Z First

Subsidies voor Shell | Nieuwe norm PFAS | En stress bij mannen als vrouwen meer verdienen

RTL Z • 29 november 2019 06:36 @rtlz

Consumenten shoppen op Black Friday. Beeld © EPA

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

0 euro winstbelasting van Shell, 10 miljoen euro subsidie voor de oliereus. Shell wist de afgelopen vijf jaar de weg naar de subsidiekraan van de staat goed te vinden, blijkt uit een analyse van RTL Z. Leuk extraatje voor het bedrijf, dat vorig jaar 20,3 miljard euro winst boekte. 

Het kabinet komt met een oplossing voor bouw- en baggerprojecten die nu stilliggen door PFAS. De regels worden een stuk soepeler, meldde een ingewijde gisteren aan RTL Nieuws. Minister van Veldhoven licht de nieuwe norm begin deze middag toe. 

De dag waarmee je al weken wordt belaagd is eindelijk hier. Het is Black Friday. Dat betekent dat we en masse de pinpas en creditcards trekken en dingen gaan kopen omdat er aanbiedingen zijn. Waarschijnlijk breken we weer alle records qua uitgaven. Pas wel op: niet alle aanbiedingen zijn zo mooi als ze lijken.

Het beeld van de man als kostwinner in relaties is hardnekkig. Zo hardnekkig dat zodra vrouwen meer gaan verdienen, mannen meer stress ervaren. Zelfs als de vrouw 40 procent van het gezamenlijk inkomen verdient, krijgt haar man al last.

Alles weten over het salarisverschil tussen mannen en vrouwen en wat je eraan kan doen? Of heb je zelf nog vragen? Kijk vanmiddag naar Kijkers aan Z. Om 12 uur zijn we live op Linkedin en om 14.30 uur wordt het op televisie uitgezonden.

Beeld © iStock

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: 40 procent van de Nederlanders heeft onvoldoende verstand van financiële basisbegrippen en is daarmee 'financieel ongeletterd'. Door de hele EU neemt kennis af onder de jongere generatie. Positief puntje: als we niet naar hypotheekschuld kijken, hebben de Nederlanders wel erg weinig schulden

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Trump heeft zichzelf lelijk in de vingers gesneden met zijn Hong Kong-wet. China is not amused en vindt dat Trump de anti-China-demonstranten in de stadstaat steunt. Niet handig, aldus analisten.

En dit heb je gisterenavond misschien gemist: Het regent noodklokken en alarmbellen als het gaat om de politie. Vakbonden, burgemeesters en politiek klagen over te veel werk en te weinig geld en agenten. Is dat geklaag terecht? We zochten het uit. 

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. De vergrijzing, die vanaf komende kabinetsperiode keihard toeslaat, dwingt Nederland tot nieuwe ideeën voor de arbeidsmarkt. Naast de kopzorgen is er ook hoop, schrijft econoom Wimar Bolhuis. Meer in deel 3 van onze docuserie 'De Bejaarden Komen

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron • RTL Z