Van onze partner Robeco

Robeco

Spaar 200 euro per maand voor een mooie studiepot voor je kind

16 januari 2017 10:37

Spaar 200 euro per maand voor een mooie studiepot voor je kind

Studenten hebben niet langer recht op een basisbeurs en moeten dus meer lenen en/of bijverdienen. Ze blijven ook langer bij hun ouders wonen, zo blijkt steeds vaker. Wellicht is dit voor ouders en grootouders een reden om een mooie studiepot op te bouwen. Want wie wil er niet op zijn 18e op kamers?

De studiefinanciering voor studenten in het hoger onderwijs is in 2015 veranderd. De basisbeurs is toen vervallen. Een leenmogelijkheid (het studievoorschot) vervangt sindsdien de basisbeurs en dit is een lening van de overheid tegen voordelige voorwaarden, zeker met de huidige lage rente.  Hoge studieschuld Wie gaat studeren en niet meer bij zijn ouders woont, heeft ten minste EUR 1.000 per maand nodig om te studeren, te wonen en in andere primaire levensbehoeften te voorzien (bron: NIBUD). Een student kan zo’n 1.000 euro per maand bij de overheid lenen en bouwt dan in 4 jaar een studieschuld op van 48.000 euro. Dit bedrag kan vaak lager uitvallen als de student een bijbaantje heeft tijdens zijn studie en/of bij zijn ouders blijft wonen, want dat is goedkoper. 

Vaker thuis blijven wonen

Dat laatste blijkt volgens recente cijfers steeds vaker te gebeuren. Studenten blijven langer bij hun ouders wonen, omdat ze dan tijdens hun studie minder geld hoeven te lenen. Daardoor missen ze een deel van het ‘studentenleven’, maar het beeld van een torenhoge studieschuld doet menigeen besluiten niet of pas later tijdens de studie op kamers te gaan. Puur vanwege de kosten. Helpen met studiekosten

Als u al in een vroeg stadium zouden besluiten om uw kind(eren) te helpen met de studiekosten, kunt u hiervoor periodiek geld opzij leggen, bijvoorbeeld door te sparen of te beleggen. U kunt zo geleidelijk een flinke studiepot opbouwen. Stel dat een studerend kind 48.000 euro nodig heeft om 4 jaar uitwonend te kunnen studeren, dan zou u 15 jaar lang 200 euro per maand kunnen beleggen om bij een rendement van 4% op een bedrag van 48.931 euro uit te komen. Let wel: beleggen is niet zonder risico en brengt kosten met zich mee die niet bij sparen voorkomen. Gunstig ook na de studie

Door te sparen en/of te beleggen kunt u (en ook de grootouders uiteraard) een studerend kind zonder schuld zijn studie laten doorlopen en hoeft de student niet om financiële redenen thuis te blijven wonen. Dit heeft ook gevolgen voor ná de studie. Als de student zonder schuld afstudeert, kan hij wellicht – afhankelijk van de dan geldende voorwaarden - makkelijker een eigen woning kopen, en heeft hij geen of minder last van aflossingsverplichtingen op zijn studieschuld.  Beleggen voor je kind Wilt u meer weten over beleggen voor uw kind? Bekijk dan onze pagina 'Beleggen voor je kind' https://www.robeco.nl/beleggen/beleggen-voor-je-kind/index.jsp. Daar kunt u ook met een handige tool berekenen met welk bedrag u een mooie studiepot kunt opbouwen voor uw kind. 

Belangrijke informatie:
Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

Bron: Robeco

Gerelateerde artikelen

Robeco

Meer Robeco