Z First

Kantoren als oplossing krapte woningmarkt | Lijmpoging China - VS

09 november 2018 06:25

Staalwerkers in de haven van Shanghai. Beeld © Getty Images

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Huup, huup, ombouwtruuk. Door het verbouwen van kantoorpanden, winkels en scholen zijn er het afgelopen jaar 7500 woningen bijgekomen in ons land. En die zijn hard nodig ook. Arnhem is één van de gemeentes die nu inzet op deze voornamelijk huurwoningen voor eenpersoonshuishoudens. Waar ooit de bankgirocheques werden verwerkt, slapen straks de nieuwe bewoners.

Pas op banken, we're coming for you als jullie niet controleren op witwassen. Niet onze woorden, wel de boodschap die de FIOD afgeeft aan de financiële sector. Directeur Hans van der Vlist zegt in een interview met het FD dat de FIOD nieuwe witwaspraktijken op het spoor is en bij de banken uitkomt als zij hun poortwachtersrol niet goed vervullen. Hij verwacht actie van de banken, zodat een debacle zoals bij ING niet nog eens voorkomt. 

In Brussel staat tijdens de lunch een potje discussiëren over handelsrelaties op het menu, waaronder die met de Verenigde Staten. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen praten daarnaast verder over het hervormen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dat zou noodzakelijk zijn om handelsbarrières en onderlinge conflicten te voorkomen.

Over de handelsoorlog gesproken: China en de VS doen weer een poging om nader tot elkaar te komen. Vanwege de handelsoorlog en een nieuwe ronde importheffingen had China vorige maand geen zin in een gesprek tussen de Amerikaanse en Chinese ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie. Het werd van de agenda geschrapt. Nu een deal op handen lijkt, gaan ze vandaag in Washington toch maar even de banden aanhalen.    

Tringggg! Gaat die wekker weer. Opstaan is niet makkelijk, RTL Z maakt het wel wat leuker. Via WhatsApp sturen wij elke doordeweekse ochtend rond 7 uur een gesproken bericht met wat er vandaag  gaat spelen. In twee minuten ben je helemaal bijgepraat. Aanmelden kan hier.

Een ondernemer op gesprek bij de Kamer van Koophandel. Beeld © ANP

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Na jaren van klagen en lastig gevallen worden op je 06-nummer door verkopers gaat de Kamer van Koophandel dan eindelijk stoppen met het massaal doorverkopen van telefoonnummers van zelfstandig ondernemers via het online adressenbestand. 

Wij vinden dat je dit ook wel even moet zien: De nieuwe zijderoute tussen China en Europa vormt een grote bedreiging voor Schiphol. Zuur voor de luchthaven, maar wel een stuk groener, legt Frederieke Hegger uit. 

En dit heb je gisteravond misschien gemist:  Google-topman Sundar Pichai heeft zijn werknemers excuses aangeboden voor de manier waarop het bedrijf onder andere seksuele intimidatie aanpakt. "Het spijt ons oprecht."

Hier gaat het over op social media: Kunstmatige intelligentie vervangt nieuwslezer van vlees en bloed, CNN-journalist niet meer welkom in Witte Huis en vuilnisman krijgt óók een keer een bonus. Dit en meer zie in Z60.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Zoek je nog een manier om als starter aan een koophuis te komen? Kan gewoon hoor. We hebben zes manieren op een rij gezet om toch dat droomhuis te vinden

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron • RTL Z