Z First

Tesla's megabatterij in Utrecht | Leraren staken weer | Trend: de happy-manager

14 maart 2018 06:30

In Drenthe, Groningen en Friesland staakten leraren vorige maand al. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Maak geen haast met boterhammen smeren en slaperige koppies wassen: leraren staken weer. Dit keer doen alleen scholen in de provincies Flevoland, Utrecht en Noord-Holland mee. Docenten willen nog altijd extra geld om zo de werkdruk te verlagen. Die is zo hoog, dat klassen volgend schooljaar zonder docent komen te zitten, waarschuwen zij. 

Powerrr... Op de betonnen fundering bij de Jaarbeurs Utrecht wordt een megabatterij geplaatst. En niet zomaar één: het is de eerste Tesla Powerpack van ons land. De batterij slaat onder andere energie van zonnepanelen op en kan vijftien huishoudens een week van energie voorzien. Wij zijn erbij en doen verslag. 

Een advocaat die klusjesman wordt, een locatiescout die paarden traint en van de Zuidas naar een donutbakkerij. Het aantal mensen dat wisselt van beroep is afgelopen jaar weer toegenomen. Vooral jongeren (want die wisselen nu eenmaal vaak van bijbaan) en hogeropgeleiden maakten een overstap

Steeds meer bedrijven hebben een Chief Happiness Officer in dienst. En die heeft inderdaad als taak om iedereen happy te houden. Hoe ze dat doen? Nou, met diepgaande gesprekken, meer vrijheid voor werknemers en met zo veel appeltjes als je maar wilt. Hoe dat zit, weet verslaggever Maarten Veeger. Hij sprak zo'n CHO en kwam heel, uh...happy, terug. 

Topsalarissen blijven de gemoederen bezig houden. Ook ziekenhuizen zeggen dat ze geen geschikte bestuurders kunnen vinden met 'lage' salarissen. Zij eisten daarom een uitzondering op de normen die gelden in de publieke en semi-publieke sector. De minister weigerde, ziekenhuizen boos, Kamerleden willen nu actie en de Raad van State mag vandaag een oordeel vellen. 

Miniatuurvoorbeeld

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: 
ING zwicht voor alle kritiek en ziet af van de omstreden salarisverhoging van topman Ralph Hamers. Bij de bank zelf heerst blijdschap: "Voor het personeel van ING waren de afgelopen vijf dagen moeilijk."

Wij vinden dat je dit ook wel even moet zien:
Van koeien tot kokosnoten, alles kan op de blockchain. Hoe dat zit weten onze presentatoren Roland Koopman en Frederieke Hegger. Zij doken tijdens 'De Grote Cryptoshow' in de wondere wereld van blockchain. 

En dit heb je gisteren misschien gemist:
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft stilzwijgend belangrijke veiligheidsmaatregelen rond de verkiezingen teruggedraaid, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De uitslag is daardoor niet veilig, zeggen IT-experts. 

Hier gaat het over op social media:
Wachten op de buitenlandse transfer van Ralph Hamers, VW schakelt een tandje bij en top-innovatie uit Duitsland gaat uw zomer redden. Dit en meer zie je in Z60.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Waar een flinke borrel al niet toe kan leiden: deze voormalige 'The Bachelor'-kandidaat werd dronken op een foodtruckfestival, kreeg een gekke ingeving en reist inmiddels rond met zijn suit-truck

Bron • RTL Z