Z First

Boeren weer de weg op | Woon-werkverkeer langer | En Brussel ontvouwt digitaal masterplan

RTL Z • 19 februari 2020 06:28 @rtlz

Op 5 februari werd een boerenprotest in Den Haag afgeblazen, toch verschenen er een twintigtal boeren met enkele trekkers. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Wegen vol met trekkers. Het is weer zo ver: een boerenprotest tegen het stikstofbeleid. Farmers Defence Force komt met zo'n 7.500 man naar Den Haag toe. Lichtpuntje: ze beloven de snelweg te mijden. Maar reken dus wel op volledig verstopte B-wegen richting de Hofstad.

Woonde je maar wat dichter bij je werk, dan had je minder last van de boeren. Niets is minder waar: we pendelen ons suf naar werk of studie. Alle technologische mogelijkheden ten spijt: we zijn in de afgelopen decennia alleen maar meer gaan forenzen, blijkt uit onderzoek. Dat tamelijk trieste gegeven blijkt nogal uitlopende oorzaken te hebben.

Team Von der Leyen zet de lijnen uit. De nieuwe machthebbers in Brussel hebben drie nieuwe pijlers: het klimaat ('Green Deal'), het worden van een machtsblok tussen de VS en China, en digitalisering. Over dat laatste horen we meer rond het middaguur, wanneer de Europese Commissie haar plannen voor onder meer kunstmatige intelligentie ontvouwt.

Waar hebben we dat eerder gehoord? Een groot ict-project van de overheid dat langer duurt en véél duurder uitpakt. Bij Defensie zitten ze er nu middenin en daarom zochten we uit waarom kolossale ict-projecten toch zo moeilijk te beheersen zijn. "Je geeft geld van een ander een stuk gemakkelijker uit."

Iedereen houdt van chocolade. Maar is jouw brok cacao ook duurzaam gemaakt en krijgt de boer een eerlijk loon? De gehele chocoladeketen geeft acte de présence in de Beurs van Berlage in Amsterdam - de grootste cacaohaven ter wereld - om duurzame chocolade te promoten.

Archieffoto van een skilift in Winterberg Beeld © EPA

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Nederlanders ♥ Winterberg en azen in groten getale op een huisje in het pittoreske Duitse wintersportplaatsje. Maar schijn bedriegt, want voor de doorsnee Nederlander is Winterberg een tikkeltje te duur geworden en dus moeten ook omringende dorp eraan geloven.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: De Tweede Kamer is akkoord met CETA, het handelsverdrag van de Europese Unie met Canada. De grootste hobbel volgt nu: in de Eerste Kamer heeft de regeringscoalitie geen meerderheid

En dit heb je vannacht gemist: Het dodental als gevolg van het nieuwe coronavirus in China is gestegen naar 2004. Nog meer slecht nieuws: het aantal nieuwe besmettingen daalde even, maar stijgt inmiddels weer.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Green Deal? Zolang we opkomende landen niet helpen vergroenen voelt een eigen klimaatplan als dweilen met de kraan open, schrijven Rabo-economen Hugo Erken en Alexandra Dumitru

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron • RTL Z