Z First

Wildgroei aan bijlesbedrijven door cito | Cijfers energiereus Eneco | En nog altijd niet genoeg gebouwd

22 februari 2019 06:18

Windmolens in zee op een park van Eneco. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Cito-paniek bij ouders zorgt voor een flinke toename in bedrijven die bijlessen en eindtoetstrainingen aanbieden voor basisschoolkinderen. Het zijn er nu al bijna 70 procent meer dan vier jaar geleden, blijkt uit cijfers opgevraagd door RTL Z. Ouders en verzorgers geven hier ook nog eens meer geld aan uit. Niet iedereen is enthousiast: "Kinderen wiens ouders het niet kunnen betalen, worden op achterstand gezet."

Bob de Bouwer, kunnen we het maken? Nou en of! Vorig jaar zijn er 70.000 vergunningen verstrekt voor het bouwen van nieuwbouwwoningen, blijkt uit cijfers van het CBS. Maar dat is niet genoeg. In het jaar 2020, wanneer de huizen die vorig jaar een vergunning kregen worden opgeleverd, zouden er eigenlijk 75.000 moeten zijn.  

Onderneemster Saskia de Knegt nam tien jaar de tijd om haar idealistische lifestylemerk op te bouwen. Nu alles staat, wil ze haar doel realiseren: een wereldwijd, duurzaam, luxe lifestylemerk. Het idee hiervoor ontstond toen ze zelf als student medicijnen verlamd raakte. "We willen zoveel mogelijk mensen met een achterstand aan het werk helpen."

Energiereus Eneco komt met jaarcijfers en het was ze waarschijnlijk een jaartje wel. Eind vorig jaar maakte het bedrijf bekend niet naar de beurs te gaan maar zich in de verkoop te zetten. Die beslissing had nogal wat voeten in de aarde, lees: ruzie tussen het bestuur, de raad van commissarissen en de aandeelhouders van Eneco. Gegadigden zijn er al wel: olie- en gasbedrijf Shell en pensioenbelegger PGGM hebben samen interesse.

Een jubileum voor het minimumloon, dat bestaat vandaag 50 jaar. Het eerste wettelijk minimumloon werd vastgesteld op 611,70 gulden per maand, oftewel 277,58 euro. Uiteraard ligt dat nu een stuk hoger. Vanaf 1 januari 2019 geldt voor voltijders van 22 en jaar en ouder een minimum van 1615,80 euro

Neelie Kroes gluurt door het raam van een Tesla. Beeld © ANP

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Het is mogelijk afgelopen met die fiscale verwennerij voor Tesla-rijders. De Tweede Kamer wil dat er een onderzoek komt naar de gigantische belastingvoordelen waar vooral rijders van peperdure elektrische auto's van hebben geprofiteerd. 

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Droge voeten zijn niet gratis. Wat blijkt: er zijn grote verschillen in waterschapsbelasting. Zo zijn noordelingen met een koophuis een stuk duurder uit.  

En dit heb je gisteren misschien gemist: Samsung komt met een telefoon van bijna 2000 euro. Een prijs om van achterover te slaan, maar ook de dure iPhones gaan als warme broodjes over de toonbank. Waarom geven we hier zoveel geld aan uit?

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Een Nederlands paspoort is wel in trek bij de Britten, uiteraard met dank aan... brexit.  

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron • RTL Z