Van onze partner Succes Resources

Van loondienst naar ondernemer, hoe dan?

Van loondienst naar ondernemer, hoe dan?

Van een baan in loondienst naar een leven als ondernemer. Bijna iedereen fantaseert er wel eens over. Maar hoe maak je die stap nu echt? Bestsellerauteur T. Harve Eker (schrijver van Secrets of the Millionnaire Mind) geeft drie tips om je eigen bedrijf te beginnen vóór je je vaste baan opzegt. En Eker kan het weten want hij ‘struggelde’ naar eigen zeggen zelf 12 jaar lang met deze stap.

1. Bepaal of je een ‘in-het-diepeduiker’ of een ‘pootjebader’ bent
Eker deelt mensen in twee typen mensen in: zij die in één keer in het diepe springen en zij die voorzichtig beginnen met pootjebaden. De in-het-diepeduikers nemen graag risico en gaan ergens helemaal voor, full focus. De pootjebaders gaan rustiger en bedachtzamer te werk, stap voor stap.
Ben je een duiker? Dan is het verleidelijk om je vaste baan in één keer op te zeggen en je vol in je nieuwe avontuur als ondernemer te storten. Eker adviseert echter hier voorzichtig mee te zijn: “Probeer te allen tijde te voorkomen dat je zonder inkomen komt te zitten. Als je je eigen business begint zonder dat er iets binnenkomt, zul je de kennismaking met het ondernemerschap niet als positief ervaren. Je zult stress ervaren, je zorgen maken en misschien zelfs angst voelen. Geen goed begin dus. Gelukkig is dit gemakkelijk te voorkomen... Door parttime met je eigen bedrijf te beginnen!”

2. Begin part time met je eigen bedrijf
Eker: “Of je nu van een vaste baan naar een eigen bedrijf gaat, of van de ene eigen business naar de andere wilt switchten: begin parttime”, zegt Eker. “Start je eigen (of nieuwe) onderneming dus naast je huidige baan.” Dat betekent hard werken en veel overuren in de avonden en weekenden. Eker: “Schrikt dit je af? Vraag jezelf dan nog eens goed af of ondernemen iets voor je is. Want zeker in het begin zal het hard werken zijn om je eigen bedrijf van de grond te krijgen.”
Kortom: door parttime met je onderneming te starten voorkom je dat je tijdelijk zonder inkomen komt te zitten én kun je vaststellen of je gedreven genoeg bent om voor jezelf te beginnen.

3. Doe ervaring op in je toekomstige branche
Als je nieuwe onderneming in dezelfde branche is als je huidige baan, begin je met een mooie voorsprong. Je weet wat er speelt en wie je belangrijkste concurrenten zijn. Wil je je eigen business in een totaal andere sector beginnen? Verdiep je dan tijdig in dit vakgebied. “En niet alleen door je in te lezen en met mensen te praten”, zegt Eker. “Maar vooral door praktijkervaring op te doen. Bijvoorbeeld naast je huidige werk in de avonduren.”
Eker geeft een voorbeeld uit zijn eigen leven: “Ooit was ik er vrijwel zeker van dat ik een eigen restaurant wilde beginnen. Maar voor ik op zoek naar een pand ging, heb ik heel wat avonduren als sous-chef, afwasser en ober doorgebracht. Ik had zeven verschillende horecabaantjes in vier maanden voor vrijwel geen salaris. Dat salaris hoefde ik ook niet want ik deed dit om te leren. En het belangrijkste dat ik leerde was dat ik nóóit en restaurant zou beginnen.”

Millionaire Mind Intensive-event in Hilversum
Wil je meer weten over het bereiken van financiële vrijheid? Kom dan van 20 t/m 22 oktober naar het Millionnaire Mind Intensive-event in Studio 21 te Hilversum.
T. Harve Eker (schrijver Secrets of the Millionaire Mind) en investeerder Marcus DeMaria vertellen je tijdens dit driedaagse event hoe zij financiële vrijheid bereikten.