Z First

Samsom over Green Deal | Twee staatssecretarissen voor fiscus | En wie krijgen een Michelinster?

RTL Z • 13 januari 2020 06:26 @rtlz

De Boeing 737 Max aan de grond bij de Boeing-fabriek in Seattle. Beeld © EPA

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Hij heeft er groot vertrouwen in dat de ingrijpende klimaatomslag in Europa slaagt. Voormalig PvdA-leider Diederik Samsom is de nieuwe kabinetschef van klimaatcommissaris Frans Timmermans in Brussel. RTL Z sprak hem uitgebreid over zijn doelen en de belofte dat de Green Deal niet zorgt voor een hogere energierekening in Nederland

Wie oh wie volgen Menno Snel op bij de Belastingdienst? Ja, meervoud. In de coalitie vandaag overleg over het kabinetsplan om de grote problemen bij de fiscus op te lossen. Het idee is om twéé staatssecretarissen de baas te maken bij de Belastingdienst, premier Rutte en minister van Financiën Hoekstra praten de coalitiepartners vanochtend bij.

David Calhoun mag vandaag als nieuwe Boeing-ceo gaan proberen om het tij te keren en uit de 737 Max-crisis te komen. Hij heeft meteen wat te doen: vlak voor het weekend lekten mails uit waarin het eigen personeel de 737 Max een 'belachelijk vliegtuig' noemt en zegt dat ze hun eigen familie er niet in zouden laten vliegen

De Chinese vicepremier komt vandaag met een handelsdelegatie aan in Washington. Ze zijn er voor de ondertekening van een handelsakkoord 'fase 1' tussen China en de VS. Dat werd tijd, want de voortdurende handelsoorlog zorgt wereldwijd voor problemen. 

De Rotterdamse startup Pieter Pot bezorgt verpakkingsvrije boodschappen in glazen potten aan huis. Met crowdfunding, subsidie en een lange lijst wachtenden zetten de Rotterdammers nu de stap naar landelijke bezorging. Of dat lukt, is nog even spannend. 

Welke Nederlandse restaurants zijn zo goed dat ze bekroond worden met een ster? Vandaag wordt de Michelingids voor Nederland 2020 gepresenteerd. Wij zijn erbij en we praten met een van de inspecteurs van Michelin, die de restaurants keurt. 

Marketingdirecteur Sabine Stuiver (links) en uitvinder Arthur Valkieser (rechts) van Hydraloop. Beeld © Hydraloop

Dit stuk werd dit weekend het meest gedeeld: Meer huiseigenaren daagden hun aannemer voor de rechter, blijkt uit cijfers van rechtsbijstandsverzekeraars. Dit kun je doen om ruzie met je klusjesman te voorkomen.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: De Nederlandse startup Hydraloop versloeg bedrijven als Sony, Samsung en BMW en won de belangrijkste prijs op techbeurs CES. Uitvinder Arthur Valkieser: "Het idee bestond al langer, maar niemand had er nog een product van gemaakt."

En dit heb je in het weekend misschien gemist: Mbo'ers in de verpleging en procestechniek verdienen na hun afstuderen het hoogste salaris, blijkt uit de Keuzegids mbo. Er is een schreeuwend tekort aan gespecialiseerde werknemers met een middelbare beroepsopleiding en dat wordt komende jaren nog niet opgelost.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Allerlei belangengroepen staan klaar om die wooncrisis – of is het nu woningnood? – aan te grijpen voor hun eigen agenda. Misbruik deze niet, waarschuwt Cody Hochstenbach.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron • RTL Z