We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.

Van onze partner Robeco

Robeco

Pas op met de inflatie bij de huidige lage spaarrente

25 september 2017 11:30

Pas op met de inflatie bij de huidige lage spaarrente

De actuele spaarrente is bij bijna alle spaaraanbieders nog net positief, maar de inflatie zorgt ervoor dat Nederlanders zich vooral niet rijk mogen rekenen als ze het bedrag op de spaarrekening toch heel langzaam zien groeien.

Spaarders opgelet! De inflatie in Nederland kruipt langzaam maar zeker omhoog. Volgens het CBS kwam het inflatiecijfer over juli uit op 1,1%, terwijl dat een jaar geleden nog -0,2% was. De inflatie geeft weer hoe de prijzen zich ontwikkelen van een mandje goederen en diensten dat model staat voor de uitgaven van de Nederlandse bevolking. Voor spaarders is het belangrijk om te kijken hoe de inflatie zich ontwikkelt. Als de inflatie hoger ligt dan de spaarrente, kan er met het spaargeld steeds minder worden gekocht. Het bedrag op je spaarrekening neemt weliswaar toe, maar omdat de prijzen stijgen neemt de koopkracht van dat geld toch af.

Bron: CBS

De onzichtbare band tussen inflatie en rente

De spaarrente ligt vaak in de buurt van de inflatie. Dat komt omdat centrale banken hun beleid aanpassen aan inflatiebewegingen. Als de inflatie te ver oploopt, leidt dat gebruikelijk tot een rentestijging. Dit verklaart waarom de Nederlandse spaarrente in 1981 even boven de 11% terecht kwam. De inflatie schommelde op dat moment namelijk boven de 7%. Voorlopig kunnen spaarders alleen maar dromen van een rente van meer dan 10% die bovendien hoger ligt dan de inflatie zodat de koopkracht toeneemt. Voor huizenkopers is dat overigens bepaald geen ramp.

Minder kunnen kopen met meer geld

Economen van Robeco hebben eind vorig jaar in de economische vooruitblik ‘Expected Returns’ een beeld geschetst van hoe de economie zich in de periode zich gaat ontwikkelen in de jaren 2017 tot 2022. In het meest waarschijnlijke scenario komt de inflatie binnen de eurozone in deze periode gemiddeld uit op 1,5%. Het rendement op een risicovrije spaarrekening blijft in deze prognose steken op 0,75%. In dit scenario neemt de waarde van 1.000 euroo op een spaarrekening toe tot 1.038 euro, maar door het effect van inflatie kunt u met dat geld bijna 4% minder goederen en diensten kopen dan vandaag.

Alternatief voor sparen

Hoewel de actuele spaarrente lager ligt dan de inflatie, zijn er wel degelijk mogelijkheden om uw vermogen op de lange termijn toch te laten groeien. Het is daarbij uiteraard zaak om voldoende financiƫle buffer aan te houden voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt kosten met zich mee die bij sparen niet voorkomen en bovendien moet je bereid zijn om risico te lopen met je vermogen. De checklist van Robeco biedt een overzicht van de verschillen tussen sparen en beleggen.

Belangrijke informatie:
Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit FinanciĆ«le Markten te Amsterdam.

Bron: Robeco

Robeco

Meer Robeco