Z First

Nieuwe stakingen bij KLM | Huurwoningen weer duurder | En IMF stemt over leeftijdsgrens

04 september 2019 06:38

Kristalina Georgieva in 2018 op een bijeenkomst in Moskou. Beeld © Getty Images

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Tast maar wat dieper in de buidel voor die huurwoning van je, want de prijzen zijn weer gestegen. Alweer ja. Gemiddeld betalen huurders 2,5 procent meer voor hun huis dan een jaar geleden. Wie verhuisde, betaalt zelfs 8,2 procent meer dan de vorige huurder.

Luxe schoenenwinkel Noë is failliet. Het bedrijf wilde Nederland veroveren, maar dat is dus niet gelukt. Interessant weetje: Noë werd vaak gezien als Belgische firma, maar is Nederlands.

Ze zijn er echt klaar mee en dus staakt het grondpersoneel van KLM opnieuw. Voor reizigers kan dat vertraging betekenen. De stakers eisen nog altijd meer loon, meer vaste dienstverbanden en betere roosters. Volgens KLM zijn de looneisen 'onverantwoord en onrealistisch'.   

Mag een IMF-directeur ouder zijn dan 65 jaar? Daar konden de aangesloten landen tot en met vandaag over stemmen. Als twee derde vóór stemt, wordt de Bulgaarse Wereldbankbestuurder Kristalina Georgieva (66) waarschijnlijk de nieuwe directeur. Stemmen de landen tegen? Dan maakt 'onze' Jeroen Dijsselbloem weer kans.

Donkere wolken boven het Binnenhof. Beeld © ANP

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Tweede Kamerleden vonden de plannen voor de verbouwing van het Binnenhof te 'schimmig'. Dus wordt de architect opzij gezet. Zielig? Ze krijgt wel 2,7 miljoen euro mee.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Rotterdam is dolblij met het Eurovisiesongfestival dat in 2020 naar de stad komt. Maar wat het nou oplevert en wat het gaat kosten, daarover hult de gemeente zich nog in stilzwijgen. Wij maakten een schatting.

En dit heb je gisterenavond misschien gemist: Een dag vol chaos en politiek vuurwerk eindigde gisteravond allerminst bevredigend voor de Britse premier Boris Johnson. Hij verloor een cruciale stemming, waardoor de brexitpionnen weer anders staan. 

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Trump wil dat Amerikaanse bedrijven die actief zijn in China, gauw weer 'naar huis' komen. Maar dat gaan die bedrijven niet doen, stelt Rabo-econoom Raphie Hayat.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron • RTL Z