Z First

Vergaderdag in Brussel | Fiat beursexit VolkerWessels | En zwangerschapsdiscriminatie blijft probleem

RTL Z • 17 februari 2020 06:26 @rtlz

Bouwer VolkerWessels op de bouwplaats Valley aan de Amsterdamse Zuidas. Beeld © ANP

Goedemorgen deze maandagmorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Een vergadercircus in Brussel. Er wordt een poging gewaagd een fundament te leggen voor een akkoord over het meest heikele onderwerp van het moment: de EU-begroting voor de komende jaren. Er kan worden voortgeborduurd op een compromis-ideetje van EU-president Michel. Maar er blijft genoeg te steggelen over, genoeg voor een extra eurotop op donderdag zelfs. Daar is het aan Mark Rutte en zijn collega's. 

Contracten die niet worden verlengd om een zwangerschap. Het mag niet, maar het gebeurt nog steeds. Dat komt meestal niet aan het licht, zeggen deskundigen. Maar zo nu en dan vallen werkgevers door de mand: een zorgbedrijf uit Brabant moet een schadevergoeding van 10.000 euro betalen.

Aandeelhouders van VolkerWessels mogen stemmen over het bod van Reggeborgh. De investeringsmaatschappij wil de bouwer van de beurs halen. Dat gaat wel lukken, met 75 procent van de aandelen in handen maar helemaal een hamerstuk zal het dus nog niet worden. 

Een zwarte maandag in het openbaar vervoer van Parijs. Vakbonden leggen het openbaar vervoer lam met stakingen. Dat ze vandaag actie voeren is niet toevallig. In het parlement wordt gedebatteerd over de pensioenplannen van de regering Macron. Boosmaker du jour voor de Fransen: de pensioenleeftijd met twee jaar verhogen tot 64. Triste. 

Sensoren, drones, automatische klimaatsystemen, zelfrijdende tractoren: boeren zitten meer achter hun pc dan dat ze op het land zijn. In de landbouw wordt steeds meer gewerkt met data, het is alleen oppassen dat vreemden er niet met de oogst vandoor gaan

Een zeehond in de duinen rond Noordwijk. Beeld © RTL Z

Dit stuk werd dit weekend het meest gedeeld: Boze reacties op het plan om Max Verstappen en collega-coureurs door een natuurgebied van hun hotel in Noordwijk naar het circuit in Zandvoort te laten pendelen. "Zijn ze helemaal van God los?"

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Olie op het vuur in de jarenlange voortslepende ruzie tussen de Verenigde Staten en de EU over het voortrekken van de eigen vliegtuigindustrie. De VS verhogen importtarieven op Europese producten.

En dit heb je dit weekend misschien gemist: Het RIVM is naarstig op zoek naar de 91 Nederlandse passagiers van cruiseschip Westerdam, nu een Amerikaanse medepassagier (83) besmet blijkt met het coronavirus. In ieder geval twee Nederlandse passagiers zijn bij haar in de buurt geweest.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Het migratieplan van D66 is een stap in de goede richting, betoogt columnist Leo Lucassen.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron • RTL Z