Z First

Uber-chauffeurs protesteren | Jaar na coup Air France-KLM | En autobranche boert nog goed

RTL Z • 26 februari 2020 06:29 @rtlz

Volgens Uber-chauffeurs kunnen ze nauwelijks rondkomen. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Taxichauffeurs aller landen, verenigt u! Uber-bestuurders uit Nederland, Frankrijk en België protesteren vanmiddag bij het Europese hoofdkantoor in Amsterdam. Hun inzet: een minimumtarief en een chauffeursstop. Volgens actieleider Stef Key moeten Uber-chauffeurs wel tachtig uur werken om rond te kunnen komen. "Het is een race naar de bodem. Dit is slavernij."

De angst voor het coronavirus neemt hand over hand toe. Een Duitser die met het nieuwe coronavirus is besmet, verbleef een week geleden nog in de provincie Limburg. Daarover vandaag meer info, belooft het RIVM. En vanmiddag praat de Chinese ambassadeur Xu Hong het Nederlandse journaille bij. Dit kun je als werkgever doen bij een uitbraak. En dit kun je claimen als je reis niet doorgaat.

Nederlandse autobedrijven hebben een prima jaar achter de rug. In vergelijking met 2018 steeg de omzet met 3,6 procent. Vooral de lage bijtelling voor elektrische auto's droeg bij aan hogere omzetten, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar de vooruitzichten zijn somber.

"Als klein land moet je je tafelzilver willen verdedigen." Zo verdedigt minister Wopke Hoekstra van Financiën de aandelenkoop van Air France-KLM, vandaag een jaar geleden. Met de deelname wilde hij de Nederlandse belangen veiligstellen. Wat heeft het belang ons gebracht? Kijk om 9:30 uur naar 'See Buy Fly: de KLM-coup van minister Hoekstra' op RTL Z en op de website.

Een medewerker van de gemeente Utrecht treiterde collega's door onder meer met balletjes snot te schieten. Beeld © Getty

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: De Gemeente Utrecht mocht een ambtenaar ontslaan die zijn afdeling jarenlang terroriseerde, oordeelt de rechter in hoger beroep. De man was seksueel intimiderend, treiterde medewerkers, liet boeren en scheten en schoot stukjes snot naar collega's.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet kijken: Het gaat niet lekker met de economie van onze buren. Een Europese uitbraak van het coronavirus kunnen de Duitsers dus echt niet gebruiken.

En dit heb je gisteravond misschien gemist: Het is officieel: Max Verstappen kan in mei gewoon via het strand van zijn hotel in Noordwijk naar het circuit van Zandvoort rijden, ook al komt hij dan door een natuurreservaat. Gisteravond werd bekend dat ook de gemeente Zandvoort dat wel prima vindt.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Het wordt tijd dat beleidsmakers erkennen dat we graag binnen een half uurtje wonen van waar we werken, vindt Rabo-econoom Otto Raspe. "Dat Nederland één grote stad is of wordt, is een mythe."

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron • RTL Z