Z First

Spanning over woekerpolisuitspraak | Op licht door het heelal zeilen

19 juli 2017 06:25

Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.​

Nederlandse bedrijven moeten zich snel voorbereiden op brexit. Om negatieve gevolgen te beperken, is het verstandig om nu al na te denken over hun strategie, waarschuwt ABN Amro in een rapport. De bank verwacht dat Nederlandse ondernemers harder worden geraakt dan die in andere landen van de eurozone.

De rechter doet uitspraak in de langlopende woekerpoliszaak tegen Nationale-Nederlanden. Verzekeraars en claimclubs kijken gespannen uit naar de uitspraak van vandaag. Het vonnis kan grote gevolgen hebben: hebben consumenten recht op meer compensatie en moet de verzekeraar zijn portemonnee trekken voor een miljardenclaim? Omdat de uitspraak van invloed kan zijn op de beurskoers van Nationale-Nederlanden, komt hij na 17.30 uur, als de beurs is gesloten.

Delftse promovendi willen op licht door het heelal zeilen. Dat klinkt als verre toekomstmuziek, maar het wondermateriaal grafeen kan de ontwikkelingen op dit gebied flink versnellen. Het GrapheneX-team van de TU Delft mag ermee gaan testen in Bremen. "Technologisch is er eigenlijk niets dat ons tegenhoudt."

Beleggers kijken uit naar de kwartaalcijfers van ASML. Vorig jaar draaide het paradepaardje van de Nederlandse industrie prima, maar in het eerste kwartaal daalde de winst. Interessant is om te zien hoeveel orders er zijn ontvangen voor machines met de nieuwe EUV-technologie. Daarmee kunnen nóg snellere chips worden gemaakt. Medio april waren er 21 orders gedaan.

Het wordt wárm. Het kwik bereikt bijna overal in Nederland een graad of dertig vandaag, dus als je geen airco hebt op kantoor, kleed je dan vooral niet te warm. Is er wel een airco en ben je vrouw, dan is het misschien wijs om een extra vestje mee te nemen. De airco staat namelijk afgesteld op de gemiddelde man.

Thumbnail

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld:
Tikkie! De Universiteit Groningen int collegegeld via WhatsApp.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen:
We werken elke week gemiddeld drie uur over en hoogopgeleiden zelfs vier. "Een duur cadeau voor de baas", vindt vakbond FNV.

En dit heb je gisteravond gemist:
Autofabrikant Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, neemt de vlucht naar voren. Het Duitse bedrijf roept 3 miljoen diesels terug in Europa om aanpassingen te doen. Het bedrijf wil problemen voorkomen over mogelijke fraude door het manipuleren van uitstoottesten. 

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. De komende tijd kan de beurs eindelijk weer doen waar het voor bedoeld is: zich optrekken aan bedrijven, schrijft columnist Durk Veenstra.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.​

Bron • RTL Z