We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.

Van onze partner Robeco

Robeco

Robeco verwacht veel impact van einde opkoopprogramma’s centrale banken

25 september 2017 11:40

Robeco verwacht veel impact van einde opkoopprogramma’s centrale banken
Beeld © ANP

In de nieuwe vijfjaarsvisie verwacht Robeco een gemiddeld rendement op aandelen van 5%. De grootste impact op de financiële markten zal de komende vijf jaar komen van het einde van de opkoopprogramma’s van de centrale banken.

In het kort:

  • Aandelen favoriet, met verwacht rendement van 5% per jaar in komende vijf jaar
  • Veel impact afbouw opkoopprogramma’s centrale banken
  • Aanhoudend economisch herstel met kans op milde recessie

Lukas Daalder, CIO Investment Solutions bij Robeco en een van de opstellers van de ‘Expected returns 2018-2022’, verwacht dat de grootste invloed de komende vijf jaar komt van het nieuwe fenomeen ‘kwantitatieve verkrapping’, waarbij centrale banken hun stimuleringsprogramma’s afbouwen.

Hoe reageren de markten?

“Die programma’s, die tien jaar geleden werden geïntroduceerd als reactie op de wereldwijde financiële crisis, zorgden voor een geheel nieuwe periode met een historisch lage (en zelfs negatieve) rente. Een periode waarin centrale banken voor USD 7,2 biljoen aan obligaties opkochten”, zegt hij. “Wat gebeurt er met de financiële markten als de centrale banken een einde maken aan dit proces?”

Meer volatiliteit

“Per saldo hebben we onze vooruitzichten voor de meeste beleggingen naar beneden bijgesteld, en we verwachten de komende tijd meer bewegelijkheid in de koersen. Dit klinkt misschien negatiever dan het in werkelijkheid is. Het gewogen rendement voor een goed gespreide portefeuille neemt namelijk maar weinig af,” zegt Daalder.

Rendementen op aandelen

Robeco voorspelt dat aandelen van ontwikkelde markten gemiddeld 5% per jaar zullen renderen. Aandelen in opkomende markten komen op 6,5% uit in de voorspellingen. Voor wie zijn geld nu (deels) op een spaarrekening heeft staan, zijn dat aantrekkelijke rendementen, al zijn aan beleggen uiteraard risico’s en kosten verbonden die bij sparen niet gelden.

Minder pessimistisch over staatsobligaties

“We zijn minder pessimistisch geworden over staatsobligaties”, vervolgt Daalder. “Voor de komende vijf jaar verwachten we dat Duitse 10-jaarsstaatsobligaties een rendement zullen noteren van -2,5%. Dit is minder slecht dan de -3,5% die we de vorige keer voorspelden. We denken dat het omgekeerde waar is voor risicovollere obligaties: de komende vijf jaar zullen highyieldobligaties 0,25% renderen (i.p.v. 1% in de vorige editie).

Spreiding

Maar zoals iedere ervaren belegger weet: obligaties horen uit het oogpunt van spreiding in een gebalanceerde portefeuille thuis. Wellicht is de vijfjaarsvisie van Robeco een moment om de verdeling binnen de portefeuille weer eens tegen het licht te houden.

Conclusie

“Als we kijken naar het bredere plaatje gaat ons basisscenario (60% kans) nog steeds uit van een blijvend herstel”, concludeert Daalder. “Al verwachten we wel dat de wereldeconomie ergens in de komende vijf jaar te maken krijgt met een milde recessie. Die recessie zal echter naar onze mening slechts tijdelijk zijn.

Lees ook: https://www.robeco.nl/actueel/beleggen/2017/05/voorkom-dat-je-scheefgroeit.jsp

Belangrijke informatie:
Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

Bron: Robeco

 

Gerelateerde artikelen

Robeco

Meer Robeco