Z First

Nog meer eenpitters | Stookkosten uitzonderlijk laag | Oud-agent vindt gestolen auto's

07 februari 2020 06:47

Duizenden leerlingen spijbelden een jaar geleden voor het klimaat in Den Haag. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

We zzp'en wat af met z'n allen. Er kwamen vorig jaar nog eens 159.000 zelfstandigen bij, waardoor de teller nu op ruim 1,2 miljoen staat. Dat zorgde niet alleen voor een recordaantal nieuwe bedrijven, maar betekent ook dat we nu bijna twee keer zoveel zzp'ers hebben als in 2007.

Verwacht vanmiddag weer drukte op het Malieveld. Er wordt opnieuw gespijbeld voor het klimaat. Een jaar geleden kwamen zo'n vijfduizend jongeren opdagen in Den Haag, waar lang niet alle scholen even blij mee waren. Dit jaar lijkt de animo vooraf wat kleiner, zo laat actiegroep Youth for Climate ons weten.

Wat gebeurt er eigenlijk met je gejatte waggie? Voor veel slachtoffers van autodiefstal blijft die vraag voor eeuwig onbeantwoord. Maar dat geldt niet voor iedereen, weet oud-agent Leon Peperkamp, tegenwoordig actief als autodetective. "Toevallig sta ik net bij een Audi RS6, die vannacht gestolen is." 

Het is een zeer zachte winter en dat merk je in je portemonnee. Bij Essent - met 2,5 miljoen klanten de grootste aanbieder van energie - gaan ze nu al uit van een besparing van gemiddeld zeven tientjes op je energierekening. En de winter is nog niet eens voorbij. 

De machtigen der aarde, maar dan in het klein. Het is vandaag weer tijd voor de Nederlandse variant van de Bilderbergconferentie. Dus niet die van de crème de la crème in een mondain Zwitsers oord, maar gewoon in hotel De Bilderberg in Oosterbeek.

Bernie Madoff, op weg naar de rechtbank in maart 2009. Beeld © AFP

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: De grootste fraudeur in de geschiedenis probeert vrij te komen. Bernie Madoff zette het grootste piramidespel aller tijden op en kreeg daarvoor 150 jaar celstraf. Maar nu is hij volgens zijn advocaten doodziek en hoopt hij op een beetje compassie. Tot afgrijzen van zijn slachtoffers.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Een opvallend lokkertje van de nieuwe Openbank. Zij proberen de Nederlandse markt te veroveren met maar liefst 2 hele procenten rente op je spaargeld. Er zit een flinke adder onder het gras: na zes maanden keldert je rente naar - helaas - meer bekende percentages.

En dit heb je gisteravond misschien gemist: Zijn onze klimaatdoelen wel haalbaar zonder kernenergie? Ecomodernisten maken rekensommen en kiezen voor kernenergie. Auteur Marco Visscher is een van hen. Hij denkt dat we er toch aan zullen moeten geloven.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Wie denkt dat er zo zachtjes aan toch wel een einde moet komen aan de stijgende prijzen op de woningmarkt, heeft het bij het verkeerde eind.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron • RTL Z