Z First

Dijsselbloem draagt stokje over I Chanel pakt Nederlandse nephandelaar aan

12 januari 2018 06:30

Dijsselbloem's laatste vergadering als Eurogroep-voorzitter, afgelopen december. Beeld © AFP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Geen belletje rinkelen meer voor Jeroen Dijsselbloem. Zijn termijn als voorzitter van de Eurogroep loopt af. Klokslag twaalf uur vanmiddag draagt hij het stokje over aan de Portugese minister van Financiën Mário Centeno. Dijsselbloem zegde de politiek vorig jaar al vaarwel, maar mocht nog even aanblijven als voorzitter. Hij weet nog niet wat hij nu gaat doen, op één ding na dan: het maken van een kippenhok.

Gooit Trump de nucleaire deal met Iran in de prullenbak of gaat hij toch de opgelegde sancties verlichten? Vorig jaar noemde hij het akkoord uit 2015 'de slechtste deal ooit' en wilde hij het schrappen. Reden: van de Iraanse belofte om nucleaire activiteiten terug te schroeven zou niets terechtkomen. Gisteren besprak hij de kwestie opnieuw met zijn topadviseurs. En als het aan hen ligt, worden de economische sancties opgeheven. 

Een leuke bijverdienste met de handel in neptassen van Chanel komt een Nederlandse studente duur te staan. Op het internet kocht zij tassen en zette die voor meer geld weer op Marktplaats. Een slecht businessmodel en merkinbreuk, vond de Franse modegigant, en sleepte de studente voor de rechter. Ze moet nu 10.000 euro aan schadevergoedingen betalen, zeg maar het equivalent van ongeveer drie echte Chanel-tassen. 

Wat heb je nodig om een succesvolle startup op te zetten? Wij vroegen het Robert Gaal, die met zijn Amsterdamse techhub TQ startups begeleidt om internationaal verder te groeien. Tipje van de sluier: "Als je een product voor iedereen maakt, moet je team net zo divers zijn als onze samenleving. Dus neem vrouwen, minderheden en mensen met andere of lagere opleiding aan."

De Jaarbeurs in Utrecht gaat flink op de schop. Niet alleen het gebouw moet er aan geloven, ook de 'digital first-strategie'. Directeur Albert Arp gaat vol inzetten op nog meer live evenementen, vertelt hij in RTLZ Podcast interviews Van Liempt Een op Een. Zeker in dit digitale tijdperk is er volgens hem behoefte aan 'ruiken, voelen, proeven en zien'. 

Miniatuurvoorbeeld

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld:
Onrust op de cryptomarkt, waar de koers van veel digitale munten de afgelopen dagen flink omlaag ging. Oorzaak is het plan van Zuid-Korea om het verhandelen van cryptocurrencies door beurzen te verbieden.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen:
Een klein, groen lichtpuntje in de anders zo vervuilende scheepvaartsector: in augustus gaat een elektrisch binnenvaartschip van Nederlandse makelij te water en daarna volgen er nog meer. De schepen kunnen ook zonder bemanning varen.

En dit heb je gisteravond misschien gemist:
Dit jaar moet het jaar van de werknemer worden, nu het zo goed gaat met de economie en er onderhandeld gaat worden over nieuwe cao's voor 2,4 miljoen werkende mensen. Voor wie dat niet wil afwachten, we hebben wat tips op een rij gezet voor tijdens je beoordelingsgesprek

Hier gaat het over op de social media:
Man breekt nek over lokaal klimaatprobleem, fittie tussen tussen Thierry Baudet en Gerrit Hiemstra en markante ondernemer wil levens redden. Dit en meer zie je in Z60.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. ABP schrapt de beleggingen in tabak en kernwapens. Maar in plaats van te wachten tot iets geen interessante belegging meer is, moeten ze voorop durven lopen, zegt columnist Maarten Veeger. 

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron • RTL Z