met beide benen op de grond blijven staan.”

Jullie vullen elkaar wel heel goed aan.
Najima: “Net als Nick en Simon, toch? Wij zijn de Nick en Simon van de healthy bloggers.”

Jullie richten je ook op wat moeders koken voor kinderen. Hoe zit dat?
Rachida: “Ik ben moeder van drie kinderen. Overgewicht onder kinderen neemt hard toe. We gaan wat dat betreft echt Amerika achterna. Ik probeer

"Iets op tv lijkt ons wel wat"

moeders met kinderen te inspireren dat gezond koken en een gezonde levensstijl helemaal niet duur en ingewikkeld hoeft te zijn. Een boswandeling kost helemaal niks. En kinderen hebben dan de meeste lol.”

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst, welke kant gaat het op met Healthy Sisters?
Najima: “We hebben nooit plannen gemaakt. We hebben wel het ramadanjournaal mogen presenteren. We hebben laatst iets voor Ziggo gedaan. Dus dat smaakt wel naar meer, iets op tv doen. Healthy Sisters willen we naar een next level brengen.”
Rachida: “Het moet een begrip worden in Nederland.”
Najima: “Dat mensen bij Healthy Sisters denken: ja! Een merk met een goed gevoel.”

Tekst: Matthijs van der Pol
Beeld: Healthysisters.nl

Zweeds Lapland

Een bezoek aan Lapland is onvergetelijk. Het is er spierwit, ijskoud en vooral onbeschrijfelijk mooi. Zeker als tijdens de nachtelijke uren het noorderlicht aan de hemel danst. Of wanneer je met zonsondergang op een huskyslee door het besneeuwde landschap zoeft.

Waar heel Nederland in rep en roer is als één keer per winter de schaatsen uit de kast mogen, kijken ze in Lapland niet op of om bij temperaturen van -30℃. Het ijs is er zo dik dat je er met sneeuwscooters over heen kunt scheuren. En dat gebeurt ook. Wie dit met eigen ogen wil zien, kan kiezen uit verschillende gebieden. Wij vlogen naar Zweeds lapland, dat als reisbestemming lang niet zo bekend is dan het noorden van Finland, met als grote voordeel dat het er minder druk is. Vanaf de luchthaven van Kiruna (bekend van de serie Midnattsol) rijd je in een kleine anderhalf uur naar het plaatsje Abisko, dat amper 1000 hotelbedden heeft en gelegen is in een fantastische omgeving, waar van alles te beleven valt.

IJshotel Jukkasjärvi
Het allereerste ijshotel op aarde is als een pretpark en museum ineen. Ieder jaar komen er kunstenaars vanuit de hele wereld naar het minuscule dorp Jukkasjärvi om daar hun creativiteit los te laten op grote blokken ijs die uit de bevroren rivier geoogst zijn. Een van die artiesten is de Nederlandse Marjolein Vonk. Samen met een Italiaanse beeldhouwer hakte en beitelde zij twee weken aan één van de art suites: unieke hotelkamers naar eigen ontwerp van de uitvoerende kunstenaar. Overdag zijn de kamers open voor publiek, vanaf 18:00 mogen de gasten erin. In de prachtige ijspaleisjes is het -5℃, maar gelegen op een rendiervel en goed ingestopt in thermoslaapzak kom je er de nacht prima door. De meeste mensen dan, het gebeurt ook wel eens dat gasten 's nachts rillend bij de receptie staan om een verwarmde kamer in het reguliere gedeelte van het hotel bij te boeken. Naast slapen, dineren en rondkijken, kun je in het ICEHOTEL ook trouwen in de sprookjesachtige ijskapel. De vrieskou weerhoudt sommige bruiden er niet van in strapless jurk voor het altaar te verschijnen. Maar, merkt Marjolein op, dat zijn toch vaak de Britse bruidjes.

Noorderlicht
Het mooie en soms lastige aan de natuur is dat ze zo onvoorspelbaar is. Zo verschijnen de dansende groene slierten van het noorderlicht niet op afroep aan de sterrenhemel. Maar wie een meerdaagse reis naar Abisko maakt, heeft een bijzonder goede kans om op het schitterende schouwspel getrakteerd te worden. Abisko wordt namelijk omringd door bergen en ligt daardoor in regenschaduw: de bergtoppen houden veel van de neerslag en bewolking tegen. En een heldere lucht betekent meer kans op noorderlicht. Er zijn meerdere manieren om op jacht te gaan naar het verschijnsel, waarbij elektrisch geladen zonnedeeltjes botsen in de atmosfeer en zo de hemel groen kleuren. Wij gingen op noorderlichtsafari met een sneeuwscooter. Dat bleek de Laplandse variant van de bakfiets te zijn: zes mensen in een bak, die werd voortgetrokken door de scooter. Het enige wat we die avond voorbij zagen komen, waren de ranzige uitlaatgassen. De hemel was pikzwart en bleef zo. Gelukkig zijn er elke nacht weer nieuwe kansen en kun je ook prima zelf op pad. Al ploeterend door de diepe sneeuw met camera en statief was het universum ons een andere avond goed gezind en verschenen de sierlijke groene strepen in de lucht. Absoluut betoverend.

Op avontuur met de Sami
Wonen in Lapland is prachtig, maar in de winter bevriezen je snorharen waar je bij staat. De Sami hebben er al eeuwenlang ervaring mee en zitten dan ook bomvol tips en weetjes, die ze tijdens excursies graag met je delen. De liefde voor hun gebruiken en traditionele kleding is niet iets wat ze spelen wanneer er toeristen in de buurt zijn. De Sami hebben in Zweden, Noorwegen en Finland hun eigen parlement en strijden actief voor het behoud van hun taal en cultuur. Op de vraag hoe ze zo bestand tegen de kou lijken te zijn, trekt gids Ylva spontaan haar sneeuwlaarzen uit om de vijf laagjes te laten zien die er tussen de kou en haar voeten zitten. Goede voorbereiding is dus het halve werk, daarnaast is het belangrijk om in beweging te blijven. Dat kun je bijvoorbeeld doen tijdens een wildlife tour, waarbij je in de nabijgelegen bossen speurt naar elanden, rendieren, vossen. De Sami hebben in Zweden het alleenrecht op het houden van rendieren. Maar let op, vraag nooit aan een Sami hoeveel rendieren hij/zij bezit, want dat is in hun cultuur net zo onbeleefd als vragen hoeveel geld iemand op zijn bankrekening heeft.

Huskytocht door Abisko National Park
Husky's zijn dól op rennen. Zodra ze uit hun hokken mogen en de slee zien, zijn ze al niet meer te houden. Ze laten zich makkelijk in hun tuigje helpen en eenmaal vast gekoppeld is het een kabaal van jewelste. De honden blaffen en janken aan een stuk door. De boodschap is duidelijk: of iedereen even als de sodemieter in die slee wil stappen, want dan kunnen we eindelijk eens gaan. Zodra het startsein gegeven is, zijn de husky's muisstil en laten ze hun poten het werk doen. Het is een magische belevenis. Halverwege de tocht wordt er gepauzeerd, zodat de honden - met tegenzin - op adem kunnen komen. Terwijl de husky's in de sneeuw happen om af te koelen, warmen wij onszelf op met een kopje warm sap, gemaakt van rode bosbessen die je overal in Scandinavië kunt vinden. Na wat broodnodig geknuffel met de blije honden gaat de tocht verder door het Abisko National Park. Het uitgestrekte landschap, de bergen op de achtergrond en de ondergaande zon zorgen voor idyllische plaatjes. De husky's hebben er geen oog voor, die rennen gewoon door.

Praktische informatie:

Voigt Travel heeft een ruime keuze aan reizen naar Lapland. Tot en met 3 maart biedt de touroperator een directe vlucht aan naar Kiruna, van waar uit je Zweeds Lapland kunt gaan ontdekken.

Wat neem je mee?
Wollen sokken zijn geen overbodige luxe, net als thermo-ondergoed, dikke handschoenen en een muts die ook de oren goed bedekt.
Denk verder aan een skibroek en snowboots of waterdichte schoenen. En gebruik vaseline in plaats van lippenbalsem op waterbasis.
Bij excursies word je voorzien van een thermopak. Sexy is het allemaal niet, nodig wel, want tijdens onze trip daalde het kwik naar -27℃.

Tekst en beeld: Kita van Slooten

Deze gadgets nemen de shorttrackers mee naar Pyeongchang

Tech & Gadgets by Bright

Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting trainden al in een sensorenpak, maar welke gadgets nemen ze zelf mee naar de Olympische Spelen?

De Nederlandse shorttrackers trainden in de voorbereiding op de Winterspelen in Pyeongchang in een speciaal pak vol sensoren. Dat pak trilt als ze in een verkeerde houding schaatsen. Ook gebruiken ze smartwatches met hartslagmeters. Maar welke gadgets nemen de shorttrackers zelf mee naar Pyeongchang? In de Bright-serie Bekende Nerd vroeg Miriam dat aan Suzanne Schulting, Sjinkie Knegt, Dylan Hoogerwerf en Dennis Visser.Door: Miriam van 't Veer voor Bright

Charlotte vertrok bij de NOS om boswachter te worden

Charlotte Biskop (29) is de nieuwe boswachter op Texel. Sinds 1 januari vervult ze de felbegeerde baan in de natuur. Ze gooide het roer volledig om, want hiervoor was ze redacteur bij de NOS. Die carrièreswitch bevalt haar uitstekend.

"Ik wist beter hoe de situatie in Syrië was, dan in mijn eigen achtertuin", blikt Biskop terug op haar werk als journalist. Ze was alle ellende en narigheid in de wereld helemaal zat, ondanks dat ze het werk als verhalenverteller juist heel leuk vond. Daarom koos ze voor het avontuur, zoals ze het zelf noemt.

Verhalenverteller in de natuur
Verhalen vertellen doet Biskop nog steeds. Ze geeft excursies op Texel en houdt via sociale media de rest van Nederland op de hoogte van het

"Ik was alle ellende in de wereld helemaal zat"

natuurleven op het eiland. "Er is zo veel moois, zo dichtbij, waar mensen geen weet van hebben. Die verhalen wil ik delen. De verwondering over wat er te zien is in de natuur."
Wie denkt dat boswachters de hele dag in de natuur te vinden zijn heeft het mis. De helft van de tijd is het een kantoorbaan en werkt Charlotte op de afdeling publieksvoorlichting. Dan worden bijvoorbeeld excursies voor toeristen bedacht of activiteiten voor vrijwilligers georganiseerd.
Hoewel ze nooit eerder had nagedacht om boswachter te worden, was Biskop als kind altijd al in de natuur te vinden. Haar vader is agrariër en runt een boerderijcamping. Ze is dan ook buiten opgegroeid. "Ik was altijd buiten, hutten bouwen."

Per toeval boswachter
Veel mensen vonden het dan ook logisch dat ze deze carrièreswitch maakte. "Iedereen was er zo enthousiast over. Ik ben ook echt verbaasd hoeveel mensen de heimelijke droom hebben om boswachter te worden", vertelt Biskop. "Want ik had dat eigenlijk helemaal niet."

"Ik zei: mooi vak. Hij: we zoeken nog een collega"

Ze kwam per toeval in aanraking met de vacature voor boswachter op Texel. Biskop was afgelopen zomer op vakantie op het eiland en raakte in de kroeg aan de praat met een boswachter van Staatsbosbeheer. "Ik zei: mooi vak. Hij zei: we zoeken nog een collega."

'Saai? Nee hoor'
Het is niet alleen een heel andere baan. Haar hele leven ziet er anders uit. Biskop woonde hiervoor in Almere. "Nu woon ik op een van de meest afgelegen plekjes van het eiland." Bang dat ze daar verveeld raakt is ze niet. "Ik heb een enorm uitzicht over de polder en zie allemaal vogels. Daar geniet ik enorm van."
Ze haalt veel voldoening uit haar nieuwe werk. "Ik kan er ontzettend veel leren. Ik denk wel dat het nog een paar jaar duurt voor ik goed in de materie zit. En ik mag veel naar buiten, dat is een supergroot cadeau." Hoewel Biskop toegeeft dat ook een boswachter geregeld op kantoor zit.

Langeafstandsrelatie
Door de keuze voor Texel moet Biskop doordeweeks haar vrouw missen. Die besloot om samen met haar kinderen uit een eerdere relatie niet mee

"Ik ben veel buiten, dat is een enorm cadeau"

te verhuizen naar het eiland. "Dat is heel erg wennen, maar het ging in goed overleg. Nu hebben ze in de weekenden een soort vakantie."
Het Waddeneiland is ook niet bepaald het einde van de wereld. "Het is goed bereikbaar, anderhalf uur van Amsterdam. En de boot gaat ieder uur, het is maar twintig minuten varen." Ze denkt dan ook niet dat ze haar hele sociale leven opnieuw moet opbouwen. "Maar ik moet hier nu wel vrienden maken en mensen leren kennen."

Van eindeloze file naar eindeloze sterrenhemel
Wat ze in ieder geval niet mist aan haar oude leven zijn de files. "Als ik nu naar mijn werk rij kom ik maar één auto tegen." Dat is wel iets anders dan de dagelijkse files op de A27. "En het is ongelofelijk hoeveel sterren je hier kan zien."
Of ze voor altijd boswachter op Texel blijft weet Biskop niet. Maar ze ziet deze stap wel als een volgende fase in haar leven. Een leven waarin de natuur een hoofdrol speelt. "Ik wilde me gaan focussen op de mooie dingen in de wereld." Dat lijkt tot dusverre goed gelukt.

Lees ook: Tim Hogenbosch gooide het roer om en werd boswachter

Een relatie aangaan met je collega: is dat een probleem?

Heb je vlinders in je buik als je collega langsloopt, of stuur je stiekem berichtjes naar elkaar tijdens werktijd? Verliefd worden op iemand die bij hetzelfde bedrijf werkt, komt veel voor. Moet je je zorgen maken over je baan als het serieus wordt?

In Nederland wordt volop geflirt tussen collega's. In 2012 becijferde het CBS dat zo'n 4 procent van de Nederlandse werknemers een relatie heeft met een collega. Vooral in de landbouw, financiële dienstverlening en zakelijke dienstverlening komt dat veel voor.

Een relatie aangaan met een collega is in principe geen probleem, stelt arbeidsrechtadvocaat Lennaert de Jong van AKD. "Vanuit recht op privacy en recht op persoonlijke levenssfeer ben je vrij om een relatie aan te gaan. Alleen wanneer de verhoudingen op de werkvloer er problematisch door worden, wordt het lastig."

Probleemgevallen
Het duidelijkste probleem duikt op als je een relatie aangaat met iemand die hiërarchisch onder of boven je staat. Als directeur of manager een relatie aangaan met een teamlid ligt bijvoorbeeld gevoelig, omdat dat het werk kan verstoren.
Hetzelfde geldt als je date iemand is die jouw werk moet controleren of je toestemming moet geven voor bepaalde werkzaamheden, of als je bijvoorbeeld als hoofd administratie aanpapt met de externe accountant die wordt ingehuurd.

Aanpappen met de concurrent
Eentje waar je misschien niet zo bij stilstaat, maar die wel regelmatig voorkomt: een relatie met iemand van de concurrent. De Jong: "Er is in 1998 een zaak gevoerd over de relatie die ontstond tussen de algemeen directeur van Ajax en de algemeen directeur van Feyenoord, twee grote concurrenten. Daar was Feyenoord niet blij mee, die vroeg om ontslag van de directeur, wat de rechter heeft toegekend. Je kunt het wel bedenken: aan de keukentafel zal vaak meer besproken worden dan zakelijk gewenst is."
Ontslag was in dit geval volgens de rechter gegrond, omdat het belang van het bedrijf zwaarder weegt dan die van de cliënt. Het ontslag gebeurt dan overigens ook niet zomaar. "Er moest een hoge ontslagvergoeding worden betaald."

Gedragscode van de baas
Ontstaat er een lastige situatie op de werkvloer, dan vraagt een rechter vaak om een andere oplossing dan ontslag, ziet De Jong. "Als de rechter de indruk heeft dat er een alternatief mogelijk is, zal hij daar om vragen en niet kiezen voor ontslag. Bijvoorbeeld iemand op een andere afdeling laten plaatsen. Zeker bij grotere bedrijven is dat vaak mogelijk."
Een bedrijf kan ook zelf een gedragscode opstellen waarin concrete afspraken worden vastgesteld over relaties, zoals het verzoek om te melden dat je een relatie aangaat met een collega. "Maar concreet worden die regels eigenlijk zelden", constateert De Jong.
"Wij zien zulke regels weinig, en als ze er zijn blijven ze heel algemeen. Het is heel lastig om regels op te stellen, omdat elke zaak zo specifiek is. Je moet goed kunnen onderbouwen dat er een probleem kleeft aan een relatie."

Niet zomaar ontslagen
De regels die Facebook over flirten met collega's heeft opgesteld, bekijkt hij dan ook kritisch. "Ik vraag me daarbij af: begeef je je nog wel op de werkvloer, of heb je het hier over de privésfeer? Het Nederlands recht is sowieso heel anders: je wordt hier niet zomaar ontslagen. Er moet wel echt iets spelen dat impact heeft op de werkvloer voor er iets over gezegd kan worden."

Door: Karin Husslage

Cultuuragenda

Michael Kvium – Circus Europa

Tentoonstelling

In deze theatraal opgezette tentoonstelling brengt Michael Kvium via zijn schilderijen een bizarre circuswereld tot leven. Tragikomische circusartiesten proberen de bezoeker te vermaken met hun stompzinnige trucs. De Deense kunstenaar gebruikt het circus als metafoor voor onze tijd. Met scherpe ironie en grove humor legt hij de absurditeiten in onze samenleving bloot: hoe serieus leed om ons heen ook is, sensatie en drama staan voorop. Kvium reflecteert zo op onze blindheid en passieve houding als het aankomt op zaken als de vluchtelingencrisis en het klimaat.
8 februari t/m 6 mei, Kunsthal Rotterdam, toegang €14

The Florida Project

Film

Met een klein budget en een cast die voor een groot deel uit amateurs bestaat, wist Sean Baker een sterk drama te maken dat laat zien hoe de lagere klasse van Amerika eraan toe is, zonder daar een oordeel over te vellen. Door de ogen van de zesjarige Mooney zien we hoe het is om onder de armoedegrens op te groeien. Samen met haar jonge moeder woont ze in een motel vlakbij het magische Disneyland. Mooney moet zich echter op andere manieren zien te vermaken, terwijl de volwassenen om haar heen worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen. Een empathische film, die belangrijke vragen stelt en bevolkt wordt door acteurs die zorgen dat je niet onberoerd de zaal verlaat.
The Florida Project draait vanaf 8 februari in Nederlandse bioscopen

Eefje de Visser

Muziek

Eigenzinnig en dromerig, maar zeker ook dansbaar. Dat zijn de klanken die Eefje de Visser ten gehore brengt. Tijdens deze tournee klimt de zangeres, die in 2009 de Grote Prijs van Nederland won, sinds lange tijd weer alleen het podium op. Ze speelt liedjes uit haar hele repertoire, maar zal in de broeierige sfeer van haar derde album Nachtlicht blijven. Het optreden wordt ondersteunt met prachtige visuals. Komt Haarlem niet goed uit? De Visser heeft inmiddels haar clubtour verlengd en treedt dit voorjaar nog op diverse plekken op. In Nederland, maar ook in België waar ze tegenwoordig woont.
Donderdag 15 februari, Patronaat Haarlem, kaarten €21

Don Quichot

Dans

Gebaseerd op de gelijknamige beroemde roman van Miguel de Cervantes is dit ballet inmiddels een klassieker, die al sinds het einde van de 19e eeuw mensen naar het theater trekt. Het Nationale Ballet danst dit werk vol virtuositeit, levenslust en Spaans temperament in de versie die Alexei Ratmansky in 2010 speciaal voor het gezelschap creëerde. De Russische choreograaf denkt te weten waarom Don Quichot in zijn thuisland zo populair is: "Omdat het in Rusland zo koud is en het er bij dit temperamentvolle ballet altijd zo ‘heet’ aan toe gaat.” Dat klinkt veelbelovend.
Dinsdag 13 februari t/m zondag 4 maart, Nationale Opera en Ballet Amsterdam, kaarten vanaf €22