Z First

Korte vlucht, hoge prijs | Besparen op de tandarts | Studie aan de uni? De beste baankansen

27 november 2019 06:36

Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Er valt een wereld te winnen als het gaat om korte afstandsvluchten. Ruim één op de drie vliegtuigen die opstijgt vanaf Schiphol vliegt niet verder dan 750 kilometer, blijkt uit onderzoek van Royal HaskoningDHV. Veruit de meeste vluchten gaan naar Londen. Iedere 20 minuten gaat er een toestel die kant op, terwijl er de trein een alternatief is.

Naar de universiteit? Niet elke studie geeft evenveel kans op een baan of fijn salaris. In de jaarlijkse Keuzegids Universiteiten staan lijstjes van studies met de beste en minste baankansen en die met de hoogste en laagste maandsalarissen voor starters. Een tip van de samenstellers van de gids: kies wat bij je past en laat je niet gek maken. 

Bang zijn voor de tandarts is niet nodig, bang zijn voor de tandartsrekening vaak ook niet. Van alle aanvullend verzekerden in Nederland, heeft zo'n 77 procent een tandartsverzekering. En één op de drie maakt hier helemaal geen gebruik van, blijkt uit onderzoek van Pricewise. De rekening uit eigen zak betalen is meestal een stuk voordeliger. 

Tadaa! Daar zijn dan de nieuwe Eurocommissarissen. Zij worden deze ochtend door de nieuwbakken voorzitter Ursula von der Leyen gepresenteerd aan het parlement. Zij presenteert ook haar doelen en Von der Leyen heeft volop ambitie. Voordat ze kan beginnen, moet het Europees Parlement nog wel even stemmen over de nieuwe commissie.   

Een drukke dag daar in Straatsburg, want het Europees Parlement stemt ook over de begroting. Er wordt nog flink gesteggeld over de langetermijnbegroting na 2020. De commissie wil de Nederlandse bijdrage flink verhogen, tot groot chagrijn van o.a. minister Wopke Hoekstra van Financiën.  

Beeld © RTL Z

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: De handelsprijs van cocaïne is in Nederland het laagst van heel Europa. Nederland speelt dan ook een hoofdrol in de Europese drugshandel.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet zien: Verslaggever Harm Teunis sprak Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager over haar strijd tegen techreuzen, concurrentie in Europa en het opbreken van die techreuzen. "Zelfs toen we ze een boete gaven, herstelde de markt helemaal niet."

En dit heb je gisterenavond misschien gemist: Politieke weerstand uit Nederland tegen het handelsverdrag met Canada. Maar die weerstand is slecht voor het bedrijfsleven, stelt ondernemersvereniging. "Een strategische fout."

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Zweedse en Nederlandse mannen werken veel langer door dan andere Europese mannen. Maar een staande ovatie is niet helemaal op zijn plaats. Want de Nederlandse man werkt relatief weinig uren, schrijft Rabo-econoom Leontine Treur.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron • RTL Z