Van onze partner Robeco

Robeco

Waarom de spaarrente daalt en de hypotheekrente stijgt

01 februari 2017 12:19

Waarom de spaarrente daalt en de hypotheekrente stijgt

De spaarrente is aan het begin van het nieuwe jaar door veel banken opnieuw verlaagd. Aan de andere kant is de hypotheekrente eind 2016 juist weer wat gestegen. Achter die tegenstelling gaat een verschil schuil tussen de korte en de lange rente.

Als mensen over rente praten, bedoelen ze vaak de rente die ze ontvangen over hun spaargeld. Die rente kan behoorlijk afwijken van de hypotheekrente, terwijl een bedrijf dat krediet neemt bij de bank nog weer een ander tarief betaalt. Dat roept de vraag op waarom de verschillen tussen de verschillende soorten rente zo groot zijn en waardoor ze worden veroorzaakt. 

Spaarrente is gekoppeld aan korte rente


De financiële wereld maakt onderscheid tussen korte en lange rente. De belangrijkste korte rente is het tarief dat banken ontvangen als ze tijdelijk geld bij de centrale bank willen stallen. In Europa is deze zogeheten depositorente al enige tijd negatief. Het tarief werd vorig jaar verlaagd van -0,3 procent naar -0,4 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) wil dat banken meer krediet verstrekken, wat gebruikelijk leidt tot een aantrekkende economische groei. De spaarrente is gekoppeld aan de depositorente. Omdat banken rente moeten betalen voor het geld dat ze korte tijd bij de ECB onderbrengen, ligt de spaarrente momenteel zeer laag. In sommige Europese landen zoals Denemarken en Zwitserland moeten mensen zelfs rente betalen over hun spaargeld. 

Lange rente beïnvloed door ECB


De lange rente komt tot stand op de kapitaalmarkt. Daar weerspiegelen de prijzen van staatsobligaties voornamelijk de inflatieverwachtingen van investeerders. In Europa beïnvloedt de ECB de lange rente door elke maand voor een bedrag van EUR 60 miljard staatsleningen en andere activa te kopen. Hierdoor is de vraag naar staatsleningen al een tijdje kunstmatig groot. Dit stuwt de obligatieprijzen op, maar de couponrente ligt vast. In verhouding met de gestegen prijs ligt de obligatierente (de zogeheten lange rente) lager als gevolg van de acties van de ECB. 

Lage spaarrente en stijgende hypotheekrentes

Als gevolg van de plannen van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump en door de aantrekkende economische groei in Europa is de verwachting de laatste weken dat de inflatie zal toenemen. Hierdoor is de lange rente gaan stijgen. Het rendement over Nederlandse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar is opgelopen van 0,01 procent eind september 2016 op tot 0,59 procent eind januari. Bij een hypotheeklening wordt vaak een rentevaste periode afgesproken van 5 tot 10 jaar. Het rentetarief voor dit soort leningen beweegt door die lange looptijd mee met de schommelingen van de lange rente. 

Eerst opkoopprogramma beëindigen

De korte rente gaat pas stijgen als de ECB haar depositorente  verhoogt. Als de bank in één keer stopt met het opkopen van staatsobligaties en tegelijkertijd de rente opschroeft, kan dat leiden tot onrust op financiële markten. Om dat te vermijden zal de ECB eerst het opkoopprogramma beëindigen voordat een verhoging van de rente aan de orde komt. 

Lees ook: Inspelen op de beweging van de rente

Belangrijke informatie:
Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

Bron: Robeco

Gerelateerde artikelen

Robeco

Meer Robeco