Van onze partner ING Sprinters

Les 10 - Hoe voorkom je de meest gemaakte Sprinterfouten?

09 september 2019 10:47

Sander van Baren Beeld © RTLZ

In het RTL Z Beursspel kunnen deelnemers kennis maken met Sprinters, een hefboomproduct van ING. Maar hoe werken deze Sprinters precies? In tien lessen vertellen presentatrice Janneke Willemse en Hoofd Sprinters bij ING Sander van Baren je alles over beleggen met een hefboom. Deze week praten ze over de meest gemaakte fouten en hoe ze te voorkomen.

Een grote beginnersfout is dat de koper niet weet welke risico’s er verbonden zijn aan een Sprinter. Op de Sprinterwebsite van ING kun je in het essentiële-informatiedocument (EID) lezen welke risico’s je loopt. We beschrijven er hier een aantal. Er is ten eerste het koersrisico; als het aandeel zakt dan daalt de Sprinter ook.

Daarnaast kun je valutarisico lopen. Dit geldt voor alle aandelen die niet hun originele waarde in Euro’s hebben. Zo kun je bijvoorbeeld een Sprinter op de Dow Jones nemen. Als dan de Dollar daalt dan wordt de Sprinter ook minder waard.

Ten derde loop je kredietrisico op ING. Dus als deze bank omvalt dan is dat slecht voor je Sprinter.

Risico en Verleiding

Daarnaast zijn er nog een aantal andere fouten. Zo kun je bijvoorbeeld te veel kopen. Je denkt dat een bepaald aandeel helemaal te gek is, dus je slaat grof in. Daalt vervolgens de koers dan heb je ook een groot verlies. Natuurlijk geldt dit ook voor de aanschaf van ‘gewone’ aandelen. Maar omdat Sprinters veel goedkoper zijn, is de verleiding groter om ze in grote porties aan te schaffen.

Zo kun je bijvoorbeeld voor duizend euro honderd aandelen kopen van een tientje. Maar een Sprinter op hetzelfde aandeel kost maar twee euro daar kun je er wel vijfhonderd van kopen. Je beseft dan niet dat je vijf maal zoveel risico loopt. Beleg dus altijd met mate. Van Baren geeft als tip: bedenk hoeveel aandelen je wilt kopen en koop dat dan in Sprinters.

Goede Spreiding

Een andere fout is een eenzijdige portefeuille. Het is aantrekkelijk om van een veelbelovende Sprinter erg veel te kopen. Toch is het niet verstandig om al je geld op  één ‘paard’ te wedden. Bij een dalende koers raak je veel kwijt. Op het moment dat je geld belegt in verschillende Sprinters, spreid je dat risico.

Voorbeeld Galapagos Beeld © RTL Z

Galapagos

Tenslotte is een te hoge hefboom of een te hoog stop-lossniveau ook een fout. Als voorbeeld kijken we naar het aandeel Galapagos. Dit farmaceutische bedrijf maakte een bekend dat ze een bijzonder medicijn zouden gaan maken. In de week voor de bekendmaking ging het aandeel heel hard op en neer.

Als je dan heel hoog stop-lossniveau hebt dan kan het zijn dat je Sprinter eindigt voor dat de winst komt. Omdat het aandeel in eerste instantie zakt wordt het stop-lossniveau bereikt en stopt de Sprinter. Je loopt de winst, die erna volgt dus mis. Mensen die veel defensiever hebben ingezet met een lagere stoploss, die profiteerden van de rit omhoog.

Te Gretig

Wat is Sander van Barens vuistregel voor een goede stop-lossniveau? Het beste is om te bedenken hoe laag zal het aandeel zeker niet zakken en daar dan iets onder gaan zitten. Dan heb je een buffer. En voor veel van deze fouten geldt wees vooral niet te gretig.

Het RTL Z Beursspel 

Wil je zelf aan de slag met Sprinters, maar eerst nog even oefenen? Speel dan het RTL Z Beursspel. Hier kun je met fictief geld beleggen in onder meer aandelen, indexen en Sprinters. In het najaar start er een nieuwe competitie en maak je weer kans op prachtige prijzen.

Meer informatie over Sprinters vind je op de website van ING.

Het RTL Z Beursspel en de Sprinterlessen zijn een samenwerking met ING Sprinters.