RTL Z Beursspel

Tip van Lukas Daalder voor startende belegger: schakel emoties uit

02 december 2019 16:13

Beeld ©

Verslaggever Timna Rauch begint met beleggen. Nu ze haar eerste aankoop heeft gedaan verdiept ze zich verder in de beleggingswereld. Deze week gaat ze langs bij Lukas Daalder van een van de grootste vermogensbeheerders van Nederland: BlackRock.

Lukas Daalder is chief investment strategist, dit houdt in dat hij kijkt hoe de markten zich ontwikkelen. Timna is benieuwd wat zij als startende belegger van Lukas kan leren.

Timen van de markt

Nu Timna zelf aan het beleggen is, heeft ze van verschillende mensen tips gekregen. Meerdere malen kreeg zij te horen dat ze als beginnend belegger de markt niet moet willen timen. Ze is benieuwd of en hoe Lukas dat doet.

Lukas legt uit dat de professionele partijen waar zij mee spreken vaak een lange horizon hebben. "Daarvoor geldt dat je niet heel veel te maken hebt met het timen van de markt. Het zijn meer accentverschillen."

 

Emoties uitschakelen

Volgens Lukas is het belangrijk om eerst vast te stellen waarom je wil beleggen. Hij ziet namelijk twee categorieën. "Je hebt mensen die het leuk vinden om spannend te beleggen. Die kopen verschillende aandelen en dan kijken ze hoever ze komen. Dit is hartstikke leuk, maar ook heel riskant", benadrukt Lukas.

Aan de andere kant ziet de vermogensbeheerder de verstandige belegger. "Deze mensen hebben een bepaald doel, bijvoorbeeld dat ze met pensioen willen of dat ze willen sparen voor hun kinderen." Het is volgens Lukas dan belangrijk om met een apart bedrag voorzichtig te beleggen. "Je gaat dan gespreid beleggen en dat klinkt misschien saai, maar daar kan je wel rustig van slapen."

Lukas heeft veel ervaring en weet dat je het beste kunt beleggen als je je emoties zo veel mogelijk uitschakelt. "De momenten waarop je het meeste geld kan verdienen, zijn vooral de momenten dat er paniek in de markt is en wanneer iedereen denkt dat het helemaal mis gaat. Dat gaat tegen je gevoel in, maar vaak achteraf denk je dan 'had ik toen maar aandelen gekocht'."

Het RTL Z Beursspel 

In het RTL Z Beursspel kun je leren beleggen met een fictief bedrag van honderdduizend euro. Wie met zijn ton het meeste rendement behaald wint een reis naar New York. Meld je dus snel aan via www.rtlzbeursspel.nl Deelname is gratis. 

Het RTL Z Beursspel is een samenwerking met ING Sprinters. 

Bron • RTL Z