Van onze partner AFAS Software

Train your brain - breindeskundige Margriet Sitskoorn geeft tips

Train your brain - breindeskundige Margriet Sitskoorn geeft tips

De Ondernemersshow brengt nieuwe en unieke verhalen van de beste sprekers en ondernemers samen op één podium. Verschillende inspirerende gasten zorgen op 3 juli in AFAS Live voor een avond vol inspiratie, vooruitgang en plezier. Eén van de sprekers is hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn.

Sitskoorn doet onderzoek naar de relatie tussen hersenen en gedrag en schreef daarover een aantal bestsellers, waaronder Het maakbare brein (2006). Eind 2015 verscheen Sitskoorn’s meest recente boek IK² - De beste versie van jezelf. Daarin laat ze op bezielende en praktische manier zien hoe je je volledige breinpotentieel kunt benutten, een essentiële factor bij succesvol ondernemen. Tijdens De Ondernemersshow gaat Sitskoorn daarom dieper in op deze materie. RTL Z vroeg haar om alvast een tipje van de sluier op te lichten.

Wat kunnen we op 3 juli van jou verwachten?
“Kort gezegd: ik ga ondernemers vertellen hoe ze hun hersenen zó kunnen ontwikkelen dat ze succesvol zijn. We leven in een snelle wereld vol prikkels en stress, waardoor we continu gedwongen worden om nieuwe vaardigheden en eigenschappen te ontplooien. Ik geef concrete tips en inzichten die je direct in je dagelijkse praktijk kunt toepassen.”

Zijn we dan niet slim genoeg?
“Het gaat niet zo zeer om intelligentie: mensen zijn gewoontedieren. Of we nu gezonder willen gaan leven, bewuster willen leidinggeven of anders willen werken: na een enthousiaste start vallen we vaak toch weer terug in oud gedrag. Wie effectief en duurzaam zijn gedrag wil veranderen om zijn onderneming naar een hoger plan te tillen, moet patronen doorbreken. Innoveren, vooruitkijken, ontwikkelen. Niet voor even, maar voor altijd. Dat kun je doen door je te verdiepen in de werking van de hersenen én door heel veel te oefenen.

Veel mensen zullen overigens over zichzelf zeggen dat ze helemaal niet vastzitten in bepaalde patronen, maar dat ís dus eigenlijk meteen al een patroon. Op 3 juli laat ik mensen daarom voelen dat ze toch vaster zitten dan ze denken.

Wat kunnen we daar aan doen?
“Als je een drukke eigen onderneming hebt, ken je misschien wel het gevoel dat je overvraagd wordt, achter de feiten aanloopt of dat alle hedendaagse technologische ontwikkelingen je te snel gaan. Dan heb je waarschijnlijk júist geen behoefte om uit je comfortzone te stappen en naar de lange termijn van je onderneming te kijken. We zijn allemaal geneigd tot kortetermijndenken, reageren impulsief direct op alle prikkels die binnenkomen en doen meerdere dingen tegelijk. Maar vaak levert dat soort beslissingen uiteindelijk alleen maar verlies op.

Tijdens De Ondernemersshow leg ik uit waar onze weerstand tegen verandering vandaan komt en hoe je met mijn EFFECT-methode zelf je hersenen kunt trainen om beter om te kunnen gaan met verandering, feedback, innovatie, complexe beslissingen, sociale situaties en emoties. En hoe je die informatie vervolgens ook kunt gebruiken om anderen te leiden en te veranderen in de richting die jij voor ogen hebt. Ik kan je leren om patronen te durven doorbreken, zonder dat je meteen in élke verandering hoeft mee te gaan. De mate waarin je je brein hebt ontwikkeld en de vaardigheden die daarmee samenhangen, zijn een sterke voorspeller van succes in het leven.”

Tot slot: wat is jouw ultieme ondernemerstip?
“Innovatie en vooruitgang zijn onlosmakelijk verbonden met een gevoel van ongemakkelijkheid. Toch daag ik je uit om die ongemakkelijkheid aan te gaan en je comfortzone uit te komen, ook al hou ik persoonlijk niet zo van die term. Ik leer je graag om te herkennen wanneer je jezelf belemmert én hoe je daar dan weer uitkomt. Alleen dan kun je groeien, als ondernemer en als mens.”

Door: Ronne Theunis

Meer weten over de EFFECT-methode en hoe je die als ondernemer dagelijks toe kunt passen? Kom op 3 juli naar De Ondernemersshow, een event van RTL Z en AFAS Software.