Accenture Accenture Innovation Awards 2017

Tekort aan toptalent? Acqui-hiring biedt de oplossing

Tekort aan toptalent? Acqui-hiring biedt de oplossing

Bij acqui-hiring draait alles om talent. Soms wordt dat talent bij hele jonge start-ups vandaan gehaald, soms bij partijen die al aan het opschalen zijn. Wanneer een investering niet haalbaar is, dan is acqui-hiring een chique exitstrategie. Facebook, Google en Apple halen met acqui-hires volop talent binnen, en sinds een paar jaar doen ook niet-technische bedrijven mee aan de war on talent.

Wie acqui-hiring toepast, koopt het team of de technologie van een start-up, maar nooit het gehele bedrijf. Zo’n acht jaar geleden is het ontstaan als trend, die uit de VS langzaam overgewaaid is naar Europa. Het begon bij technische reuzen die een fiks tekort hadden aan technisch personeel. Acqui-hiring is zo’n instrument om het innovatievermogen van je onderneming een boost te geven.

Maar hoe doe je dat? Voordat we ingaan op het waarom en de geslaagde acqui-hire van Gibbon, is het alvast goed te weten dat er in het najaar een bijeenkomst is waarin je kennismaakt met de voordelen, nadelen en best practices van acqui-hiring. Het zal het eerste acqui-hire event in Europa zijn en plaatsvinden tijdens de Innovation Summit van de Accenture Innovation Awards 2017.

Waarom acqui-hiring?

1. Voor grote bedrijven
Om te overleven in en sterker uit de innovatiejungle te komen, kun je acqui-hiring als innovatie- of cultuurstrategie gebruiken. Neem je ambitieus start-uptalent aan, dan stimuleer je een ondernemersmindset onder de medewerkers. Dat geeft zicht op nieuwe businessmodellen en grotere meerwaarde van het idee van de start-up. Voor elk bedrijf dat afhankelijk is of wordt van software en genoodzaakt is om op korte termijn te innoveren – vooral in sectoren als retail, FMCG, finance, legal en proceschemie – kan acqui-hiring interessant zijn.

2. Voor start-ups
Voor start-ups is acqui-hiring interessant wanneer je tegen investeringsproblemen aanloopt of andere stappen moet maken die niet haalbaar zijn. Meestal geldt: hoe groter de start-up, hoe duurder het team. Zo zegt Sander van der Blonk, Corporate Practice Lead bij Rockstart: “Een investering die afketst is een ongewenste uitkomst, acqui-hiring kan dan een chique exitstrategie zijn. Feit is dat acht van de tien start-ups het niet redden. Wat is er dan mooier om je kennis bij een ander bedrijf onder te brengen.”

Kosten

In de praktijk is er nog niet echt een vuistregel voor hoeveel talent mag kosten. De hamvraag voor velen is: hoe anders is het dan gewoon een baan aanbieden? Voor start-ups geldt vaak: het salaris ligt hoger, je krijgt een retentiebonus wanneer je een aantal jaar bij het bedrijf blijft en vaak krijg je nog wat opties en aandelen mee. Daarnaast laat het zien dat jouw kennis waardevol is voor een groot bedrijf, je wordt nota bene ‘acqui-hired’, dus talent heb je vast!

Verandermanagement

Voor grote bedrijven lijkt het voordeel van acqui-hiring duidelijk: je haalt een team aan talent binnen, dat ervaring heeft met ondernemen en een frisse wind aan innovatie door je bedrijf blaast. Dat klinkt goed toch, zo makkelijk innoveren? Toch brengt het proces van acqui-hiring ook uitdagingen met zich mee en die hebben vaak te maken met de gevestigde bedrijfscultuur.

Kijk bijvoorbeeld naar het salaris. Hoe ga je een ontwikkelaar overtuigen dat de nieuwe ontwikkelaar meer mag verdienen, omdat die vanuit een start-up is aangenomen? Je zou je kunnen afvragen of dat eerlijk is. En dat innovatie de belangrijkste factor is om te overleven, dat is wel duidelijk. Maar vervolgens moet je wel de hele organisatie mee krijgen in deze verandering.

De geslaagde aqcui-hire van Gibbon

Vorig jaar is de Leidense educatiestart-up Gibbon acqui-hired door Degreed, een groot Amerikaans learning-platform. Petar Radosovic maakte samen met twee andere ambitieuze collega’s een app met een simpele missie: mensen kennis laten delen door playlists te maken met de interessantste, leukste en hipste content op het web. De behoefte aan de playlists was er, maar consumenten wilden er niet voor betalen. Petar: “Consumenten willen geen geld betalen voor software, want er zijn grote bedrijven als Facebook en Google die dat wel gratis doen.”

De stap naar b2b was de meest logische, maar daar lag gelijk ook het knelpunt: de drie mannen waren ontwikkelaars, geen commerciële meesterbreinen – en geld was er niet om iemand daarvoor aan te nemen. Gibbon ging op zoek naar investeerders, maar dit bleek lastig en een acqui-hire leek uiteindelijk geschikter. Zeven gesprekken later vonden ze het juiste bedrijf daarvoor: Degreed.

Wat was de succesfactor in deze acqui-hire? Volgens Petar zat dat ‘m in de klik tussen de teams. “Als ondernemer ben je genoodzaakt je droom toch wel te temperen, want je gaat als werknemer aan de slag. Die overgang is lastig. Maar als je in een omgeving terechtkomt waar je past, dan verlicht dat de pijn.”

Peter zegt dat de acqui-hire een juiste keuze is geweest. Was Gibbon als start-up doorgegaan dan hadden ze een nieuwe investeringsronde moeten binnenhalen en dat was onhaalbaar. “Mijn rol was anders, bij Gibbon was ik op een gegeven moment voornamelijk bezig met sales, iets waar mijn hart niet sneller van gaat kloppen. Nu ben ik dan geen ondernemer, maar wel geestdriftig en als werknemer kan ik nu doen wat ik écht leuk vind: complexe systemen maken met dezelfde missie om mensen iets te leren.”

Eerste Europese Acqui-hire Event

Op de Innovation Summit van de Accenture Innovation Awards, op 27 oktober 2017, vindt het eerste Europese acqui-hire event plaats. Teams van start-ups en grote bedrijven vertellen over hun ervaring met acqui-hiring, de voordelen, nadelen en goede praktijkvoorbeelden. Er wordt ook gekeken naar de financiën: wat betaal je voor talent en wat zijn fiscale implicaties?

Sander van der Blonk: “Ook kijken we naar HR en wat voor arbeidsvoorwaarden er zouden moeten gelden. En ook als start-up heb je aandeelhouders, maar hoe ga je daarmee om? Levert acqui-hiring voor jouw bedrijf een daadwerkelijke bijdrage? We testen acqui-hiring niet alleen als acquisitiemethode, maar als ware innovatiestrategie. Succes is geen lineair pad, de war on talent is in volle gang de komende jaren.”

Ben je human talent manager, innovatiemanager of merger/acquisition manager? Dan is dit jouw kans: je kunt je alvast inschrijven voor ‘The first European Acqui-Hire Event’ op 27 oktober tijdens de Innovation Summit.

Accenture Accenture Innovation Awards 2017