Z First

Oordeel over CETA | Debat over EU-begroting | En hoe gaat het met de luchtvaartbranche?

RTL Z • 18 februari 2020 06:24 @rtlz

Vandaag zal er geen hand worden gegeven, de vergadering vindt plaats via een videoverbinding. Beeld © EPA

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Premier Rutte maakt zich op voor een flink meningsverschil. Vanaf donderdag wordt er in Brussel gepraat over de nieuwe EU-begroting. Nederland verzet zich en wil niet meer geld uitgeven. Vandaag is een opwarmrondje en praat de Tweede Kamer over het Nederlandse standpunt.

Er wordt ook een oordeel geveld over CETAVorige week werd er ruim 14 uur vergaderd over het handelsverdrag tussen de EU en Canada. De verwachting is dat de Kamer vandaag met de kleinst mogelijke meerderheid instemt met het laatste stukje

De EU neemt een nieuwe zwarte lijst van belastingparadijzen aan. Op de lijst staan landen die niet transparant zijn, geen eerlijke belasting heffen of landen die belastingontwijking door multinationals onvoldoende tegengaan. Nederland en Luxemburg schitteren door afwezigheid.

Als het goed is, loopt vandaag de quarantaineperiode af op de Diamond Princess. Het cruiseschip ligt al twee weken bij de Japanse stad Yokohama. Enkele honderden van de 3700 opvarenden hebben het coronavirus opgelopen. De rest is - voor zover bekend - virusvrij. De Nederlanders mogen op eigen gelegenheid naar huis reizen

We weten vanmiddag ook hoe het gaat met de luchtvaartbranche. De internationale luchtvaartorganisatie IATA publiceert de financiële monitor van de luchtvaartmaatschappijen. Heeft het coronavirus in januari al impact gehad?

Een toerist in de wijk Akihabara, Tokio. Beeld © Getty Images

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Reisorganisaties gaan gebukt onder het coronavirus. Reizen naar China worden niet meer geboekt, maar ook andere landen in de buurt zijn uit de gratie. Reizigers wachten verdere ontwikkeling van de situatie af, of kijken naar andere locaties.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet kijken: Het Nederlandse Dynasource wilde 'de Airbnb van de automatiseringssector' worden. Maar het liep anders. In twee jaar tijd verbrandde het bedrijf tien miljoen euro. De maandomzet kwam uit op een trieste 400 euro.

En dit heb je gisterenavond misschien gemist: Voor het eerst gaat er een onderneming naar de beurs die psychedelische geneesmiddelen ontwikkelt. De verwachtingen zijn hooggespannen. Z zoekt uit hoe je illegale drugs legaal naar de beurs brengt.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s.: Onze vrolijke talkshowavonden verhullen dat we in een steeds instabielere wereld zijn terechtgekomen, schrijft René Cuperus in zijn column. Terwijl we babbelen over de tweet van Thierry of het huwelijk van Marco staan we met onze rug naar de heftige ontwikkelingen in onze belangrijkste buurlanden. 

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron • RTL Z