Z First

Exportrecord landbouw | Staatsobligaties: waarom? | En grootmachten strijden om ASML

17 januari 2020 06:32

Koeien in de wei. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Onze boeren zorgen voor het eten op ons bord, klinkt het vaak, maar zeker niet alleen voor ons eten. We exporteerden namelijk vorig jaar voor bijna 95 miljard euro aan landbouwproducten. Dat becijferden het CBS en de Wageningen Universiteit.

De Verenigde Staten hebben druk uitgeoefend op Nederland om te voorkomen dat chipmachinefabrikant ASML zijn geavanceerde machines levert aan China. "Wij geloven dat dit bijzonder gevoelige technologie is, die niet thuishoort op bepaalde plaatsen", aldus ambassadeur Pete Hoekstra.

Als je nog rendement wil, dan moet je beleggen. Toch zijn er beleggers die staatsobligaties kopen met een negatieve rente. Wie doet dat in hemelsnaam? We zochten het uit.

Er zijn wel degelijk Amerikaanse slachtoffers gevallen bij de Iraanse raketaanvallen op legerbases in Irak van begin vorige week. In eerste instantie meldden de Amerikanen dat er geen gewonden waren gevallen, maar het Pentagon komt daar nu op terug. Elf militairen zijn gewond geraakt. Ondertussen gaan in Iran de protesten tegen het regime onverminderd door.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Mediaondernemer Lex Harding streed een professioneel leven lang tegen de publieke omroepen, maar is inmiddels een pleitbezorger van de NPO geworden. "De overheid moet nu stoppen met bezuinigen op de publieke omroep."

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Even foutparkeren en je hebt alweer een bon te pakken. De handhavers zijn er steeds vaker als de kippen bij en dat komt door de handige scanauto's

En dit heb je gisteravond misschien gemist: Het aantal varkens in ons land gaat flink afnemen. Wat heet: Maar liefst 503 boeren hebben zich aangemeld voor de subsidie om te kappen met hun bedrijf. Dat kan leiden tot een vermindering van 1,6 miljoen varkens in ons land.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Columnist Randy Martens legt uit waarom juist een rechts kabinet eindelijk eens het minimumloon zou moeten verhogen.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron • RTL Z