Z First

Proefvlucht met e-vliegtuig | Sterk staaltje Hollands trots de lucht in

13 oktober 2017 06:15

Proefvlucht met e-vliegtuig | Sterk staaltje Hollands trots de lucht in
De satelliet Sentinel 5p met de Tropomi-meetapparatuur aan boord. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Hollands glorie in de ruimte (als alles goed gaat tenminste). Vanochtend om 11.27 uur wordt de Sentinel 5p naar 824 kilometer hoogte afgevuurd vanuit Rusland. Aan boord van de satelliet de Tropomi, apparatuur van Nederlandse makelij die de luchtkwaliteit gaat meten in de atmosfeer en luchtvervuiling tot op stadsniveau kan opsporen.

De satelliet is niet de enige die zijn luchtdoop krijgt: in Hilversum gaat een elektrisch vliegtuig de lucht in. Het toestel is gekocht door de Vliegschool Hilversum om nieuwe piloten mee op te leiden. Dat scheelt lawaai, uitstoot en brandstofkosten.

Premier Rutte deed het al, en vanavond zijn Alexander Pechtold en Gert-Jan Seegers aan de beurt: het regeerakkoord uitleggen aan hun achterban. De D66-achterban zal kritisch zijn, denkt onze Haagse redactie, omdat er nog geen gekozen burgemeester komt. CU-leider Gert-Jan Segers zal waarschijnlijk een staande ovatie krijgen, al is het een 'bittere pil' dat het kinderpardon niet wordt verruimd.  

We stappen weer massaal achter het stuur. De soepel draaiende economie en het feit dat er simpelweg meer auto's in Nederland zijn, is terug te zien in het aantal kilometers dat is afgelegd door personenauto's vorig jaar. Vorig jaar reden 'we' maar liefst 118,5 miljard kilometers, een absoluut record volgens het CBS.

Wie dat wil, kan de laatste eer bewijzen aan burgemeester Eberhard van der Laan. Vandaag is gelegenheid tot het brengen van een laatste groet in het Concertgebouw. Van der Laan overleed vorige week donderdag op 62-jarige leeftijd aan longkanker. De alom geliefde en geprezen burgervader van Amsterdam wordt morgen in besloten kring herdacht en daarna begraven. 

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld:
Je energierekening stijgt volgend jaar stukken harder dan eerst werd gedacht. Dat blijkt uit doorrekeningen van de (belasting)maatregelen van het nieuwe kabinet.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen:
Goed nieuws voor 700 grootverdieners bij de overheid. Het nieuwe kabinet voert de Wet Normering Topinkomens 3 (WNT3) niet in, waardoor het mogelijk blijft om in de publieke sector meer dan een ministerssalaris te verdienen

En dit heb je gisteravond misschien gemist:
De regering Trump voert de spanning op over het Amerikaanse vrijhandelsverdrag NAFTA. De Verenigde Staten zouden het verdrag maar met maximaal vijf jaar willen verlengen, melden bronnen aan persbureau Reuters

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Journalisten zouden zich bewust moeten zijn van hun taalgebruik, want taal is niet neutraal, schrijft Eddy Terstall.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron • RTL Z