RTL Z Beursspel

Wat is technische analyse?

08 november 2019 12:35

Jim Tehupuring en Janneke Willemse Beeld © RTL Z

Het RTL Z Beursspel is een ideale kans om te leren beleggen. Maar wat is nu precies dividend, een hefboom of een index? Jim Tehupuring en Janneke Willemse leggen alles uit in de rubriek Jim & Janneketaal. Deze week gaan ze in op de technische analyse en hoe dat kan helpen bij jouw beleggingen.

Misschien heb je wel eens gehoord van de termen: trend, steun of weerstand. Dat zijn termen uit de technische analyse. Technisch analisten verdiepen zich niet in wat een bedrijf doet, zo lezen ze geen jaarverslag bijvoorbeeld. Ze kijken puur en alleen naar de grafiek van een aandeel. Het idee is dat alle informatie van een bedrijf is verwerkt in de koers.

Stijgende Trend

Zo kijkt een technisch analist naar: de trend, steun en weerstand. Ten eerste de trend, die kan stijgend, dalend of zijwaarts zijn. Volgens technisch analisten heeft een trend de neiging om door te zetten. Een aandeel in de stijgende trend zal waarschijnlijk blijven stijgen.

De steun is de koers waarop een koersdaling meerdere malen tot stilstand kwam om daarna weer op te klimmen. De weerstand is het niveau waar een stijging vaak ophoudt om daarna weer te dalen.

Verkopen of juist aankopen

Deze begrippen kun je gebruiken om je aan- of verkoopmomenten te bepalen. Zo zou je kunnen wachten met je aanschaf totdat de koers is gedaald dichtbij de steun. En stijgt iets dan richting de weerstand dan kan het verstandig zijn om juist weer te verkopen.

Natuurlijk zijn er nooit garanties dat de steun of de weerstand worden doorbroken. Als dat gebeurt is dat een duidelijk teken. Als een koers door de steun zakt beteken t dat vaak dat je het beste alles maar kan verkopen. En als de koers door de weerstand breekt dan betekent dat vaak dat de koers nog een hele tijd zal stijgen. 

Het RTL Z Beursspel 

In het RTL Z Beursspel kun je leren beleggen met een fictief bedrag van honderdduizend euro. Wie met zijn ton het meeste rendement behaald wint een reis naar New York. Meld je dus snel aan via www.rtlzbeursspel.nl Deelname is gratis. 

Het RTL Z Beursspel is een samenwerking met ING Sprinters. 

Bron • RTL Z