Z First

Minister gezocht | Consumentenvertrouwen gezocht | En coronacrisis treft filmwereld

RTL Z • 20 maart 2020 05:45 @rtlz

Bruno Bruins stapte gisteren op als minister van Medische Zorg. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Het kabinet moet op zoek naar een nieuwe minister van Medische Zorg, midden in de coronacrisis. Een oververmoeide Bruno Bruins stapte gisterenmiddag op, op advies van zijn dokters. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid neemt voorlopig zijn taken over. 

In twee weken tijd is een zevende van de Nederlandse economie is stilgevallen, als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Het is een schok die we zelden eerder zagen. Wat betekent dit? Wat gebeurt er nu? En kunnen we de verliezen van nu later weer inhalen?

Nederlanders zijn pessimistischer over de economische vooruitzichten, sinds de uitbraak van het coronavirus. Dat is op te maken uit een publicatie van het CBS. Het officiële vertrouwenscijfer voor maart valt nog mee, maar die meting vond grotendeels plaats voordat het kabinet vergaande maatregelen trof tegen het virus.

In het RTL Z Ondernemersspreekuur beantwoorden we jullie coronavragen, elke werkdag. Gisteren: Wie regelt de betaling van mijn payrollmedewerkers? Vandaag: Gelden de fiscale steunmaatregelen van het kabinet ook voor kleine zelfstandigen? 

Ten slotte treft de coronacrisis ook de filmwereld hard. Overal ter wereld worden bioscopen gesloten en zijn filmopnames stilgelegd. Films die deze lente in de bioscoop zouden verschijnen worden direct online uitgebracht of verplaatst. Het belooft een druk najaar te worden voor de programmeurs.

De première van de nieuwe James Bondfilm 'No Time To Die' is verschoven naar het najaar. Beeld © ANP

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Om de Nederlandse voedselvoorziening op peil te houden tijdens de coronacrisis, gaan zelfbedieningsgroothandels als Makro, Hanos en Sligro ook open voor de gewone consument.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Al was het alleen maar omdat het helemaal NIETS met corona te maken heeft. Een accountant die jarenlang ten onrechte forse uitkeringen wegens arbeidsongeschiktheid opstreek, moet zijn verzekeraar 300.000 euro terugbetalen.

En dit heb je gisteravond misschien gemist: Boeren en tuinders verwachten het komende half jaar al bijna 5 miljard schade te lijden door de coronacrisis. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van brancheorganisatie LTO Nederland. "Sommige boeren en tuinders worden nu al hard geraakt."

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Econoom Wilmar Bolhuis heeft wel een oplossing voor de coronacrisis: Helikoptergeld. Maar dan niet voor burgers, zoals in de Verenigde Staten, maar voor bedrijven.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron • RTL Z