Z First

Vakantie voor beleggers? | Met spoed leraren gezocht | Uitspraak over cd-kartel

12 juli 2019 06:27

Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Ah, heerlijk, vakantietijd! Maar wat nou als je belegger bent? Er speelt veel op de markten, van de handelsoorlog tot de naderende brexit. Moet je vanaf de rand van het zwembad de koersen checken met een cocktail in de hand, of kan je rustig de beurs een paar weken negeren?

Krijgen Sony, Hitachi en Toshiba vandaag toch nog een flinke boete aan de broek? De bedrijven kregen in 2015 al een boete van 115 miljoen euro van de Europese Commissie vanwege verboden prijsafspraken rondom cd- en dvd-drivers die ze tussen 2004 en 2008 gemaakt zouden hebben, maar gingen in beroep. Het Europees Hof doet vandaag uitspraak. 

Techreus Huawei organiseert in Brussel een event over 5G en klimaatverandering. Er wordt gesproken over hoe 5G kan bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering en het duurzaamheidsbeleid van de Chinese telecomgigant, die al maanden zwaar onder vuur ligt wegens vermoedens van spionage en banden met het Chinese leger.

Gezocht: mensen met interesse in een 'prachtige hondenbaan' in het basisonderwijs. Nooit saai, altijd plezier van gehad: zo vat afzwaaiend directeur Yolanda Steenbruggen haar carrière samen, al zijn er zorgen. Er zijn honderden mensen nodig. “De situatie is nog nooit zó slecht geweest.”

Waarom zou je in een half leeg restaurant de volle mep moeten betalen? Ondernemer Ralph de Groot wil voedselverspilling tegengaan en ontwierp een app daarvoor, waarbij je korting krijgt als het rustiger is. Moet je wel op tijd komen, anders is het koud.

Beeld van de Fatih, een van de schepen uit Turkije die in Cypriotische wateren zoeken naar olie en gas. Beeld © AFP

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld:  De EU en Turkije liggen op ramkoers over Cyprus. Een conflict over gasboringen in de Middellandse Zee dreigt te escaleren. Ankara moet oppassen voor sancties vanuit de EU, maar ook de Europese Unie moet op eieren lopen - Turkije heeft nog een troef in handen.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen:  De top van de woningmarkt lijkt bereikt in Amsterdam, waar de gemiddelde prijs van een verkochte woning iets daalt. In de rest van Nederland blijven de prijzen nog wel stijgen, maar ook daar koelt de markt wat af. "Dit is een goed moment om te verkopen."

En dit heb je gisterenavond misschien gemist:  Op Wall Street is weer eens een record gebroken gisteravond. Nu men weer goede hoop heeft op een aanstaande renteverlaging brak de Dow Jones voor het eerst in de geschiedenis door de grens van 27.000 punten heen.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. U kunt rustig gaan slapen, zeggen DNB en het CPB. Maar winter is coming, zegt columnist Wimar Bolhuis, in de vorm van economisch onheil. En dus is het hoog tijd voor miljarden euro’s aan lastenverlichting.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron • RTL Z