RTL Z Beursspel

Zo bouw je als zzp’er pensioen op

16 december 2019 10:23

Beeld ©

Verslaggever Timna Rauch begint met beleggen. Nu ze haar eerste aankoop heeft gedaan verdiept ze zich verder in de beleggingswereld. Deze week gaat ze langs bij Sjaak Zonneveld van BrigthPensioen om te kijken hoe zij als zzp’er het beste pensioen kan opbouwen.

Sjaak Zonneveld is de commercieel directeur van BrightPensioen. Dit bedrijf biedt pensioenoplossingen voor mensen die zelf hun pensioen moeten regelen zoals zzp’ers, ondernemers en werknemers zonder pensioen. Ook Timna is zzp’er en daarom gaat ze graag met Sjaak in gesprek.

Bekijk het hier.

Beleggen voor je pensioen

Bij BrightPensioen kun je pensioen opbouwen door bijvoorbeeld elke maand, of elk kwartaal een bedrag in te leggen op een pensioenrekening. "Die rekening beleggen wij in een duurzaam lifecycle fonds", legt Sjaak uit. "En dan heb je uiteindelijk een pot met geld waar je als je met pensioen gaat je pensioen voor aankoopt."

Het geld dat je inlegt, wordt dus belegt door BrightPensioen. Timna is benieuwd waarom dat zo belangrijk is. "Zeker tweederde tot driekwart van je pensioen bestaat uit rendement en maar een klein gedeelte uit je inleg", vertelt Sjaak.

Duurzame samenstelling portefeuille

De portefeuille wordt samengesteld door eerst te kijken naar alle duurzame beleggingen die beschikbaar zijn in de markt. "Op basis daarvan stellen we een eerste selectie samen", licht financieel directeur Karin Jakobsen toe. "Vervolgens kijken we of de spreiding in de verschillende sectoren goed is."

BrightPensioen heeft een doelrendement van de inflatie plus vier procent. Karin vertelt dat ze dit nooit helemaal zeker kunnen stellen. Toch denkt ze dat het rendement over een periode van 20 jaar gehaald kan worden. "Dat komt omdat we breed gespreid zitten en omdat we de portefeuille periodiek herbalanceren."  

Het RTL Z Beursspel 

In het RTL Z Beursspel kun je leren beleggen met een fictief bedrag van honderdduizend euro. Wie met zijn ton het meeste rendement behaald wint een reis naar New York.

Meld je dus snel aan via www.rtlzbeursspel.nl Deelname is gratis. 

Het RTL Z Beursspel is een samenwerking met ING Sprinters. 

Bron • RTL Z