Van onze partner Robeco

Robeco

Sparen voor nu en beleggen voor later

30 juni 2017 12:00

Sparen voor nu en beleggen voor later

Ruim twee derde van de Nederlanders heeft voldoende geld achter de hand om op korte termijn onverwachte uitgaven op te vangen. Het is echter ook verstandig om geld opzij te zetten voor de verre toekomst, zoals voor een grote vakantie of voor de studie van de (klein)kinderen. Maar moet je dan sparen of juist beleggen? Robeco geeft een analyse.

Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) geeft geregeld een kijkje in de financiële positie van verschillende groepen Nederlanders. In het rapport ‘Geld achter de hand makkelijker maken’ (2017) valt op hoe groot het verschil is tussen de omvang van de financiële buffer. Gemiddeld heeft een alleenstaande ouder 2.800 euro op spaarrekeningen staan, terwijl dit doorsneebedrag bij een echtpaar zonder kinderen op 18.300 euro uitkomt.

Bron: CBS

Buffer voor onverwachte tegenvallers

In totaal hebben 2,5 van de 7,7 miljoen huishoudens minder geld achter de hand dan wat het Nibud adviseert op basis van haar Bufferberekenaar. Meer dan tweederde van de gezinnen heeft voldoende reserves voor het opvangen van onverwachte uitgaven, zoals het vervangen van kapotte apparaten of een reparatie van de auto. Wie daarnaast wensen of doelen heeft - zoals een vakantie, een verbouwing of een studiebudget voor de kinderen – kan volgens het Nibud beter wat extra geld opzij zetten.

Vermogen opbouwen voor toekomstwensen

Als het spaardoel wat verder in de toekomst ligt, kunt u ervoor kiezen om behalve te sparen ook te beleggen. In tegenstelling tot de waarde van geld op een spaarrekening zullen koersen van aandelen en obligaties schommelen. Hierdoor bestaat het gevaar dat uw vermogen in waarde daalt. Aan de andere kant is er ook een mogelijkheid dat u een rendement haalt dat hoger ligt dan de spaarrente. Die kans neemt toe naarmate de tijdshorizon langer is.  De rendementen van sparen en beleggen door de jaren heen kunt u vergelijken in een speciale tool van Robeco. Uiteraard bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst.

Eenvoudig beleggen zonder omkijken

Robeco biedt een oplossing om eenvoudig en zonder veel omkijken regelmatig wat geld opzij te zetten: Robeco ONE. U kiest welke fondsvariant (defensief, neutraal of offensief) aansluit bij uw wensen, zoals hoeveel risico wilt u lopen of hoeveel rendement wilt u behalen. Wilt u beleggen voor een periode van 3 jaar? Dan is het verstandig om minder risico te nemen en te kiezen voor een defensieve variant. Bij de neutrale variant is dat vijf jaar en de offensieve variant is bedoeld om over een periode van zeven of meer jaar vermogen op te bouwen voor bijvoorbeeld de studie van de kinderen of een grote wereldreis. Het beleggen laat u over aan specialisten van Robeco en het is mogelijk om uw inleg op elk ogenblik aan te passen of op te nemen.

Behoort u tot ruim twee derde van de Nederlanders met voldoende geld achter de hand? Ontdek  dan nu wat Robeco ONE u later kan opleveren.

Belangrijke informatie
Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam. De Essentiële Beleggersinformatie en het prospectus van de Robeco fondsen zijn kosteloos te verkrijgen via www.robeco.nl.

Bron: Robeco

Gerelateerde artikelen

Robeco

Meer Robeco