Z First

Luchtvaart schrapt bijna alles | Digitale democratie | En Hoekstra over crisispakket

RTL Z • 24 maart 2020 06:31 @rtlz

Voorlopig is dit het beeld op luchthaven Schiphol. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Er blijft weinig over van de luchtvaart door corona. Door het gebrek aan reizigers en surplus aan reisrestricties houden EasyJet, Transavia en Ryanair vanaf heden vrijwel al hun toestellen aan de grond. Ook KLM, dat mondiaal vliegt, krimpt stevig in.

De jeugd heeft de toekomst. En wat betreft digitale vaardigheden doen we het goed. De Nederlandse jeugd behoort namelijk tot de top van Europa. Dat is niet gek: liefst 96 procent is vrijwel elke dag online.

Hoe lang kunnen we het uitzingen nu het economische leven is lamgelegd? Deze vraag leggen we iets na 15.00 uur voor aan Wopke Hoekstra in ons wekelijkse gesprek met de minfin. Ook zijn we erg benieuwd of het crisispakket wel voldoende is en hoe hij de veelbesproken overheidshulp voor Air France-KLM voor ogen heeft.

Tussen alle klappen op de beurs toch nog even terugkijken. Ook bij kabelaar Altice voelen ze de coronacrisis: eind februari ging de koers van het traditioneel volatiele aandeel in duikvlucht. Mogelijk dat de jaarcijfers straks wat soelaas kunnen bieden. Analisten zijn vooraf goed geluimd.

De videotoppen volgen elkaar in rap tempo op. Vanavond is het de beurt aan zowel de G7 als de Eurogroep, de praatclub van de ministers van Financiën van de eurolanden. Die laatsten moeten een knoop doorhakken over de inzet van noodfonds ESM. Wat verder opvalt, is dat ook EU-ministers van de niet-eurolanden mogen inloggen.

Ook de lokale democratie rolt digitaal. Meerdere provinciebesturen waaronder die van Groningen vergaderen vanaf vandaag online. Binnen provinciehuizen kon je al even een speld horen vallen vanwege het virus, maar nu wordt er ook digitaal bestuurd.

Beeld © Annabel Juring

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Ook Corendon annuleert al zijn reizen tot 1 juni. Net als bij veel andere reisorganisaties moet een heuse 'coronavoucher' uitkomst bieden voor vakantievierders. Dit is waarom dat wellicht beter is dan je geld terug vragen.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen:  In Italië moeten alle 'niet-essentiële' bedrijven dicht. Maar er wordt flink geruzied over wat dan wel en niet onmisbaar is. "Zonder wijn worden de mensen boos."

En dit heb je gisterenavond misschien gemist: De regering heeft opnieuw de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan verscherpt. Ook voor bedrijven en consumenten heeft dat grote gevolgen. Zo moeten de kappers nu toch hun deuren sluiten. Dit verandert er nog meer.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Nederland zit in een polderlockdown, schrijft columnist Pieter Klein. "Ik denk dat het kabinet met Mark Rutte voorop eerder goed aanvoelde wat de publieke opinie wilde: meer daadkracht, niet heel Nederland op slot."

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron • RTL Z