Z First

Fed verlaagt rente | Debat over begrotingsplannen | Hoe staat het met onze oliereserves?

18 september 2019 06:28

In de Rotterdamse haven liggen olievoorraden opgeslagen. Beeld © ANP

Goedemorgen! Allemaal bijgekomen van Prinsjesdag? Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Vaste prik na prinsjesdag: stoeien over de begrotingsplannen. Het kabinet mag de borst natmaken, oppositiepartijen hebben de messen geslepen en gaan in debat over waar het geld heen moet. De hamvraag: gunnen de zelfverzekerde regeringspartijen de coalitie nog wat?

De ECB-storm is even gaan liggen, nu komt de Fed met een nieuwe renteverlaging. Althans, daar gaan we op dit moment vanuit. Voorzitter Jerome Powell geeft vanmiddag een persconferentie. En dan luistert iedereen aandachtig, want wat gaat hij precies zeggen?

Hoeveel olie heeft de VS in reserve? Daar komt vandaag een update over. Die cijfers komen iedere maand, maar zijn nu opeens relevant na de aanvallen in Saoedi-Arabië: het noodaggregaat van de wereld ligt stil. De wereld teert in op reserves; hoe doet Nederland dat eigenlijk?

KLM schrapt woensdag preventief twaalf Europese retourvluchten. Het grondpersoneel van de luchtvaartmaatschappij voert actie en legt tussen 13.00 en 17.00 het werk neer. Passagiers van de geschrapte vluchten worden omgeboekt.

Minister Hoekstra presenteert het koffertje. Beeld © ANP

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Een plus voor de middeninkomens, werken moet lonender worden en de geplande belastingverlaging voor bedrijven gaat niet door. Dat en meer stond er gisteren in de miljoenennota. De belangrijkste veranderingen hebben wij voor je op een rijtje gezet.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: De Europese Commissie verplichtte Ierland om 14,3 miljard euro achterstallig belastinggeld te innen bij Apple. Ierland hoeft ‘t geld niet te hebben en wil techreuzen huisvesten, Apple heeft gewoon geen zin in belasting betalen en dus vechten de twee het besluit aan. Volgens Apple tart de naheffing 'alle realiteit en gezond verstand'.

En dit heb je gisterenavond misschien gemist: Duizenden euro's boete, apparatuur kwijt en een paar nachten in de cel. Dat is de straf van Youtube-bekendheden Ties Granzier en Govert Sweep omdat zij in de buurt van de geheime Amerikaanse militaire basis Area 51 wilden filmen. Wat levert dit avontuur de Youtubers op?

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Het kabinet neemt in de miljoenennota een fijn voorschot op een serieuze groeiagenda voor Nederland, schrijft gastcolumnist Ester Barendregt. En dat kost in 2020 maar 65 miljoen euro.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron • RTL Z