Z First

Jonge vrouwen vaker vermoeid door werk | Nieuwe strategie H&M

14 februari 2018 06:43

Beeld © Getty Images

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Jonge vrouwen voelen zich vaker psychisch vermoeid door hun werk dan mannelijke collega's. Ruim 18 procent van de vrouwen tussen 25 en 35 jaar voelt zich regelmatig emotioneel uitgeput, zwaar vermoeid of leeg aan het eind van een werkdag, tegenover 16 procent van de mannen. Vrouwen zouden wat meer egoïstisch mogen zijn, om zo een burnout te voorkomen.

H&M onthult haar nieuwe strategie. Dat is wel nodig ook, want het zit de keten niet mee: er komen minder mensen naar de winkels en daardoor daalden de winst en omzet afgelopen jaar. Het bedrijf wil meer winkels sluiten, minder nieuwe filialen openen en experimenteert met nieuwe winkelformules, zoals discounter Afound

De basisscholen in Noord-Nederland blijven vandaag dicht. Het is de aftrap van een estafettestaking, die van start gaat in Groningen, Friesland en Drenthe. Vorige week kwam het onderwijs tot een akkoord met de minister over de verlichting van de werkdruk, maar docenten willen ook meer salaris. Onder ouders neemt intussen het draagvlak voor de stakingen af. Het is al de derde keer in korte tijd dat ze opvang moeten regelen voor hun kroost, of een dag vrij moeten opnemen.

De arbeidsmarkt is nu officieel 'gespannen'. Voor het eerst sinds de crisis is de vraag naar personeel bovengemiddeld, terwijl het aanbod van mensen die dat werk kunnen doen laag is. Voor elke openstaande vacature staan 1,8 mensen die geen betaald werk hebben maar wel op zoek zijn, blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS. Er zijn in het vierde kwartaal van 2017 57.000 banen bijgekomen.

Weet je nog niet op wie je moet stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen? Anderhalve maand voor de verkiezingen wordt een reeks StemWijzers voor gemeenten onthuld door Prodemos. Voor 44 gemeenten hebben politieke partijen hun antwoorden op lokale stellingen ingeleverd, waaronder Maastricht, Den Haag en Amsterdam. Hoofdstedelingen moeten nog wel tot 21 februari wachten voor ze de StemWijzer kunnen invullen.

Thumbnail

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: 
Hij stopte miljoenen euro's waarschijnlijk afkomstig uit drugshandel in kiprollades, vroor ze in en vervoerde ze in containers naar de Antillen. Hennie van Rey, broer van Jos, is veroordeeld tot drie jaar cel.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen:
De duurzaamheidsdoelen voor 2020 uit het Energieakkoord zijn weer binnen bereik. De opstellers van het akkoord zijn het eens geworden over maatregelen die daarvoor moeten zorgen, stelt de Sociaal Economische Raad.

En dit heb je gisteravond misschien gemist:
Het was tot het laatste moment spannend of er een meerderheid was, maar de nieuwe wet is erdoor. Iedereen is straks standaard orgaandonor, tenzij je aangeeft dat je géén donor wilt zijn.

Hier gaat het over op social media:
Beeldspraak Rutte bezorgt beelddenkers slapeloze nachten, Facebook gaat achter nóg meer data aan en robots zijn tot steeds meer in staat. Dat en meer zie je in Z60.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

  • Robots op de ski waren debutant op de Spelen. Hun eerste kampioenschap ging niet bepaald vlekkeloos.
  • Klein zijn is geen reden om met een bevroren voorruit de weg op te gaan.
  • Te huur als spreker: Jeroen Dijsselbloem, weet veel van euro's en bitcoin.
  • Niet werken in een zusterpakje, maar in pyjama: in een verpleegtehuis Epe geloven ze dat het ouderen rustiger maakt.
  • Kopzorgen voor rokers en horecaondernemers: rookruimten mogen niet meer in de kroeg.
  • Je bent misschien een beetje aan de late kant, maar met deze tips schiet je wél in de roos met je Valentijnscadeau. 

P.S. Zijn we de afgelopen jaren rijker geworden? En hoe bereken je dat? Carien ten Have legt uit hoe dat precies gaat.

Bron • RTL Z