Van onze partner Robeco

Robeco

Twee redenen om vermogen op te bouwen voor je volgende huis

14 november 2017 12:27

Twee redenen om vermogen op te bouwen voor je volgende huis

Door de lange horizon kan het een optie zijn om deels via beleggen vermogen op te bouwen voor de aankoop van een (volgende) eigen woning. Robeco geeft de analyse.

Ruim een op de tien Nederlanders is vorig jaar verhuisd. Volgens het CBS betrokken 1,79 miljoen mensen in 2016 een nieuwe woning. In sommige gevallen is dat een huurwoning, maar steeds vaker een eigen huis. Het aantal verkochte woningen is volgens het CBS gestegen van 110.094 in 2013 tot 214.793 vorig jaar.

 Bron: CBS Statline

Vermogen opbouwen voor eigen woning


Er zijn twee redenen waarom het verstandig is om vermogen op te bouwen voor de aankoop van een nieuwe woning. De eerste reden is de huidige stijging van de huizenprijs. Halverwege het jaar lag de prijs van een bestaande woning volgens het CBS 8% hoger dan een jaar eerder. Een tweede reden om vermogen op te bouwen voor de aankoop van een nieuwe woning is dat het steeds belangrijker is om eigen kapitaal mee te brengen voor de aankoop van een huis. Het maximale hypotheekbedrag als percentage van de woningwaarde daalt. Geldverstrekkers mochten in 2016 een hypotheeklening aanbieden met een omvang van 102% van de marktwaarde van de woning. Dit jaar is dat 101% en in 2018 nog maar 100%. De kosten voor een verbouwing of opknapbeurt en bijkomende kosten zoals notaris- of advieskosten moet je straks uit eigen middelen betalen.

Nederlanders verhuizen elke tien jaar


Gemiddeld verhuist een Nederlander eens in de tien jaar. Bij zo’n lange periode kun je overwegen om voor de volgende stap op de woningmarkt vermogen op te bouwen door te beginnen met beleggen. Dat geldt ook voor wie wat opzij wil zetten voor de aanschaf van de eerste woning, aangezien de gemiddelde leeftijd waarop voor het eerst een huis gekocht wordt steeds verder opschuift. In een analyse van de Nederlandse woningmarkt (*) voorspellen onderzoekers van de Rabobank al dat de koopstarter in 2025 vaker een jonge dertiger zijn dan een oude twintiger.

Lange horizon

Hoe langer je beleggingshorizon is, des te groter is historisch gezien de kans op een positief rendement. Dat komt omdat er meer goede dan slechte beleggingsjaren zijn, zodat eventuele verliezen op termijn worden gecompenseerd door jaren met mooie rendementen. Voordat je begint met beleggen voor een woning is het zaak om je ervan te verzekeren dat je voldoende buffer hebt voor onverwachte uitgaven, dat je waarschijnlijk niet binnen drie jaar al gaat verhuizen en dat je bereid bent om risico te lopen met je vermogen. Beleggen is vaak een stuk minder moeilijk, tijdrovend en duur dan veel mensen vaak denken. Bij Robeco ONE beheren de specialisten van Robeco drie fondsvarianten met een risico dat dat varieert van defensief tot offensief. Kijk met de speciale keuzehulp-tool welke oplossing het beste aansluit bij jouw voorkeuren.

(*) Bron: Themabericht – Starters gaan later hun woning kopen, Rabobank 2015

Belangrijke informatie
Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit FinanciĆ«le Markten te Amsterdam. De EssentiĆ«le Beleggersinformatie en het prospectus van de Robeco fondsen zijn kosteloos te verkrijgen via www.robeco.nl.

Bron: Robeco

Robeco

Meer Robeco