Z First

Olieprijs explodeert na aanval | Johnson op de koffie bij Juncker | Jongeren naar Den Haag

16 september 2019 06:30

Het Abqaiq-complex in Saudi-Arabië. Beeld © AFP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

De olieprijs steeg vandaag meer dan ooit tevoren in een dramatische opening van de handelsdag. Dit weekend vond er een drone-aanval plaats op Saoedi-Arabische olievelden. Daardoor heeft de olieproductie van het land een enorme klap gekregen. Het is de grootste plotselinge verstoring die de oliemarkten tot nog toe hebben meegemaakt - groter dan tijdens de Eerste Golfoorlog of de Islamitische Revolutie in Iran.  

Sayōnara, Hiroto Saikawa. De topman van Nissan Motor is bezig aan zijn laatste werkdag. Of er taart en slingers zijn, valt echter te betwijfelen.

Bij de grootste vakbond FNV gaan ze vandaag eens lekker aan de babbel. Over het Klimaatakkoord bijvoorbeeld, en of daarin wel genoeg rekening wordt gehouden met de 'gewone man'. Maar, niet onbelangrijk, de bond presenteert ook zijn nieuwe looneis voor volgend jaar.

In Luxemburg prikken vanmiddag Jean-Claude Juncker en Boris Johnson een vorkje. De agenda is overvol met zeker drie onderwerpen: brexit, brexit en nog eens brexit. De vraag is of Johnson eindelijk met een plan gaat komen. Want de nieuwe regering zegt wel een deal te willen, maar concreet hebben ze daar nog bar weinig aan gedaan.

De huizen zijn onbetaalbaar en een vaste baan is een luxe. Jongeren betalen de rekening van het kabinetsbeleid, vinden ze. Ze voelen zich niet gehoord, maar daar komt nu verandering in. Minister-president Rutte neemt vanavond een manifest in ontvangst van jongerenbeweging Coalitie-Y.

Veel huurders zijn een groot deel van hun inkomen kwijt aan huur.

Dit stuk werd dit weekend het meest gedeeld:  Als ze de huur hebben betaald, blijft er nauwelijks geld over voor andere belangrijke of leuke zaken zoals sportcontributies en een keertje uit eten. Ongeveer 800.000 huishoudens hebben volgens het Nibud een te hoge huur en te weinig geld om leuk van te leven.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: In Helsinki is dit weekend vergaderd over het versimpelen van EU-begrotingsregels. Daardoor moet het voor overheden bijvoorbeeld makkelijker te worden om te investeren in duurzame projecten, zonder dat dat van invloed is op het begrotingstekort. De vereenvoudigingsplannen zorgen voor onrust in Den Haag. 

En dit heb je dit weekend misschien gemist: Ambtenaren van het ministerie van Financiën hebben direct ingegrepen in een onderzoek naar het achterhouden van stukken door de Belastingdienst in de toeslagenaffaire. Ze schrapten passages uit een conceptrapport, uit vrees dat dit gevoelige deel van het onderzoek later alsnog op tafel zouden komen.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat: 

Fijne dag!

p.s. Nivelleren op de woningmarkt is een feestje, schrijft columnist Cody Hochstenbach. De randstad loopt over en de rest van Nederland loopt leeg. Tijd voor bewust spreidingsbeleid.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron • RTLZ