Z First

Wereldwijd klimaatprotest | Apple pakt uit | En: Fed leent 200 miljard aan banken

20 september 2019 06:33

Deelnemers aan het klimaatprotest in Sydney. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

De Fed, de centrale bank van de VS, heeft de afgelopen dagen al voor meer dan 200 miljard dollar aan banken uitgeleend. Niet omdat ze dat nu zo leuk vinden, maar uit bittere noodzaak: er was een acuut tekort aan geld voor banken. Wat is er opeens aan de hand?

Geen rijen slapende mensen voor de winkels, maar Apple-liefhebbers kijken wel uit naar deze dag. De Apple Watch 5, de iPhone 11 en de 11 Pro en Pro Max liggen in de winkel. Onze collega's van Bright hebben ze al getest. Goedkoop zijn ze niet. Tip: Wil je nog een appeltje voor de dorst overhouden, lever dan je oudere model in voor korting. 

Klimaat hier, klimaat daar, de komende week word je ermee om de oren geslagen want, jawel, de wereldwijde klimaatweek start. De OESO komt met het jaarlijkse energiebelastingrapport, in Duitsland gaan werknemers staken en dichterbij huis houden scholieren in verschillende steden een mars. Zelf ook wat doen voor een beter klimaat? Het is niet heel ingewikkeld. 

Kopen of huren, sparen of uitgeven, onderhandelen over je loon of toch liever over de arbeidsvoorwaarden? Carien ten Have gaat, samen met experts, al jullie vragen weer beantwoorden in het nieuwe seizoen van Kijkers aan Z. Vanaf vandaag elke vrijdag om 12 uur live via LinkedIn, of om 14 uur op de buis. Volg RTL Z op LinkedIn om niets te missen.

Een eigen huis, een plek onder de zon en een tuin waar je altijd barbecuen kon. Hoewel huishoudens in ons land over het algemeen prima tevreden zijn met hun stulpje, zijn ze hier minder tevreden over dan tien jaar geleden. En dat heeft vooral te maken met de buitenruimte. Over hun tuin of balkon, of het gebrek daaraan, zijn steeds meer mensen ontevreden, blijkt uit cijfers van het CBS.

Beeld © ANP

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Het hing al even in de lucht, maar nu is het definitief: de 15 warenhuizen van Hudson's Bay sluiten uiterlijk 31 december 2019 hun deuren. Vanmiddag zijn alle ruim 1400 werknemers over het besluit geïnformeerd. 

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Pensioenverlaging dreigt voor veel Nederlanders. De oorzaak is nogal technisch, en daarom zochten wij uit wat het concreet betekent voor jouw portemonnee

En dit heb je gisterenavond misschien gemist: Bij de Belastingdienst lijken ze de bakens te hebben verzet. Sigarettengigant BAT gebruikte ons land voor een slimme belastingconstructie, maar volgens de fiscus kon dat niet door de beugel en die wil nu dus geld zien. Veel geld

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Zelden zie je een glimp van economische theorie zo duidelijk in de praktijk als bij deze Prinsjesdag. De gepresenteerde plannen kunnen uitgelegd worden via één rode draad: politieke economie, stelt columnist Wimar Bolhuis.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron • RTL Z