Z First

VS en China tekenen deelakkoord | Vliegtuig verslaat auto | En: zo ga je om met forse overwaarde

15 januari 2020 06:39

Een muurschildering van de Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse evenknie Donald Trump in Milaan, gemaakt door kunstenaar TvBoy. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Een kantelmoment in de Nederlandse vakantiemarkt. Voor het eerst pakken we bij een buitenlandse vakantie liever het vliegtuig dan de auto. Want de Nederlander vliegt graag en steeds verder, blijk uit onderzoek van NBTC-NIPO Research. Al is ook de korte trip in eigen land bijzonder in trek.

Korter werken door de 6-urige werkdag of 4-daagse werkweek? Vergeet het maar. Werkgevers vinden dat bij de komende cao-onderhandelingen de bestaande afspraken over onze maximale werktijden eens tegen het licht gehouden moeten worden. Om meer te werken, wel te verstaan.

De eerste krabbel die een einde moet maken aan de handelsoorlog. Als we president Trump mogen geloven, ondertekenen kemphanen China en de VS vandaag in Washington DC hun 'eerste-fase-akkoord': de opmaat naar een alomvattend handelsakkoord. Al zal daar nog wat langer over gebakkeleid worden.

Met huizenprijzen die record na record breken, ontvangen huizenverkopers gouden bergen aan overwaarde. Hoe je daar een beetje verstandig mee om gaat, vroegen we aan deze financiële adviseurs. "Het is vaak veel voordeliger om de rente niet af te trekken."

Een belangrijke dag voor Frans Timmermans. Om zijn grote groene klimaatplan mogelijk te maken moet hij zorgen voor voldoende knaken en tegelijk rekening houden met de armere fossiel-afhankelijke regio's binnen de EU. Over die financiering stemt het Europees Parlement vanmiddag.

Premium (E5), gewone benzine (E10) en diesel (B7) aan de pomp. Beeld © Getty

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: De verkoop van premiumbenzine (Euro 98) is bijna verdubbeld na de invoer van E10, de iets duurzamere benzine die sinds oktober vorig jaar uit de Euro 95-pomp komt. Autorijders zijn bang dat de nieuwe benzine slecht is voor hun auto, maar die angst is vaak onterecht.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Als eerste van de drie grote consumentenbanken krijgen klanten van ABN Amro vanaf april 0 procent rente over hun spaargeld. De verwachting is dat andere banken snel zullen volgen. Maar gaan we minder sparen? De geschiedenis hint op het tegendeel. Vijf grafieken over ons spaargeld.

En dit heb je gisteravond misschien gemist: Door de toeslagenaffaire is het vertrouwen in de Belastingdienst ernstig geschaad, maar waar begin je met de Belastingdienst-puinhoop op te ruimen?

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Voorlopig kunnen vooral de rijken groene nieuwbouwhuizen betalen, schrijven Rabo-economen Carola de Groot en Leontien de Waal in hun gastcolumn.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron • RTL Z