Z First

Ahold opent de boeken, maar niet over Bol | Wat is de deal met CETA? | En besluit over gaswinning in Bergen

RTL Z • 12 februari 2020 06:30 @rtlz

Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Het cijferseizoen is in volle gang. Vandaag openen onder andere Vopak, Heineken, AkzoNobel en Ahold de boeken over het afgelopen jaar. Maar dat laatste bedrijf skipt een paar pagina’s, over Bol.com. Reden? Ahold wil webwinkelreus Amazon niet wijzer maken dan het is.

De Tweede Kamer debatteert vandaag uitvoerig over het vrijhandelsakkoord met Canada. Hoewel CETA al jaren geleden in werking is getreden, is de weerstand onverminderd groot. Onbegrijpelijk, vinden deze ondernemers.

De prijs van bestaande koopwoningen heeft een recordhoogte bereikt. Voor het eerst in 25 jaar wisselden deze huizen voor gemiddeld meer dan 3 ton van eigenaar. In Bloemendaal waren de huizen afgelopen jaar het duurst, in Delfzijl het goedkoopst.

Mag Taqa Onshore tot 2023 gas blijven winnen in het Noord-Hollandse Bergen? De minister van Economische Zaken stemde in met het nieuwe winningsplan van de gasproducent; het college van B&W was het daar niet mee eens en tekende beroep aan. De Raad van State doet vandaag uitspraak.

Topman Jean-François van Boxmeer van Heineken zwaait later dit jaar af. Beeld © Getty

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Net als ING en ABN Amro laat nu ook de Rabobank vermogende klanten betalen om hun geld te mogen stallen. Iedereen met een miljoen of meer is de klos. Bovendien sluit de bank niet uit dat ook kleinere spaarders op den duur negatieve rente moeten betalen.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: De wereldeconomie groeide vorig jaar met 2,9 procent. Tegen de verwachting in groeide de CO2-uitstoot niet mee, maar bleef gelijk op 33 gigaton. Niet dankzij de productie in landen als China en India, daar blijft de uitstoot wel degelijk toenemen.

En dit heb je gisteravond misschien gemist: Na vijftien jaar geeft Jean-François van Boxmeer het stokje bij Heineken over. Zijn beoogde opvolger is Dolf van den Brink, die de Nederlandse brouwer vanaf 1 juni moet gaan leiden.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

  • Alle Eva's verzamelen! Tenminste, als je vrijdag gratis naar Toverland wilt
  • Door de drukte kunnen we minder hard rijden op de snelweg en dat nadeel heeft ook een voordeel
  • Goedkoper vliegen met alleen handbagage? Dat zou bij Transavia weleens verleden tijd kunnen zijn
  • De NS laat tijdens de Formule 1 in mei elke 5 minuten een trein van en naar Zandvoort rijden

Fijne dag!

p.s. Het rijk moet ingrijpen op de woningmarkt en middeninkomens helpen, schrijft Rabo-econoom Carola de Groot in haar gastcolumn.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron • RTL Z