RTL Z Beursspel

Willem Middelkoop geeft tips over beleggen in grondstoffen

09 december 2019 15:27

Beeld ©

Verslaggever Timna Rauch begint met beleggen. Nu ze haar eerste aankoop heeft gedaan verdiept ze zich verder in de beleggingswereld. Deze week gaat ze langs bij Willem Middelkoop, hij belegt met zijn Commodity Discovery Fund in bedrijven in de grondstoffensector.

Willem Middelkoop belegt al vijftien jaar professioneel in grondstoffen. Timna is benieuwd wat zij als startende belegger van Willem kan leren.

Bekijk het hier.

Commodity Discovery Fund

In 2008 is Willem met het Commodity Discovery Fund begonnen, omdat hij wilde profiteren van kleine bedrijven die een grondstofontdekking doen. "Die bedrijven zie je dan vaak sterk in waarde stijgen en dan worden ze daarna overgenomen door grote bedrijven die het project gaan ontwikkelen", legt Willem uit.

Willem belegt in bedrijven in de grondstoffensector, omdat grondstoffen een essentieel onderdeel zijn van de wereld. Toch merkt hij dat veel beleggers grondstoffen een beetje vergeten zijn. "Ik denk dat dat komt doordat we in Nederland bijna geen grondstofbedrijven hebben. We hebben Shell voor de olie, maar we hebben geen exploratie." Omdat Willem ziet dat dit in Canada wel een grote industrie is, kijkt hij naar deze bedrijven.

Grondstoffen

Timna is benieuwd hoe Willem de grondstoffen in zijn portefeuille verdeeld heeft. Willem legt uit dat het fonds ongeveer voor 75 procent in edelmetalen zit. "Dat zijn dan goud, zilver en platina." Willem wil namelijk ook een crisis bestendige portefeuille hebben. "De andere 25 procent zijn basismetalen, dus koper, nikkel en zink." 

Toch is het fonds van Willem niet specifiek geschikt voor individuele beleggers. "We hanteren een minimumtarief van 25.000 euro voor een investering." Hij heeft wel een advies voor deze beleggers: "Koop een ETF."

Portefeuille

Ook voor zijn individuele portefeuille heeft Willem een duidelijke verdeling. "Ik doe 25 procent in vastgoed, 25 procent in fysiek goud en zilver, 25 procent hou ik cash (waarvan een stukje in bitcoin) en 25 procent in aandelen." Die aandelen spreidt hij en een deel gaat in een grondstoffenfonds.

Timna vraagt zich af wat Willem haar met al zijn ervaring mee kan geven. Zijn advies is kort maar krachtig: "Trade niet en beleg zo min mogelijk. Koop zilver".

Het RTL Z Beursspel 

In het RTL Z Beursspel kun je leren beleggen met een fictief bedrag van honderdduizend euro. Wie met zijn ton het meeste rendement behaald wint een reis naar New York. Meld je dus snel aan via www.rtlzbeursspel.nl Deelname is gratis. 

Het RTL Z Beursspel is een samenwerking met ING Sprinters.