Van onze partner Robeco

Robeco

Herken de gevaren: check de waarschuwingssignalen voor beleggers

08 augustus 2017 12:07

Herken de gevaren: check de waarschuwingssignalen voor beleggers

Bij sommige beleggingen zijn de gevaren makkelijker te herkennen dan bij andere. Als een partij voorspiegelt dat er met een laag risico toch een heel hoog rendement gehaald kan worden of wanneer er een mogelijkheid is om binnen korte tijd veel winst te boeken, is dat een signaal dat je het investeringsaanbod heel kritisch tegen het licht moet houden. Robeco zet de gevaren op een rijtje.

Opvallend hoog rendement bij laag risico

Door de lage spaarrente is de interesse van (potentiële) beleggers snel gewekt als een aanbieder een hoog rendement voorspiegelt. In de financiële wereld gaan rendement en risico altijd hand in hand. Wanneer een partij je een gegarandeerd rendement van bijvoorbeeld 8% of 10% in het vooruitzicht stelt in combinatie met weinig risico, moet je je ervan bewust zijn dat er altijd ook een grote kans zal zijn op een flink verlies. Hebzucht is ook in dit opzicht heel vaak een slechte raadgever: als iets te mooi is om waar te zijn, is het dat ook!

Lastig te controleren

Een overeenkomst tussen veel beleggingsfraudes is dat het voor de deelnemers heel lastig te controleren is of hun geld daadwerkelijk in de projecten wordt geïnvesteerd en dat de objecten waard zijn wat de aanbieder voorspiegelt. Soms is dat het geval omdat het object ver weg ligt, zoals vastgoedinvesteringen in Dubai of limoenplantages in Costa Rica.

Het komt ook voor dat de prijsvorming zo schimmig is dat een geïnteresseerde leek onmogelijk kan beoordelen of zijn investering overeenstemt met de werkelijke waarde, zoals bijvoorbeeld bij exclusieve wijnen of whisky’s. Ten slotte komt het bij sommige investeringsvormen voor dat je niet eens eigenaar wordt van een object.

Bij timesharing-overeenkomsten koop je het recht om tijdens een bepaalde periode per jaar gebruik te maken van een vakantiewoning. De woning blijft eigendom van de aanbieder, maar de investeerder draait gebruikelijk wel op voor onderhouds- en beheerkosten.

Je belegt buiten AFM toezicht

Bij bovengenoemde investeringsvormen die lastig te controleren zijn is het toch belangrijk om zelf goed onderzoek te doen, aangezien ze buiten het toezicht van de Autoriteit Financiële markten vallen. De AFM houdt toezicht op financiële markten: op sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Projecten waarvoor een belegger ten minste 100.000 euro moet meebrengen of wanneer het beleggingsaanbod gedaan wordt aan minder dan 150 personen, valt het prospectus echter niet onder het toezicht van de AFM. De toezichthouder geeft op haar website een overzicht van zaken waar je bij een vrijgestelde belegging op moet letten, zoals:

  • Ga niet in op aandelenverkoop per telefoon of e-mail
  • Glimmende brochures en een professioneel ogende website zijn geen garantie op een goede belegging.
  • Zoek uit welke personen betrokken zijn bij het bedrijf en aan wie je dus je geld toevertrouwt.
  • Vermijd beleggingen die je niet begrijpt.

Snel geld verdienen

Sommige beleggingsdiensten schermen met de mogelijkheid dat je razendsnel geld kunt verdienen – bijvoorbeeld door correct te voorspellen of de koers van een aandeel of beursindex gaat dalen of gaat stijgen. De keerzijde is dat je hierbij ook razendsnel geld kunt verliezen. Er is uiteraard niets mis mee om een keertje een gok te wagen op een bepaalde koersbeweging, maar dit risicoprofiel past niet bij het vermogen dat je opzij zet voor bijvoorbeeld een aanvulling op het pensioen of de studie van de (klein)kinderen.

Onnodig risico vermijden

Als je geen onnodig risico wil lopen, is het zaak om op zoek te gaan naar beleggingen waarbij je van tevoren een realistisch beeld krijgt van wat je qua risico en rendement mag verwachten. De essentiële beleggersinformatie (ebi) biedt in dit opzicht uitkomst. De ebi is te vinden op de website van de beleggingsinstelling en geeft een goed beeld van de kosten, het risico en de aard van het product.

Een belangrijk onderdeel is de risicometer, die op basis van de (historische) bewegelijkheid van de waarde van de belegging op een schaal van 1 tot 7 een indicatie geeft van het risico. Op deze website krijg je antwoord op de vraag welke risico’s je als investeerder loopt – en op andere vragen die bij beginnende beleggers spelen.

Gerelateerde artikelen

Robeco

Meer Robeco