Z First

D-day voor Takeaway | De duurste vierkante meters van het land | En: vouwtelefoon te koop

RTL Z • 10 januari 2020 06:30 @rtlz

Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

De overnamestrijd om maaltijdbezorger Just Eat is gestreden. Vanmiddag om 14:00 uur dan, want tot dan kunnen aandeelhouders van Just Eat hun stukken aanbieden aan branchegenoot Takeaway, of techinvesteerder Prosus. Persbureau Bloomberg riep Takeaway alvast uit tot winnaar.

Goed nieuws voor gadgetliefhebbers. Vanaf vandaag ligt de opvouwbare telefoon Samsung Galaxy Fold ook in Nederland in de winkels. In andere landen heeft Samsung al meer dan 400.000 vouwtelefoons verkocht, vertelde topman DJ Koh eerder deze week op de prestigieuze techbeurs CES.

In de ruzie tussen de VS en Iran staat de EU aan de zijlijn. De Brusselse rol bleef beperkt tot een uitnodiging aan minister van Buitenlandse Zaken Zarif van Iran en een pleidooi voor de-escalatie. Vanmiddag bespreken de ministers van buitenlandse zaken van de EU-landen wat de Unie concreet kan doen om de spanningen te kalmeren.

Komt er een vuurwerkverbod? Justitieminister Ferdinand Grapperhaus overweegt strenge regels voor consumentenvuurwerk, maar wil geen conclusies trekken voordat de politie de schade heeft opgenomen van de afgelopen jaarwisseling. Welnu, de politie brengt vanmiddag verslag uit.

De duurste vierkante meters van het land. Wie nog op zoek is naar een pied-à-terre in Amsterdam en last heeft van een te volle bankrekening, kan vanaf vandaag zijn slag slaan. Het penthouse op het gebouw tussen de Bijenkorf en hotel Krasnapolsky aan de Dam staat in de verkoop. Vraagprijs: 11,5 miljoen.

Het uitzicht vanuit het penthouse op de Dam. Beeld © Carla van den Brink b.v.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: De prijzen stegen vorig jaar harder dan de lonen. Dat kwam onder meer door een btw-verhoging en een hogere energiebelasting. Sinds de invoering van de euro in 2002 stegen de prijzen nog nooit zo hard als vorig jaar. 

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: De huizenmarkt is de afgelopen twintig jaar geëxplodeerd. Wij brachten in kaart hoe hard de prijzen zijn gestegen, en waarom. Check hier hoe veel duurder de huizen in jouw regio zijn geworden. 

En dit heb je gisterenavond misschien gemist: De brexitwet van premier Johnson is gisterenavond zonder problemen door het Lagerhuis geloodst. De Britten blijven daarmee op koers om op 31 januari de EU te verlaten.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Buitenlandse arbeidskrachten zijn nodig om Nederlanders meer economische zekerheid te geven. Daar krijgen ze alleen wel 'culturele onzekerheid' voor terug, schrijft Wilmar Bolhuis. Als politici daar niet op anticiperen, spelen ze het populisme in de kaart.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron • RTL Z