Z First

Vierduizend verkeersborden vervangen | Balkanlanden in wachtkamer | En naweeën van de storm

RTL Z • 10 februari 2020 06:27 @rtlz

De Solar Orbiter moet ons meer gaan vertellen over de zon. Beeld © Animatie Esa

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Binnen één weekend moeten er komende maand vierduizend verkeersborden worden vervangen langs Nederlandse snelwegen. Een megaklus die 8 miljoen euro kost en in een weekend moet worden afgerond. Als dat niet lukt door slecht weer, dan wordt de snelheidsverlaging weken uitgesteld.

De naweeën van storm Ciara die gisteren over Nederland raasde. Reken maar op vertraging op de weg of het spoor. Ook vandaag waait het nog hard en zijn er veel buien met mogelijk hagel. Voor wie schade heeft: check hier wat je kan claimen bij de verzekering

Voedingsproducenten als Nestlé, Mars en FrieslandCampina zetten in op 'gepersonaliseerde voeding'. Dat is eten op basis van je persoonlijke gezondheid en gewoontes. Hierbij verzamelen ze heel veel data over consumenten en dat stuit op weerstand

Al jaren kloppen verschillende Balkanlanden op de deur van de EU. De deur staat op een kier, maar open gaat-ie tot nu toe niet. Ondertussen worden er miljarden euro's overgemaakt naar de landen. Waarom duurt het zo lang voordat de Westelijke Balkanlanden bij de EU kunnen komen? 

We gaan lekker naar de zon! De ESA en de NASA lanceren samen een ruimtevaartuig. Dat moet naar de zon vliegen en meer inzicht in de zon geven dan we ooit hebben gehad. Wetenschappers hopen dat we daardoor ruimtestormen leren voorspellen.

Toezichthouder ACM krijgt jaarlijks honderden meldingen binnen over aggressieve verkoop door energieleveranciers, zoals Eneco. Beeld © ANP

Dit stuk werd dit weekend het meest gedeeld:  Agressieve verkopers van energiecontracten schuwen geen enkel middel, concludeert de Consumentenbond. Die is er dan ook helemaal klaar mee. Na de telefonische verkoop moet ook de deurverkoop aan banden worden gelegd

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen:  Het jaarlijkse budget van de EU is 180 miljard euro. Een hoop geld, en dat wordt betaald door de lidstaten. Door jou, door mij. Wij zochten uit hoeveel de gemiddelde Nederlander ongeveer bijdraagt aan het EU-budget, en waar dat geld aan wordt uitgegeven (spoiler: landbouwsubsidies, Oost-Europa, wetenschap). 

En dit heb je vannacht waarschijnlijk gemist: Een onverwachte wending tijdens de uitreiking van de Oscars. De Zuid-Koreaanse film Parasite werd bekroond tot beste film. Het is voor het eerst in 92-jarige geschiedenis van de belangrijkste filmprijzen ter wereld dat een niet-Engelstalige film wint.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Arme wijken die hard achteruit gaan? Dat zou geen verrassing moeten zijn, schrijft Cody Hochstenbach in zijn column. Hij waarschuwt: de slechtste oplossingen liggen al klaar. 

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron • RTL Z