Van onze partner Robeco

Robeco

Moet ik belasting betalen over bitcoins en andere cryptovaluta’s?

08 november 2017 22:02

Moet ik belasting betalen over bitcoins en andere cryptovaluta’s?

Vergeet niet om digitale valuta’s zoals bitcoin, ethereum, ripple, litecoin of dash op te geven bij je aangifte vermogensbelasting.

Door de snelle waardestijging van bitcoin, ethereum en andere digitale munten krijgen cryptovaluta’s veel aandacht op nieuwssites en in kranten. Als je handelt of investeert in deze munten moet je daarover mogelijk vermogensbelasting afdragen. Bij de aangifte moet je de waarde van virtuele betaalmiddelen opgeven in de categorie overige bezittingen. Als je totale vermogen groter is dan het heffingsvrij vermogen van 25.000 euro in 2017 (50.000 euro voor fiscale partners) ben je verplicht om vermogensbelasting te betalen. Die belasting ligt hoger naarmate je vermogen groter is.

Bitcoin: oppassen met prijsschommelingen en vermogensbelasting


Voor de vermogensbelasting is 1 januari de peildatum. Dat is goed nieuws voor iedereen die sinds begin 2017 wat bitcoins in zijn virtuele portemonnee had. De munt was toen 950 euro waard, zodat de vermogensbelasting een stuk lager ligt dan wanneer bijvoorbeeld de EUR 3.750 van begin oktober als waarde genomen moest worden. Iedereen die in virtuele valuta’s handelt moet beseffen dat de enorme prijsschommelingen mogelijk ook in hun nadeel kunnen werken. In 2018 moet je vermogensbelasting betalen over de waarde op 1 januari van dat jaar; zelfs als bitcoin daarna fors in waarde zou dalen.

Beleggen in bitcoin?

“Bij Robeco kan je niet beleggen in bitcoin en zijn soortgenoten, omdat we dat veel te speculatief vinden”, vertelt Jeroen van Oerle – beleggingsspecialist bij Robeco: “De waardeschommelingen zijn enorm en dat strookt niet met onze langetermijnvisie op beleggen.”

 

Belangrijke informatie:
Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

Bron: Robeco

 

 

Gerelateerde artikelen

Robeco

Meer Robeco