Z First

Zandvoort twijfelt over strandroute | Het hete hangijzer van de EU-begroting | En Ralph Hamers naar UBS

RTL Z • 20 februari 2020 06:39 @rtlz

Een racewagen van Red Bull op het strand bij Zandvoort. Beeld © ANP Foto

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Het heetste hangijzer sinds de brexit: de meerjarenbegroting. Met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk komt de EU zo'n 12 miljard euro tekort per jaar. Nederland wil het uitgavenplafond verlagen, de Europese Commissie wil het juist verhogen. En dan moet de Green Deal ook nog ergens van worden bekostigd.

Stikstof, nog zo'n heet hangijzer. De boeren zijn het niet eens met de doorberekeningen van de stikstofcijfers door het RIVM. Daarom heeft het Mesdag Zuivelfonds het rekenmodel en de emissiedata ook onder de loep genomen. Vandaag presenteren ze de uitkomsten. De grote vraag is of die invloed gaan hebben op het kabinetsbeleid.

Ondanks een omzetstijging van 7 procent sluit de bouw 2019 met een kater af. Het aantal woningbouwvergunningen dat vorig jaar werd verleend, daalde namelijk stevig: met 18 procent naar 57.000 vergunningen. Het aantal faillissementen liep juist op.

De gemeente Zandvoort is niet overtuigd van de noodzaak om Max Verstappen c.s. over het strand naar het circuit te laten pendelen. Coalitiepartij CDA is mordicus tegen en ook de VVD staat niet direct te springen. Noordwijk, waar de teams vandaan komen, is wel overstag.

Air France KLM geeft inzage in de boeken. En vermoedelijk ook een vooruitblik op de resultaten dit jaar. Welke invloed gaat het coronavirus hebben? Naast de vliegmaatschappij presenteren ook onder andere Heijmans, Fitbit en Acor hun jaarcijfers.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Met de almaar toenemende wooncrisis rest de vraag: wanneer komt het Rijk nu eens met daadkrachtig beleid? We hebben behoefte aan een landelijke overheid die de regie neemt, betoogt Cody Hochstenbach.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Een zeer groot IT-project bij Defensie dreigt te mislukken. Dat is niet voor het eerst, en waarschijnlijk ook niet voor het laatst. "Ja, dan denkt men: als we nu nog vijf miljoen erin stoppen, dan hoeven we het systeem niet weg te gooien."

En dit heb je vannacht misschien gemist: Ceo Ralph Hamers stapt op bij ING. Dat bevestigt de bank naar aanleiding van een bericht van de Financial Times. Hamers stapt over naar UBS, de grootste bank van Zwitserland.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

  • De inrichting van Hotel Zum Türken (vraagprijs 3,65 miljoen euro) is net zo onfris als het verleden van het pand zelf.
  • Insectenvet als alternatief voor boter, je moet er maar opkomen.
  • De kwarteleitjes van de Jumbo, die kun je dus gewoon uitbroeden.
  • Voor sommigen is een fursuit ideaal voor carnaval, voor anderen is het een levensstijl op zich.
  • Misschien heb je je vrienden er weleens over horen praten, Mokkels.nl is nu verleden tijd.

Fijne dag!

p.s. Met opportunisme en minachting voor voldongen feiten maken politici veel kapot. Het klimaatbeleid bijvoorbeeld, schrijft columnist Roderick Veelo

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron • RTL Z