Z First

Ghosn spreekt | Nederlandse ouderen rijk | En Von der Leyen op de thee bij Johnson

RTL Z • 08 januari 2020 06:26 @rtlz

Sinds Carlos Ghosn in Libanon is, hult ie zich in stilzijgen. Vandaag laat ie voor het eerst van zich horen. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Hoe reageert president Trump op de Iraanse vergeldingsaanvallen? Vannacht troffen Iraanse raketten twee Amerikaanse luchtmachtbases in Irak, als wraak voor de dood van generaal Soleimani. Er raakte niemand gewond. "We hebben het sterkste en best uitgeruste leger ter wereld, met afstand!", twitterde Trump al.

Alle ogen zijn verder gericht op Libanon. Na zijn bizarre vlucht uit Japan vertelt Carlos Ghosn vandaag voor het eerst zijn versie van het verhaal. De gevallen topman van Renault en Nissan had de wereld aan zijn voeten, maar zit nu ondergedoken in Beiroet. Wie is deze tot voor kort succesvolle en gevreesde zakenman en wat ging er mis? "Zijn verdiensten voor deze bedrijven zijn enorm."

Nederlanders tussen de 55 en 65 jaar hebben het goed voor elkaar in vergelijking met jonge ouderen in andere EU-landen. Ze hebben een relatief hoog inkomen, een hoge arbeidsparticipatie en kennen veel sociale contacten door veel vrijwilligerswerk, blijkt uit een vergelijking van het CBS.

Ruim drie weken voor de brexit gaat Commissievoorzitter Ursula von der Leyen op de thee bij Boris Johnson. De Britse premier wil koste wat kost voor het einde van het jaar een akkoord sluiten over de toekomstige relatie met de EU. De kans dat dit lukt is klein. Eerder al noemde de Duitse die planning 'zeer uitdagend'. Lukt dat niet, dan dreigt alsnog chaos. 

We blijven je op de hoogte houden van techbeurs CES. Onder andere staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en startup-ambassadeur Prins Constantijn van Oranje reizen vandaag af naar Las Vegas. Zij willen de vijftig Nederlandse bedrijven aldaar internationaal op de kaart zetten. Wij spreken met enkele van hen. Lees hier al onze berichtgeving over de CES.

Door de hogere olieprijs zijn we weer iets meer kwijt aan de pomp. Beeld © ANP

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld:  Je hebt vast gemerkt dat de benzineprijs de afgelopen dagen wat hoger is geworden, en ongetwijfeld meegekregen dat er flinke spanningen zijn in het Midden-Oosten. En toch valt het qua olieprijs vooralsnog wel mee. "Als dit tien, vijftien jaar geleden was gebeurd, hadden we een veel hogere plus gezien."

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen:  Van je luie bank naar een nog luiere stoel in de bioscoop. De bioscoopbranche ziet een stijging in het aantal bezoekers, mede door de focus op comfortabele stoelen, verbeterde techniek en een goede sfeer. En dat zorgt voor een fors hogere omzet.

En dit heb je gisteravond misschien gemist:  Damesmodeketen Didi is failliet verklaard. Door het faillissement verdwijnen er 350 fulltimebanen. De 81 winkels blijven voorlopig open, maakte de curator dinsdagavond bekend.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

PS: Notaris Lonneke Backelandt koos na een burn-out voor een verkorte werkweek. Daarnaast helpt ze andere juristen om op zoek te gaan naar hun eigen werkgeluk. "Er rust een taboe op", zegt ze. "In de juristenwereld is fulltime werken de standaard."

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron • RTL Z