Z First

Zwarte zaterdag | Top 3 steeds rijker | Arrestaties om gifeieren

12 augustus 2017 08:02

Zwarte zaterdag | Top 3 steeds rijker | Arrestaties om gifeieren
Beeld © AFP

Goedemorgen! Ga lekker het weekend in met de mooiste verhalen en video's van deze week.

Het zal iedereen die LinkedIn gebruikt bekend voorkomen: uitnodigingen krijgen van wildvreemden. Uit onze rondvraag bleek afgelopen week dat de meningen nogal verdeeld zijn over hoe je daar het beste mee omgaat. Gelukkig geeft LinkedIn-deskundige Corinne Keijzer duidelijkheid.

Rijke Nederlanders hebben een nieuwe manier ontdekt om belasting te besparen. Ze richten daarvoor een zogeheten fonds voor gemene rekening op en blijven zo anoniem. Wij vroegen aan hoogleraar fiscale economie Peter Kavelaars hoe dat precies werkt en hoeveel belasting er bespaard kan worden.

Het eierschandaal blijkt nóg omvangrijker dan aanvankelijk gedacht. De meest opvallende gebeurtenissen waren deze week de aanhoudingen van de twee eigenaren van fipronilverspreider Chickfriend en meerdere huiszoekingen in Nederland en België. Die twee landen bekvechten elkaar intussen de tent uit, waardoor Brussel zich genoodzaakt ziet in te grijpen. De schade voor de pluimveesector wordt geschat op minimaal 150 miljoen euro.

Over gif gesproken: het Amerikaanse zaadveredelings- en landbouwchemiebedrijf Monsanto wist jarenlang dat het gif verkocht en loog daar systematisch over. Het omstreden bedrijf beïnvloedde bovendien wetenschappelijk onderzoek om het beruchte bestrijdingsmiddel Roundup onschuldiger te doen lijken dan het in werkelijkheid was.

Twaalf jaar lang was erotiek zijn lust en leven. Maar de klanten van Marco Maring googelen hun seksspeeltjes tegenwoordig bij elkaar. Daarom transformeert de ondernemer zijn erotiekzaak aan de Utrechtse Oudegracht tot een fietsenwinkel.

De Eredivisie is gisteravond weer begonnen. Als we kijken naar de begrotingen van alle achttien voetbalclubs, blijkt dat de traditionele top drie (Ajax, PSV en Feyenoord) weer een stukje rijker is geworden en zo verder wegloopt van de rest. Sterker nog: ze hebben nu samen een begroting die bijna even groot is als die van alle andere Eredivisieclubs samen.


Ajax heeft met een begroting van 80 miljoen euro dit jaar het meest te besteden. (foto: ANP)

Hier hebben jullie het meest op geklikt:

1. Wekenlang deed hij zich voor als vluchteling bij omroep Powned, waar hij zich deze week van distantieerde. ​Een inmiddels verwijderd artikel over de verdronken Syrische jongen in Venlo was voor hem de druppel. Maar acteur Tariq Kasem hield samen met de omroep de kijker lange tijd voor de gek. Wij wilden wel eens weten waarom.

2. Het delen van kinderfoto's door ouders wekt nogal wat wrevel op bij columnist Lars Duursma, maar veel andere ouders en niet-ouders denken daar héél ander over.

3. De man die er hoogstpersoonlijk voor zorgde dat we nu allemaal grote en kleine letters, cijfers en speciale tekens moeten gebruiken voor onze wachtwoorden heeft nu spijt van zijn actie.

En deze video's zijn de moeite waard om te kijken:

1. Heb je altijd al liggend willen werken? Aan dit bureau kan het. Met het risico dat je af en toe wegdoezelt.

2. Het unieke wagentje Canto houdt op te bestaan, maar.... in oktober komt er alweer een nieuw exemplaar.

3. Dit opvouwbare huis neem je overal mee.

Hier hebben wij het meest om gelachen: 
Hitserie Game of Thrones heeft een budget van zo'n 10 miljoen dollar per aflevering, maar dat betekent dus niet dat er alleen maar dure spullen worden ingekocht. De serie gebruikt deze Ikea-kleedjes als kostuums.  

Fijn weekend!

p.s. Vakantiegangers die vandaag per auto reizen op de derde zwarte zaterdag van deze zomer kunnen vooral in Frankrijk de borst natmaken. En dan denken wij altijd even terug aan deze tirade van Youp van 't Hek.

Bron • RTL Z