Z First

Hinder op het spoor | Volop import uit China | En tbs-klinieken willen meer geld

RTL Z • 14 januari 2020 06:29 @rtlz

Er waren in 2019 al flink minder vrachtvluchten. Beeld © GettyImages

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

We importeren meer dan ooit uit China en het meeste verkopen we meteen weer door. Zo'n twee derde wordt direct doorverkocht door bedrijven, 20 procent zijn halffabricaten. Bedrijven importeren vooral Chinese laptops, smartphones en halffabricaten en machines voor de bouw.

Reis je met de trein via Geldermalsen? Zet je dan maar schrap. Zo'n 11 procent van alle werkzaamheden aan het spoor vinden plaats op dat traject, maakt Prorail bekend. En ook op deze trajecten moet je omreizen dit jaar.

Boeren gaan weer op weg naar Den Haag. Deze keer niet op de trekker, maar te voet. 40 natuur- en boerenorganisaties lopen vandaag 10 kilometer van Delfgauw naar het Binnenhof om een 10-puntenplan aan te bieden aan minister Carola Schouten. Ze willen het kabinet helpen met een duurzaam beleid dat inzet op kringlooplandbouw.

Grote zorginstellingen en de GGZ willen meer geld om psychiatrische patiënten te behandelen. Door geldgebrek lopen de wachtlijsten op en dat is een gevaar voor de samenleving, betogen ze vandaag tijdens een kort geding tegen het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De transportsector heeft het zwaar. Door het stikstofbeleid is er minder vraag van de bouw naar weg- en watertransport. Ook de luchtvracht heeft het moeilijk en groei op Schiphol, dat zit er waarschijnlijk niet in.

Eerst stapt staatssecretaris Menno Snel op, nu moest ook de hoogste baas van de Belastingdienst het veld ruimen. Wie worden de opvolgers? En wat vindt Wopke Hoekstra ervan dat ABN AMRO geen spaarrente meer uitkeert? We vragen het om 15.15 uur tijdens ons wekelijkse gesprek met de minister van Financiën. 

Samsom leidt de komende jaren het kabinet van Timmermans in Brussel. Beeld © ANP

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Nederland telt vanaf nu 111 sterrenrestaurants, eentje meer dan vorig jaar. Gisteren bemachtigden acht ondernemers hun eerste Michelinster. Op deze interactieve kaart zie je waar alle restaurants zitten.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Geen grap: ABN AMRO keert vanaf 1 april geen spaarrente meer uit. Wie meer dan 2,5 miljoen euro op de bank heeft staat moet zelfs negatieve rente betalen.

En dit heb je gisteren misschien gemist: Modeketen Steps sluit vrijwel al haar winkels, branchegenoot Didi is failliet. Het zijn de laatste stuiptrekkingen van het mode-imperium van textielbaron Fred Elzas. Ondertussen is het vermogen van de baron bijna verdubbeld.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Stop met nee zeggen, schrijft Hidde de Vries. In plaats daarvan kun je je beter focussen op doelen die je zelf wilt bereiken.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron • RTL Z