Z First

Europese top | Poetin spreekt (lang) | Nasa onthult grote ontdekking

14 december 2017 06:30

Beeld © iStock

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

In Rotterdam wordt bekendgemaakt wie Geert Wilders naar voren schuift als lijsttrekker voor de PVV tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De partij doet op 21 maart 2018 voor het eerst mee in de havenstad, waar in 2002 de opmars van Pim Fortuyn begon.

Volgt Mario Draghi van de ECB het voorbeeld van Janet Yellen door de rente een stapje te verhogen? Reken daar maar niet op. De ECB maakt vanmiddag zijn rentebesluit bekend, maar van een verandering gaat niemand uit. Wie weet laat Draghi wel iets los over de toekomst van het opkoopprogramma. Volg het live op onze Facebook-pagina.

De belangrijkste Europese top van het jaar. Vanmiddag babbelen de regeringsleiders van de EU-landen met de voorzitter van het Europees Parlement en daarna worden er gesprekken gevoerd over defensie en migratie. Morgen staat het klapstuk op het menu: de brexitvoortgang.

Wie echt dol is op persconferenties kan zijn geluk niet op. De Russische president Poetin houdt zijn jaarlijkse vraaggesprek met de pers. Dat is altijd goed voor wat aardige uitspraken (twee jaar geleden prees hij Donald Trump als ‘talent’), maar je moet er wel wat tijd voor vrij maken. De bijeenkomst kan zomaar een uur of vier duren.

Wat heeft de NASA ontdekt en wat heeft Googles kunstmatige intelligentie daarmee te maken? Vanavond om 19.00 uur geeft de ruimtevaartorganisatie een persconferentie over een nog geheime ontdekking door de planetenzoekende satelliet Kepler. De technologie van Google heeft daarin blijkbaar een belangrijke rol gespeeld. 

Miniatuurvoorbeeld

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld:
De mens is een vat vol verrassingen en zo kan het dat we tegenwoordig massaal robots, dolfijnen en halve uien in onze kerstboom hangen. De traditionele kerstbal is uit.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen:
Nederland laat zijn Europese spierballen zien en stapt naar de hoogste Europese rechter om het Duitse plan om tol te gaan heffen aan flarden te schieten. Nou ja, de Oostenrijkers hebben dat eigenlijk al gedaan, en de Nederlandse regering wil ook wel meedoen.

En dit heb je gisteravond misschien gemist:
Een nederlaag voor premier Theresa May. Zij moet het Britse parlement  vanaf nu goedkeuring vragen voor elke definitieve overeenkomst met de EU.

Hier gaat het over op social media:
Mogelijk keert het tij voor Trump, SP-ers niet onverdeeld blij met Marijnissen II en een Uber-ritje voor 1000 dollar per minuut. Dit en meer zie je in Z60

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

  • Als het op nipte uitslagen aankomt in Europa zijn we echt spekkoper de laatste tijd. Een paar weken geleden wonnen we het EMA, gisteren werden we op één stem na géén belastingparadijs.
  • De kebabtragedie is afgewend: het voorstel om toegevoegde fosfaten aan eten te verbieden werd - ook weer op een haar na - afgeschoten. Fosfaat is van levensbelang voor kebab en gyros.
  • Crowdfundwebsite Indiegogo ruikt geld. En in 2017 betekent dat natuurlijk maar één ding: ze stappen op de money train van de ICO's.
  • De paus lijkt de duivel wel erg goed te kennen: "De duivel draagt een voor- en achternaam, hij komt bij ons thuis", zei de kerkvorst.
  • De nieuwe leider van de SP heeft een verdacht bekend klinkende achternaam. Maar ze was vast gewoon de beste kandidaat.

Fijne dag!

p.s. De kantinetour van GroenLinks is niets meer dan een doortrapte campagne voor louter een ander imago en aanvullend electoraat, stelt columnist Roderick Veelo.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bron • RTL Z